• Turkhane Logo

BDDK'dan bankalara döviz talimatı gece yarısı geldi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu döviz piyasalarına doğrudan müdahale etti. Bankalar döviz alım-satışı yapılan Foreks ekranlarını müşteriye kapatacak.

10:07 28 Nisan 2022 Perşembe
BDDK'dan bankalara döviz talimatı gece yarısı geldi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu döviz piyasalarına doğrudan müdahale etti. Bankalar döviz alım-satışı yapılan Foreks ekranlarını müşteriye kapatacak.


Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 19 Nisan 2022 tarihinde “döviz ile ödeme yasağı” kararı alması piyasaları altüst ederken, bu defa internet vasıtasıyla döviz alımına ve satışına yasak geldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Uygulama 1 Daire Başkanlığı, Foreks (FX) başta olmak üzere farklı platformlarda döviz işlemlerine son verilmesi için bankalara talimat verdi.


28 Nisan 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, bankaların müşterileri döviz alım-satım işlemlerini bundan böyle şubelerde ve sadece mobil bankacılık uygulamalarında yapabilecek.

BDDK Başkan Yardımcısı Muhammet Erişen imzalı karar dün akşam saatlerinde Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği’ne (TKBB) tebliğ edildi.

Her iki kuruluş kararı üyelerine iletirken, sosyal medyada “Oldu olacak döviz büroları da kapatılsın.” eleştirileri dikkati çekti.

KREDİ İLE DÖVİZ ALANLAR YAKIN TAKİPTE

Kararda, “Tüm müşterilerin direkt erişiminde olan yabancı para (YP) işlem platformlarından yeni işlem yapılmaması, limit belirlemelerinin gözden geçirilmesi, müşteri memnuniyetinin sürekliliğinin sağlanması bakımından YP işlem taleplerinin şubeler, hazine birimleri, mobil ve internet bankacılığı kanalları üzerinden gerçekleştirilmesinin sağlanması gerekli görülmektedir.” ifadelerine yer verildi.

BDDK yetkilileri, bankaların mevcut kaynaklarının verimli şekilde kullanılmasının sağlanması için böyle bir karar alındığını belirtti.Kararı yorumlayan bir bankacı, “Kaynakların ekonomik faaliyetleri desteklemeyen ve rant elde etmek maksadıyla kullanılmasının önlenmesine yönelik.” ibaresine işaret etti.

Aynı kaynağa göre, BDDK tüketici kredileri ya da ticari krediler ile döviz alınmasının önüne geçmek için internette döviz işlemlerini sınırlandırdı.

Aynı kaynak, “Muhtemelen bir sonraki adımda kredilerin ayrıntılı raporu istenecek. Bankalar da mecburen müşteriye ‘krediyi maksadına uygun harcadığını belgele’ diyecek. Sermaye kontrollerini aratmayan kararlar bunlar.” dedi.

Son güncelleme: 10:07 28.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı