• Turkhane Logo

Çiğdem Toker: Dağıtım şirketine ‘gizli kararname’li destek sağlanmış

24 Haziran seçimlerinden kısa süre önce, 30 Mayıs 2018 tarihli bir kararnamede özel sektörden bir dağıtım şirketine ‘gizli’ destek sağlandığı ortaya çıktı.

12:05 15 Ekim 2018 Pazartesi
Çiğdem Toker: Dağıtım şirketine ‘gizli kararname’li destek sağlanmış
24 Haziran seçimlerinden kısa süre önce, 30 Mayıs 2018 tarihli bir kararnamede özel sektörden bir dağıtım şirketine ‘gizli’ destek sağlandığı ortaya çıktı.





Sözcü yazarı Çiğdem Toker’in köşesine taşıdığı karar, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle devreden çıkan Bakanlar Kurulunun son zamanlarında alınmış bir karar.

 
Toker, kararın, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürülüğünden de bazı bakanlık ve kurumlara gönderildiğini ancak Resmi Gazetede yayımlanmadığını söylüyor.

“Normalde, milli güvenlikle devlet sırrıyla ilgili birtakım kararların Resmi Gazetede yayımlanmadığını biliriz. Ama ‘tarımsal destekleme’ görünümü altında bir özel sektör şirketine mali kaynak sağlayan bir karar neden yayımlanmaz acaba?” diye soran Toker, şöyle devam ediyor:

“Aslında yedi maddelik kararnamenin içeriği, sorunun cevabını kendiliğinden veriyor. Konu: Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere beş yıl boyunca tarımsal amaçlı sulamada kullanacak elektrik tüketim bedeli üzerinden destekleme. Gizli Bakanlar Kurulu kararnamesinde art arda sıralanan bu iller, hangi elektrik dağıtım şirketinin görev ve yetki alanında peki? Cevap: Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. Kısa adıyla DEDAŞ.”

DEDAŞ, Türk Telekom satışında da öncü bir rol oynayan ve 2015e dek Kuveyt Türk yönetiminde de yer alan işadamı Abdullah Tivniklinin söz ve pay sahibi olduğu bir şirket. 

DEDAŞın kapsadığı dağıtım bölgesinin temel sorunun, kayıp kaçak oranının uzun yıllardan beri çok yüksek oluşuna dikkat çeken Toker, “Seçimden önce hazırlanıp yayımlanmayan bu kararname, geriye dönük 1 Ocak 2018den itibaren yürürlüğe girmek üzere yazılmış. Bu yıl yüzde 65 ile başlayıp her yıl 10 puan azalarak beş yıla yayılacak bir destekleme süresi” diyor.

Ödemelerin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesinden karşılanacağını belirten Toker, şu soruları yöneltiyor:

Şimdi soruyoruz: Bu karar neden Resmi Gazetede yayımlanmadı?
Bir şirkete ayrıcalık tanındığı için mi gizli çıkarıldı?
Tarım çiftçisi desteklenecekse, Türkiyedeki diğer çiftçiler neden desteklenmiyor?
Kararnamede öngörülen fatura bedelleri şirkete aktarıldı mı, yoksa başka bir düzenleme daha mı bekleniyor?
Tivnikli vaktiyle “Devlet dağıtım işini bizden geri alsın” diye açıklama yapmıştı. Bu kararname o talebin dolaylı biçimde yerine getirilmesi mi acaba?




 

Son güncelleme: 12:05 15.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı