• Turkhane Logo

Damadın adamları: 2 bin 220 yöneticiden 972’si vekaleten görev yapıyor

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın başında bulunduğu Gelir İdaresi Başkanlığında 2 bin 220 yöneticiden 972’sinin vekaleten görev yaptığı ortaya çıktı.

12:27 14 Ekim 2020 Çarşamba
Damadın adamları: 2 bin 220 yöneticiden 972’si vekaleten görev yapıyor
Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın başında bulunduğu Gelir İdaresi Başkanlığında 2 bin 220 yöneticiden 972’sinin vekaleten görev yaptığı ortaya çıktı.


İktidarın ölçüsüz kadrolaşma uygulamaları Sayıştay’ın denetim raporlarına da yansıdı. AKP iktidarı, kamuya atamak istediği ancak özellikleri uymayan kişiler için çözümü vekaleten atamada buldu. Gelir İdaresi Başkanlığı’nda 2 bin 220 yöneticiden 972’sinin vekaleten görev yaptığı ortaya çıktı.

MERKEZ TEŞKİLATINDA 105 YÖNETİCİ VEKALETEN ATANDI


BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre Gelir İdaresi Başkanlığında (GİB) yapılan denetimlerde kurum yöneticilerinin büyük bölümünün vekaleten atandığı ortaya çıktı. Buna göre GİB merkez teşkilatındaki 150 yöneticiden 105’i vekaleten atandı. Taşra teşkilatında ise 2 bin 70 yöneticiden 867’si vekaleten görev yapıyor. Sayıştay durumun genel ve sürekli bir görevlendirme yöntemi olarak kullanıldığına dikkat çekti.

GEÇİCİ VE İSTİSNAİ HALLERDE BAŞVURULMASI GEREKİYOR

Sayıştay raporunda vekaleten atamanın, ancak yasal izin, geçici görev, disiplin cezası gibi gerekçelerle geçici olarak işten ayrılan memurların yerine yapılabileceği vurgulandı. Ayrıca, boş kadrolara ait görevlerin gerektiğinde memurlara ücretsiz olarak gördürülebileceği de belirtildi. Raporda, vekaleten görevlendirmenin, kamu hizmetlerinde sürekliliğin sağlanması amacıyla geçici ve istisnai hallerde başvurulabilecek bir yöntem olduğu ifade edildi.

ZAAFİYET OLUŞTURUR

Sadece zorunlu durumlarda ve usulüne uygun olarak vekil personel görevlendirilebileceğinin altı çizilen raporda şu tespitler yer aldı: “GİB’de başkanlık düzeyinde vekaleten görevlendirilen yönetici personel oranı yaklaşık yüzde 44; merkez teşkilatı ayrıca değerlendirildiğinde bu oran yüzde 70’e ulaşmakta. Bu da göstermektedir ki GİB tarafından vekaleten atama uygulaması, genel ve sürekli bir görevlendirme yöntemi olarak kullanılmakta.” Raporda bu uygulamanın bir takım yönetsel risklere yol açtığı, iç kontrol sistemi açısından da zafiyet oluşturduğu bildirildi.

Son güncelleme: 12:27 14.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı