• Turkhane Logo

Çaykur da borç yapılandırmasına gidiyor: 'Düzelme uzun sürer'

Ekonomideki durgunluk, kredi borcu olan sayısız özel sektör kuruluşunu sarsmaya devam ediyor.

10:21 21 Ağustos 2019 Çarşamba
Çaykur da borç yapılandırmasına gidiyor: 'Düzelme uzun sürer'
Ekonomideki durgunluk, kredi borcu olan sayısız özel sektör kuruluşunu sarsmaya devam ediyor.



Kredi faiz veya ana parasını ödeyemeyen şirketler, ya konkordato ilan ediyor ya da banklarla anlaşıp borç yeniden yapılandırması başlatıyor.  

Çaykur da yeniden yapılandırma kervanına katılan devlerden oldu…


Bloomberg’e konuşan Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, son iki ayda çaya yapılan ikinci yüzde 15’lik zamma ilişkin değerlendirmelesinde borç yapılandırması ve sermaye artırım talebine ilişkin olarak, geçen yıl 657 milyon TL zarar açıkladığını hatırlatttı ve ekledi:

“Kredi faiz oranları çok yüksek. İnşallah bu faiz oranları düşerse biz de borçları yeniden yapılandırıyoruz. Bu haliyle geçen seneden çok daha aşağıda zarar gerçekleşecektir. Sanırım bilançodaki düzelme önümüzdeki seneye kalır.”

Çaykur olarak yaş çay alımını yaptıktan 1 ay sonra üreticinin mağduriyetini gidermek için çay parasını ödediklerini ifade eden Alim, “Bu da peşin gibi oluyor. Kurumun öz sermayesi yeterli olmadığı için bankalardan ister istemez kredi alıyoruz. Kredilerde faiz oranları da daha düne kadar yüzde 30-34 civarlarındaydı. Yüzde 25’lerin çok üzerindeydi. Ancak şimdi yüzde 17.45’lere kadar düştü. Daha da düşeceği söyleniyor. Zaten bizim tüm bilanço tablolarındaki zararımız genelde banka kredilerinden kaynaklı. Onun haricinde tamamen tasarruf tedbirleri içerisinde faaliyetlerimize devam ediyoruz” diye konuştu.

Her ne kadar özerk bir yapıda olsa da çalışmalarının ve ödemelerinin Hazine’ye bağlı şekilde devam ettiğini kaydeden Alim, Çaykur olarak arzu ve isteklerinin sermaye artırımı yönünde olduğunu söylüyor.

Sermaye artırımı konusunda Hazine’den talepte bulunduklarını ifade eden Çaykur yöneticisi, sonucun henüz kendilerine ulaşmadığını aktarıyor.

Alim’in anlattığına göre, Çaykur’un kredi ve faizlerinden kurtulabilmesi için en az 1-1,5 milyar liralık sermaye artışına ihtiyacı var.

Son güncelleme: 10:21 21.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı