• Turkhane Logo

Denizbank'ın satışıyla ilgili kritik iddia

Rus Sberbank'ın Türkiye birimi Denizbank'ın Dubaili Emirates NBD'ye satışının önümüzdeki birkaç haftada sonuçlanabileceği belirtildi.

18:11 22 Mart 2018 Perşembe
Denizbank'ın satışıyla ilgili kritik iddia
Rus Sberbank'ın Türkiye birimi Denizbank'ın Dubaili Emirates NBD'ye satışının önümüzdeki birkaç haftada sonuçlanabileceği belirtildi.

Rus Sberbankın Türkiye birimi Denizbankın Dubaili Emirates NBDye satışının önümüzdeki birkaç haftada sonuçlanabileceği belirtilirken, Ankaranın BAE ile yaşadığı politik anlaşmazlıkların süreci etkilememesi için Denizbank ve siyasiler arasında yoğun görüşmeler yapıldı.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, Denizbank CEOsu Hakan Ateş bu kapsamda son bir ay içinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ankaradaki üst düzey bürokratlarla satış sürecini anlattığı yoğun toplantılar gerçekleştirdi.

Ankarada konu hakkında bilgi sahibi üst düzey kaynaklar, bir satışın gerçekleşmesinin mümkün olduğunu ancak iki ülke arasında yaşanan siyasi anlaşmazlıkların da gözardı edilmediğini belirtti.






Ocak sonunda Reutersın konuya yakın kaynaklara dayandırarak verdiği haberde Sberbankın Türkiye birimi olan Denizbankın satışını değerlendirdiği ve potansiyel alıcılar arasında Emirates NBDnin de olduğu bilgisi yer alırken, ertesi gün taraflar olası satış için görüşüldüğünü doğrulamıştı.

Ankaradan üst düzey bir kaynak, BAE özellikle son dönemde Türkiye karşıtı açıklamalar yapıyor ve adımlar atıyor. Bunların çok dostane olduğunu söylemek mümkün değil. Bu satış olmaz demiyorum ama gelişmelerin bu satışı desteklediğini söylemek gerçekçi olmaz dedi.

Emirates NBD, Sberbank ve Denizbank konuya ilişkin yorum yapmadı. Cumhurbaşkanlığı ise konu hakkındaki bir soruya henüz yanıt vermedi.

BAEnin de öncüleri arasında yer aldığı Katara yönelik ekonomik yaptırım kararı sürecinde, Türkiyenin Katarı desteklemesi ve Ortadoğudaki bazı konularda yaşanan anlaşmazlıklar iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilime neden olmuştu.

Birkaç hafta önce BAEde Türk dizilerinin yayından kaldırılmasının ardından bu hafta BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed el Nahyanın İran, İsrail ve Türkiyenin meydan okumalarıyla karşı karşıyayız, bunu önlemek Mısır ile Suudi Arabistanın tarihi görevi demişti.

Bazı kaynaklar da ülkenin yönetim şeklinden dolayı BAEnin uluslararası politikalarının belirlendiği başkenti Abu Dabi ile sorun yaşansa bile ekonomik merkez olan Dubai ile yaşanmayabileceğine işaret ediyorlar.

SATIŞ YAKINDA SONUÇLANABİLİR

İşlem hakkında bilgi sahibi iki kaynak ise görüşmelerde birtakım teknik detayların üzerinde çalışıldığı söyledi.

Diğer bir kaynak da, İşlem sorunsuz ilerliyor, hâlâ anlaşma aşamasında. İlgili otoritelere uygun zaman geldiğinde onay için başvurulacak. İşleme dahil olan taraflar normal sürecinde onayın alınmasını bekliyor dedi.

Aynı kaynak anlaşmanın bir kaç hafta içinde sonuçlanmasının beklendiğini de kaydetti.

Bir başka kaynak da, Yabancı sermayeli bir banka yine bir başka yabancı sermayeli bir bankaya satılmak üzere görüşüyor. Bunun bankacılık sektörü için, yabancı kaynak girişi açısından bir çok iyi tarafı bulunuyor dedi ve ekledi:

Bu satış olabilir, süreç devam ediyor. Fakat BAEnin tavırlarını görmezden gelip herşey yolundaymış gibi davranılacağını söylemek fazla iyimser bir yorum olur dedi.
Hürriyet

Son güncelleme: 18:11 22.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı