• Turkhane Logo

Berat Albayrak’dan yüzde 3 küçülme yorumu: En kötüsü gerçekleşmemiş

Berat Albayrak, büyüme (küçülme) verilerine ilişkin, “İktisadi faaliyette en kötü geride kalmıştır. Büyümede en kötü beklentiler gerçekleşmemiştir” değerlendirmesinde bulundu.

13:37 11 Mart 2019 Pazartesi
Berat Albayrak’dan yüzde 3 küçülme yorumu: En kötüsü gerçekleşmemiş
Berat Albayrak, büyüme (küçülme) verilerine ilişkin, “İktisadi faaliyette en kötü geride kalmıştır. Büyümede en kötü beklentiler gerçekleşmemiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Twitter’dan açıklama yapan Albayrak, yüzde 3 küçülme için şu yorumu yaptı:

“2018 son çeyrek büyümesi % -3 olarak piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşmiştir. İç ve dış dengelenmeyi bir arada sağladığımız bu dönem, cari açık ve enflasyonda düşüş başlattık. İktisadi faaliyette en kötü geride kalmıştır. Büyümede en kötü beklentiler gerçekleşmemiştir.

“SÜREÇ ÇOK KISA SÜREDE BAŞARILI BİR ŞEKİLDE ATLATILMIŞTIR”


Tarihin en ciddi spekülatif saldırısının yanında küresel alanda büyümenin yavaşlama eğilimine girdiği döneme rağmen 2001 ve 2008 yıllarındakine benzer bir durum gerçekleşmemiş, süreç çok kısa sürede başarılı bir şekilde atlatılmıştır.

Son çeyrekte görülen daralmaya rağmen net dış talebin büyümeye 9,7 yüzde puan pozitif katkı sağlaması dengelenme sürecinin öngörüldüğü şekilde devam ettiğinin önemli bir işaretidir.

Son dönemde finansal piyasalarda gözlenen olumlu gelişmeler, enflasyondaki düşüş trendi, öncü göstergelerdeki iyileşmeler, finansmana erişimde atılan adımlar ve istihdam seferberliği sayesinde 2019 yılında büyümenin YEP’te öngördüğümüz şekilde seyredeceğine inancımız tamdır.

“NİSANDAN İTİBAREN…”

2019’a ait güncel veriler, ekonominin hızlı bir toparlanma eğilimine girdiğini, büyümedeki yavaşlamanın geçici bir durumu yansıttığını ve ılımlı toparlanma eğiliminin başladığına işaret etmektedir. Artan ihracat ve turizm gelirleri büyümeyi besleyen ana kalemler olacaktır.

Ekonomi politikalarında güçlü bir koordinasyon dönemi yaşıyoruz. Nisan’dan itibaren yapısal tarafta atacağımız adımlarla süreci daha da güçlendireceğiz.

YEP kapsamında cari açığı azaltacak, katma değerli üretimi artıracak, milletimizin refahını yükseltecek politikalarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.”

Her açıklaması ekonomistler tarafından şaşkınlıkla karşılanan Albayrak, geleneği bozmamış oldu

Beklenti yüzde 2.8 daralma olmasına rağmen Türkiye ekonomisi son çeyrekte yüzde 3 daralDI. Bu doğrultuda Albayrak’ın “Büyümede en kötü beklentiler gerçekleşmemiştir” ifadesinin neye dayandığı merak ediliyor.

Ekonomistler, cari açıktaki hızlı daralmanın ekonomideki hızlı daralmaya işaret ettiğini belirterek, Albayrak’ın “İktisadi faaliyette en kötü geride kalmıştır” fikrine katılmanın mümkün olmadığını ifade ediyor.

Albayrak’ın sürecin çok kısa sürede başarılı bir şekilde atlatıldığı değerlendirmesi ise süreç atlatıldıysa ekonomik durumun neden kötü olduğu, gıda fiyatlarının neden yüksek olduğu ve vatandaşın 5 aydır neden aralıksız dolar aldığı sorularını akıllara getiriyor.

2018’in ilk çeyreğinde yüzde 7,4, ikinci çeyrekte yüzde 5,2 ve üçüncü çeyrekte yüzde 1,6 büyüyen Türkiye ekonomisinin son çeyrekte yüzde 3 daralması, yine ekonomideki hızlı daralmaya işaret etti.

Ancak Albayrak’ın küçülme rakamlarına ilişkin “Dengelenme sürecinin öngörüldüğü şekilde devam ettiğinin önemli bir işaretidir” şeklindeki değerlendirmesi, Hazine ve Maliye Bakanı’nın dengelenme derken küçülmeye mi işaret ettiği tartışılıyor.

Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) 2018 büyüme beklentisi yüzde 3.8 seviyesindeydi. 2019 yılına ilişkin beklenti ise yüzde 2.3

“2019 yılında büyümenin YEP’te öngördüğümüz şekilde seyredeceğine inancımız tamdır” diyen Albayrak’ın bu değerlendirmesi “tutarsızlık” olarak ifade ediliyor.

Yüzde 7.4 gibi dünya rekoru sayılabilecek bir büyümeyle başlayan 2018 yılında ortalama büyümenin yüzde 2.6 olarak gerçekleşmesi, şu anda ekonomik gidişattaki kötü durum göz önüne alındığında YEP’teki yüzde 2.3’lük 2019 büyüme beklentisinin gerçeklerden uzak olduğu anlaşılıyor.

Albayrak, 2019’a ait güncel verilerin, ekonominin hızlı bir toparlanma eğilimine girdiğine ve ılımlı toparlanma eğiliminin başladığına işaret ettiğini belirtiyor. Ancak ekonomistler bunun tam tersini düşünüyor ve bugünlerde ekonomik daralmanın giderek artan bir biçimde hissedildiğini söylüyor.
 

Son güncelleme: 13:37 11.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı