• Turkhane Logo

Cahil bir lider! Ekonomisini sakat bırakıp, bundan başkalarını sorumlu tutuyor

Amerikan basını, bugün de Türkiye'deki döviz krizi ve krize yol açan nedenleri irdelemeyi sürdürüyor...

11:39 12 Ağustos 2018 Pazar
Cahil bir lider! Ekonomisini sakat bırakıp, bundan başkalarını sorumlu tutuyor
Amerikan basını, bugün de Türkiye'deki döviz krizi ve krize yol açan nedenleri irdelemeyi sürdürüyor...

Amerikan basını, bugün de Türkiyedeki döviz krizi ve krize yol açan nedenleri irdelemeyi sürdürüyor.

Washington Postta yayınlanan Matt OBrien imzalı değerlendirmede ise Türk lirasındaki ani düşüşle birlikte patlak veren ekonomik krizin şimdiye kadarki belki de en aptalca kriz olduğu şeklinde bir ifade yer alıyor.

Değerlendirmeyi kaleme alan OBrien, Türkiyenin kötü politikalarla kendine zarar verdiğini ve bundan yabancı ülkeleri sorumlu tutmaya çalıştığını, yanlışlıklar komedyası gibi seyreden bu olaylarınsa Türk halkı için komik olmaktan çok uzak olduğunu yazıyor. OBrien şunu yazdı: Ekonomi konusunda cahil bir lider kendi ekonomisini sakat bırakıp bundan başkalarını sorumlu tutuyor. Sonra da bu suçlamalar, ekonomi cahili bir başka liderin hamleleriyle kısmen doğru çıkıyor.”


TÜRK LİRASININ HIZLA DEĞER KAYBETMESİ...

Amerikanın Sesinde yer alan habere göre, değerlendirme şöyle:

Her şey, Türkiyenin, daha doğrusu Cumhurbaşkanı Erdoğanın yaptığı hatalarla başladı. Erdoğan düşük faiz oranının düşük enflasyona neden olduğu gibi tamamen hatalı bir teoriye inanıyor. Kendisine merkez bankası başkanını seçme yetkisi tanıyan ve damadını da maliye bakanı yapan Erdoğanın bu teorisi, şimdi sınava tabi tutuluyor ve sınav, iyi gitmiyor. Enflasyonun yüzde 15,9a tırmanması, bunun göstergesi. Türk lirasının hızla değer kaybetmesi ise ülkenin tüm ekonomisini tahrip etme riski taşıyor.

Bunun temelinde üç etken yatıyor. Birincisi, Türkiyenin dış ülkelerden büyük miktarda borca ihtiyacı olması. İkincisi, Amerikan Merkez Bankası FEDin faiz artışlarının parayı Amerikada tutmayı daha cazip hale getirmesi. Türkiye, kendi faizlerini arttırıp yatırımcılara daha cazip teklifler götürmediği sürece işi zor. Üçüncü etken ise geçmişte aldığı tüm borçların sonucu olarak Türkiyenin döviz borçlarının, tüm ekonominin yüzde 30una eşit hale gelmesi. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde gelişmekte olan ülkelerde karşılaştığımız klasik bir kriz tablosu görüyoruz. Para Türkiyeden çıkıyor çünkü başka yerler artık daha çekici. Bu nedenle kendi para biriminin değeri düşüyor ve dolar borçlarını ödemek giderek zorlaşıyor.

Erdoğan ise yaptığı konuşmada tüm sorunların nedeninin Türkiyeye karşı açılan ekonomi savaşı olduğunu söyledi. Bu elbette ki saçma bir gerekçe. Türkiye kendi etti, kendi buldu, ta ki Trump tweet atmaya başlayana kadar. Trump, liranın çöküşünü Türk ekonomisinin varlığına yönelik bir tehdit olarak değil, ihracatta daha rekabetçi olmak için kasten yaptıkları bir hamle olarak görüyor. Bunun üzerine de alüminyum ve çeliğe ek gümrük vergileri koyuyor. Oysa bu adım, Trumpın istediğinin tam tersi etki yarattı çünkü ticaret savaşları, Türkiyenin ihtiyacı olan doları bulmasını zorlaştırıyor. Bu da liranın değerinin daha çok düşmesine neden oluyor.

Bu, aslında bu kadar trajik olmasa komik denebilecek bir durum: Ekonomi konusunda cahil bir lider kendi ekonomisini sakat bırakıp bundan başkalarını sorumlu tutuyor. Sonra da bu suçlamalar, ekonomi cahili bir başka liderin hamleleriyle kısmen doğru çıkıyor.”


/ İNCE: ERDOĞAN BU EKONOMİK KRİZİ ATLATAMAZ / TÜRKİYE’DE EKONOMİK KRİZ GÖZARDI MI EDİLİYOR? İŞTE UZMAN YORUMLARI.. / ANKARA SANAYİ ODASI BAŞKANINDAN EKONOMİK KRİZ İTİRAFI! / SELİN SAYEK BÖKE: ÜLKEYİ EL ELE EKONOMİK KRİZE SÜRÜKLÜYORLAR / EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞECEK,ARTIK TEK PARAMETRE DÖVİZ KURU KATIRCIOĞLU: EKONOMİK KRİZ GELECEK GÜNLERDE DAHA DA DERİNLEŞECEK

Son güncelleme: 11:39 12.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı