• Turkhane Logo

Bloomberg: Türkiye piyasaların çöküşünü durdurmaya çalışırken, Türk Lirası çakıldı

Türkiye ekonomisinin kötü gidişatıyla ilgili analizler devam ediyor. Bloomberg’de yer alan haberde “Türkiye piyasaların çöküşünü durdurmaya çalışırken, Türk Lirası çakıldı” değerlendirmesi yapıldı.

11:19 10 Ağustos 2018 Cuma
Bloomberg: Türkiye piyasaların çöküşünü durdurmaya çalışırken, Türk Lirası çakıldı
Türkiye ekonomisinin kötü gidişatıyla ilgili analizler devam ediyor. Bloomberg’de yer alan haberde “Türkiye piyasaların çöküşünü durdurmaya çalışırken, Türk Lirası çakıldı” değerlendirmesi yapıldı.




O haber şöyle:


“Amerika ile bozulan ilişkiler ve kontroldan çıkmış enflasyon, Türkiye’nin piyasaların çöküşüne engel olma planlarına baskın çıktı ve Türk Lirasında rekor bir düşüş yaşandı.

Dolar geçtiğimiz Cuma günü %13.5 düşerek, Türk Lirasını tüm zamanların en düşük seviyesi olan 6.3005’e çekti. Böylece Türk Lirası 2008 mali krizindeki gözlemlenen en kötü haftalık düşüş rekorunu aşarken, gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili kamuoyu önünde yapacağı ilk konuşmaya ve damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın basın toplantısına çevrildi.

Hükümet, geçtiğimiz Perşembe günü büyüme hedefini %5.5’tan %4’e geri çekti. Bu karar, yetkililerin, 880 Milyar dolarlık ekonominin, geçen haftaki Amerikan yaptırımlarının ardından ortaya çıkan kırılganlıklarını gidermek için önlem alma çabası içinde olduğuna ilişkin bir işaret. Ancak bu hamle de yatırımcıların rahatsızlıklarını gidermekte yetersiz kaldı.

Türkiye ekonomisinin yeni patronunun nihayet planları ile ilgili bir açıklama yapmış olması iyi bir haber olsa da, Londra’daki BlueBay Varlık Yönetimi firmasından gelişmekte olan piyasalar üst düzey stratejisti Tim Ash’e göre yatırımcıların kuşkuları sürüyor.

Ash “görürsem inanırım şeklinde bir yaklaşım var” dedi ve ekledi:

“Albayrak’ın bu seneki bütçe açığını nasıl kapayacağına ilişkin daha ayrıntılı bir açıklama yapması lazım. Güzel hedeflerinizin olması iyi bir şey de, unutmayalım ki Merkez Bankasının da %5 gibi bir enflasyon hedefi var ama on senedir tutturamıyor.” 

Büyüme hedefinin daha düşük tutulması, Erdoğan’ın IMF’yle ve Ortadoğunun bu en büyük ekonomisinin aşırı ısınmış olabileceği uyarısını yapan başkalarıyla arasındaki anlaşmazlığın merkezinde yer alıyor.

Devlete ait Anadalolu Ajansı, Cuma sabahı, Erdoğan’ın Türkiyelilere telaşa kapılmamaları çağrısı yaptığını duyurdu. Erdoğan’ın “onların dolarları varsa, bizim de halkımız var, Allahımız var” dediği belirtildi.

Erdoğan büyüme oranının düşük tutulmasının çare olduğu fikrini reddediyor. Faiz oranlarının yükseltilmesine şiddetle karşı çıkıyor ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öncesinde bir mali canlandırma kampanyasının başlatılmasına önayak oldu. Ayrıca Türkiye’yi Washington’daki uluslararası kredi kuruluşundan kurtarmış olmakla da övünüyor.

Londra’daki TD Securities firmasının gelişmekte olan piyasalar strateji müdürü Christian Maggio “burada bir ödemeler dengesi krizine girmek üzereyiz,” dedi ve ekledi:

“Merkez Bankası müdahale edip, büyük bir artırım yapmazsa, bu krizi engellemek mümkün olmayacak.”

Halen Türkiye’nin referans haftalık repo oranı %17.75. Maggio, Türk Lirasının çöküşüne engel olmak için bu oranın, tek bir hamle de olmasa bile, dört aşamada, en az %30’a çıkarılması gerektiğini söylüyor. Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısı 13 Eylül’de yapılacak.

ABN Amro’ya göre Türk Lirası, yıl sonunda yeniden 5 dolara gerilemeden evvel, %5 ila %10 arasında bir değer kaybı daha yaşayabilir. Türk Lirası bu yılın başından beri %30 değer kaybetmiş durumda.”

Son güncelleme: 11:19 10.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı