• Turkhane Logo

CHP’nin ardından HDP de stagflasyon uyarısında bulundu

HDP'nin ekonomiden sorumlu başkan yardımcısı Kubilay, enflasyonun yıllık bazda beklenin üzerinde çıkmasının ardından yaptığı açıklamada, CHP'li Sayek Böke gibi stagflasyon uyarısında bulundu.

15:52 03 Ağustos 2018 Cuma
CHP’nin ardından HDP de stagflasyon uyarısında bulundu
HDP'nin ekonomiden sorumlu başkan yardımcısı Kubilay, enflasyonun yıllık bazda beklenin üzerinde çıkmasının ardından yaptığı açıklamada, CHP'li Sayek Böke gibi stagflasyon uyarısında bulundu.


Stagflasyon, bir ekonomide durgunluk ve işsizlik yaşanırken enflasyonun artması anlamına geliyor.

HDP’nin Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklanmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi.


AKP ve ‘tek adam rejimiyle’ Türkiye ekonomisinin çöküntüye sürüklendiğini söyleyen Kubilay, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı enflasyon verilerini bugün açıkladı. Buna göre, son 1 yılda yüzde 10’un üstüne çıkarak uzun zamandır çift hanelere ulaşan enflasyon, Temmuz ayında da beklentilerin oldukça üzerinde arttı” dedi.

‘YILLIK BAZDA YÜZDE 62 ARTIŞ’

“TÜFE oranı 12 aylık bazda yüzde 62 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 15,85 oranına yükseldi. Üretici enflasyonu oranı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 oranında artarak yüzde 25’e yükseldi” diyen HDP’nin Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Kubilay, partisinin Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı istifaya davet ettiğini hatırlatarak “Enflasyon hedefinin 2,45 puan üzerinde açıklanan TÜFE oranı ve yüzde 25 oranında açıklanan Yİ-ÜFE oranı göstermektedir ki, hem Merkez Bankası hem de AKP kamuoyunu yanıltmaktadır” açıklamasını yaptı.

‘ÖNGÖRÜSÜZLÜK, VİZYONSUZLUK VE PLANSIZLIK’

Kubilay, Merkez Bankası Başkanı’nın “revizyon” olarak açıkladığı yüzde 60’lık enflasyon hedefi sapmasının ‘öngörüsüzlük, vizyonsuzluk ve plansızlıktan kaynaklandığını söyledi.

Enflasyon verilerinin son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirten Kubilay, “AKP’nin mevcut OHAL rejimini kalıcılaştırması, çatışmacı bir siyaseti tercih etmesi, güvenlik harcamalarını arttırması enflasyonun hızla yükselmesine neden olmaktadır” dedi.

Motorin, doğalgaz, elektriğe ve ekmeğe yapılan zamları hatırlanan Kubilay, dolar ve Euro’nun tarihi rekor kırdığını belirterek “Türkiye; yüksek işsizlik, yüksek enflasyon, yüksek kur ve yüksek faiz fasit dairesi içerisinde stagflasyonist bir eğilime AKP eliyle kapılmıştır. ‘Tek adam rejimi’ toplu zamlara yol açmaktadır” dedi.

STAGFLASYON NEDİR?

Bir ekonomide durgunluk ve işsizlik yaşanırken enflasyonun artmasıdır.

Stagflasyon kelimesi, durgun anlamına gelen “stagnant” ve enflasyon kelimelerinden türetilmiştir. Bir ekonomide ekonomik büyümenin olmadığı, üretimin düştüğü, işsizlik oranının yüksek olduğu bir ortamda genel fiyat seviyesinin artıyor olması stagflasyonolarak tanımlanmaktadır. Görüldüğü üzere stagflasyon ortamı bir ekonomik çelişkiyi göstermektedir.

Genel olarak işsizlik ve enflasyon arasında ters bir ilişki bulunmaktadır, işsizlik yükseldiğinde enflasyonun düşmesi, işsizlik düştüğünde ise enflasyonun yükselmesi beklenmelidir (Bu ilişki Philips Eğrisi ile açıklanmaktadır). 1970’li yıllara kadar bu genel ilişki kabul edilmiş olsa da 1973 petrol krizi ile beraber işsizlik oranı artarken fiyatlar genel seviyesi de artmış, sonuç olarak her iki ekonomik olumsuzluğun beraber yaşanabileceği anlaşılmıştır.

Son güncelleme: 15:52 03.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı