• Turkhane Logo

Çiğdem Toker: Halkın cebinden harcananı gizlemenin yeni adı ‘fiyat dışı unsurlar’

AKP iktidarı döneminde ihaleler yandaş firmalara peşkeş çekiliyor. Milyonlarca dolarlık birçok proje adrese teslim ihaleye çıktı.

10:51 26 Aralık 2018 Çarşamba
Çiğdem Toker: Halkın cebinden harcananı gizlemenin yeni adı ‘fiyat dışı unsurlar’
AKP iktidarı döneminde ihaleler yandaş firmalara peşkeş çekiliyor. Milyonlarca dolarlık birçok proje adrese teslim ihaleye çıktı.





Bu dev projelerin vatandaşa ağır vergiler olarak döndüğü biliniyor. Halkın vergileri ile kamu ihalelerine harcananlar artık “Fiyat dışı unsurlar” olarak tanımlanıyor.


Sözcü yazarı Çiğdem Toker, “gerçeği gizlemenin yeni adı” nitelemesi yapıyor bu ifade için.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın ağzından çıktı ilk defa ‘Fiyat dışı unsurlar.’ Diyarbakır-Mardin arasında yapılacak 53 kmlik demiryolu ihalesine gelen en düşük teklif 380.6 milyon TLyken, neden 109 milyon TL daha pahalı teklif sahibi şirkete verildiği sorusunu böyle yanıtladı bakan.

Aynı soruyu, 12 Kasım tarihli Sözcüde, ihalenin ayrıntılarını da duyurarak kendisinin sorduğunu hatırlatan Toker, “TCDDnin ‘belli istekliler arasında’ yöntemiyle yaptığı ihalenin tam adı ‘Diyarbakır-Mazıdağı (Mardin) Demiryolu İltisak Hattı Yapım İşi’ ydi” diyor.

Eylül sonundaki ihalede en düşük teklifin, 380.6 milyon TL ile Ederay-İmaj- Metaleks ortaklığından geldiğini söyleyen Toker, Cengiz’in, 489.6 milyon TL ile ikinci sırada olduğunu aktarıyor ve ekliyor:

“Neler olduğunu bilmediğimiz birkaç haftanın ardından, en düşük teklif geçersiz sayılmış ve sözleşme imzalanması için Cengiz davet edilmişti.”

“Neden?” diye sorduklarında herhangi bir yanıt alamadıklarını belirten Toker, CHP Milletvekili Tahsin Tarhanın resmi sorusuna bakanlıktan yazılı yanıt geldiğini ve “fiyat dışı unsurlar” ifadesini böylece ortaya çıktığını kaydediyor.

“Bakanlığın açıklamadığı ‘fiyat dışı unsurlar’ın ne olduğunu açıklayalım” diyen Toker, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Mazıdağı Entegre Gübre Tesisi, teşvik destekleri almış bir yatırım. Bakanlık muhtemelen ‘Devletin özel teşviklerle donattığı bir büyük yatırımı Cengiz yapıyorsa, o yatırıma giden demiryolunu da neden Cengiz yapmasın?’ demiş ya da demek durumunda kalmıştır… Peki aradaki 109 milyon TL fark ne olacak? Ve niye ihale açtınız? İşte bu soruların cevabı karanlık… Söz ettiğimiz de TBMMnin milletvekiline dahi gerçeği açıklamaya tenezzül etmeyen bir bakanlık.”

 

Son güncelleme: 10:51 26.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı