• Turkhane Logo

'Bu kez durum farklı, Türkiye ekonomisi bilinmeyen denizlere dümen kırdı'

İktidar, adını “kriz” koymasa da Türkiye ciddi bir ekonomik sarsıntı geçiriyor. Ortaya çıkan tablo, bu sarsıntının uzun süre devam edeceğini söylüyor.

09:08 13 Kasım 2018 Salı
'Bu kez durum farklı, Türkiye ekonomisi bilinmeyen denizlere dümen kırdı'
İktidar, adını “kriz” koymasa da Türkiye ciddi bir ekonomik sarsıntı geçiriyor. Ortaya çıkan tablo, bu sarsıntının uzun süre devam edeceğini söylüyor.

Ekonomist Seyfettin Gürsel, T24’te “Türkiye ekonomisi bilinmeyen denizlere dümen kırdı” başlığıyla kalema aldığı yazısında, “Son zamanlarda kafamı en çok şu soru kurcalıyor: Adını ne koyarsanız koyun Türkiye ekonomisinin içine düştüğü şiddetli türbülans ne kadar sürecek ve ne kadar hasar verecek?” sorusunu yöneltiyor. 

“Türkiye ekonomisi bu kez daha önce yaşamadığımız türden uzun sürecek bir yüksek enflasyon-düşük büyüme-yüksek işsizlik patikasına girmiş olabilir mi?” diye de soran Gürsel, “Durum böyle ise bu patikadan çıkış nasıl olacak ve ne kadar zaman alacak?” diye de ekliyor.

Türkiye’nin 1958’den bu yana çeşitli ekonomik krizler yaşadığını hatırlatan Gürsel, AKP iktidarının kriz deneyiminin ise küresel kriz dönemiyle sınırlı olduğunu dile getiriyor. Ancak bu kez durumun farklı olduğunu söyleyen ekonomist, “Bu kez  ekonomi hızla daralmayabilir ama iyice katılaşmış yüksek enflasyon ortamında düşük büyümenin yaratacağı  sorunlarla uzun süre cebelleşmek zorunda kalabiliriz” görüşünü dile getiriyor.


“Bu kez şiddetli bir daralma yaşanmasa bile yıllar sürebilecek bir düşük büyüme tehdidi ile karşı karşıya olduğumuz tartışılmaya değer” diyen Gürsel, “Bana göre, ki bu görüşü pek çok meslektaşın da paylaştığını biliyorum, geçmiş deneyimlere kıyasla en önemli farklılık özel firmaların türbülansa yüksek döviz borcuyla yakalanmasında yatıyor” ifadesini kullanıyor.

Bu durumun bankaları da zorlamaya başladığını belirten Gürsel, IMF kapısının da dolaylı olarak kapatıldığını kaydederek, “Zorlukların artık geçmişte kaldığı iddiasındaki ve bence inancındaki bir iktidar, istenilen hızda düşmeyen bir enflasyon, yerinde sayan ortalama gelir ve giderek yükselen bir işsizlik gerçeği ile karşı karşıya olduğunu idrak ettiğinde nasıl bir tepki verecektir?” sorusuna cevap arıyor.
/
/ EKONOMİK SIKINTILAR SEKTÖRDEN SEKTÖRE ATLIYOR, ÇOK VAHİM GELİŞMELER VAR / ANADOLU ÜNİVERSİTESİ EKONOMİK KRİZ NEDENİYLE DERS KİTABI BASMADI / EKONOMİST EĞİLMEZ: IMF TAHMİNLERİNE GÖRE 2019’DA STAGFLASYONLA KARŞILAŞACAĞIZ / EKONOMİSTLER YORUMLUYOR: ‘GERÇEK ENFLASYON DAHA DA YÜKSEK, 2019’A YAYILACAK’ / SEBEP EKONOMİK: ALARKO EN BÜYÜK ELEKTRİK SANTRALİNDE ÜRETİMİ BİR YIL DURDURDU / MOODY’S: TÜRKİYE EKONOMİSİ RESESYONA GİRDİ / ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA TÜRKİYE EKONOMİSİNİ BEKLEYEN BÜYÜK RİSK / EKONOMİK KRİZ DİZİ SEKTÖRÜNÜ DE VURDU: YÜZDE 40 DARALMA VAR / METROPOLL ARAŞTIRMASI: ERDOĞAN’A GÜVEN DÜŞTÜ, YARGIYA GÜVEN DİPTE; EN BÜYÜK SORUN EKONOMİ ‘EKONOMİDE YAVAŞLAMA’ İŞARETİ: CARİ DENGE FAZLA VERDİ

Son güncelleme: 09:08 13.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı