• Turkhane Logo

Demir-çelik devinde üretim durma noktasında: İşçiler mecburi izne gönderiliyor

Çanakkale Biga'da İÇDAŞ'ın üretimi yüzde 80 düştü. Kısa dönem çalışma ödeneği ile maaşların yüzde 60'ı İşsizlik Fonu'ndan karşılanıyor.

19:18 12 Şubat 2019 Salı
Demir-çelik devinde üretim durma noktasında: İşçiler mecburi izne gönderiliyor
Çanakkale Biga'da İÇDAŞ'ın üretimi yüzde 80 düştü. Kısa dönem çalışma ödeneği ile maaşların yüzde 60'ı İşsizlik Fonu'ndan karşılanıyor.



ABD’nin Türkiye’den ithal ettiği çelik ve alüminyumda Gümrük Vergisi’ni iki katına çıkarması ve inşaat sektörünün krize girmesi demir-çelik tesislerini vurdu. Çanakkale Biga’da İÇDAŞ firması, işçileri her ay 10 gün mecburi izne gönderiyor. 30 Nisan’a kadar kriz bitmezse işçi sayısı azaltılacak. 

Türkiye’nin ikinci büyük çelik üreticisi İÇDAŞ-Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş, ‘Esnek Çalışma Sistemi’ adı altında yeni bir uygulama başlattı. 30 Nisan’a kadar devam edecek uygulamaya göre fabrikada çalışan işçiler her ay 10 gün yıllık izne ayrılmak mecburiyetinde.


BOLD’a bilgi veren ve adının yazılmasını istemeyen bir işçi, “Şu an işçilerin yıllık izinlerini kullandırtıyorlar. Belli bölümlerde başladı bu uygulama. Ayda 10 gün izne çıkıyorsunuz. 30 Nisan’dan sonra ne olacağı belli değil. Muhtemelen birçok kişiyi çıkaracaklar. Seçime kadar bizi oyalıyorlar. Pastör Andrew Brunson krizinden sonra ABD’nin ambargo koymasıyla fabrikada üretim yüzde 80 oranında düşmüştü.” dedi.

Çanakkale Biga Değirmencik Köyü’nde bulunan fabrikada yaklaşık 4 bin Türk Metal Sendikası üyesi işçi çalışıyor.

Türk Metal Sendikası Biga Şubesi dün bir bir açıklama yaparak, Esnek Çalışma Sistemi’nin yanlış anlaşıldığını iddia etti.

Sendika Biga Şube Başkanı Osman Akkurt’un yaptığı açıklamada, esnek çalışma sistemine gerekçe olarak ABD ihracatının kota ve vergilerle yapılamaz hale gelmesini, Türkiye’den elde edilen hurda demir ham maddesinin ekonomik kriz sebebiyle en düşük noktaya inmesini ve ekonomik krizi gösterdi.

Türk Metal Biga şube başkanı Osman Akkurt İÇDAŞ ile imzaladıkları sözleşme sayesinde işçilerin mağdur olmayacağını iddia etti.

Akkurt, İÇDAŞ yönetimi ile yaptıkları anlaşma şartlarınım şöyle açıkladı: “İÇDAŞ yönetimi ile yaptığımız istişareler sonucunda çalışanlarımızı bu kış ayında sokağa atmamak için Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvuru yapılmasını yetkili sendika olarak onayladık.

Çalışma Bakanlığı’nın ve İŞKUR müfettişlerinin yaptıkları incelemeler sonucunda işverenimizin 3 ay süreli Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanma talebi kabul edildi.

Çalışanlarımız kısa çalışma süresindeki ücretlerini İŞKUR’dan PTT şubeleri aracılığıyla, işyerinde çalıştığı sürelerin ücretini işverenin rutin ödeme takvimine göre alacaklardır. Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanamayan prim ödeme gün sayısını tamamlayamayan yaklaşık 300 arkadaşımızın da çıkışını işverenimizle yüzde 50 maaş+sosyal haklar şeklinde anlaşarak onlarında bu karda kışta işsiz kalmalarını önledik.”

YENİ İŞE ALINANLARA UYGULANDI

İsminin saklı tutulması şartı ile BOLD’a mülakat veren aynı işçi ise sendikanın açıklamasına şerh düştü.

Aynı kaynak,  “Şu anda 300 işçi bu uygulamaya tabi ve hepsi yeni işe alınanlar. Onlar İşsizlik Sigortası’ndan yararlanamadıkları için, Ek 2’nci Madde gereği, ücretleri yarıya indirildi. Bir bölüm işçi ise eski işçi ve İşsizlik Sigortası’ndan ve bu mevzuattan yaralanabiliyor. Bir çoğunun da kullanmadıkları senelik izinleri var. İşveren-sendika arasında yapılan anlaşmayla bu imkanların tümü kullanıldı. Henüz bir işçi çıkarma yok, ancak bu olmayacağı anlamına gelmiyor.” dedi.

DAHA AZ TAZMİNAT ÖDEMEK İÇİN 

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Ek 2’nci Maddesi’ne göre, “ekonomik kriz” sebebiyle üretimin durması halinde işveren, üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma dönemi başlatabiliyor. Bu dönemde zorunlu izne çıkarılan işçinin maaşının yüzde 60’ını devlet ödüyor.

İÇDAŞ, bu kanuna dayanarak esnek çalışma prosedürünü işletiyor. Aynı kaynak şunları kaydetti: “Bütün bunları işçi çıkarırken daha az tazminat ödemek için yapıyorlar. Üstelik İÇDAŞ, sendika ile anlaşarak bunu yasal yoldan yapıyor. İşçiler çıkarılırken tazminat tutarları son 6 aylık maaşa göre hesaplanacak. Dolayısıyla ayın 10 günü izinli görünenin tazminatı 70 bin ise ona 50 bin TL ödenecek.”

Temeli 1880’lere dayanan ve bir aile şirketi olan İÇDAŞ, İstanbul Sanayi Odası’nın 2014’te yayınladığı istatistiğe göre Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında 6’ncı sırada bulunuyor.


Kaynak: BOLD

Son güncelleme: 19:18 12.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı