• Turkhane Logo

BDDK bankaları son kez uyardı: Kredi ile dolar ve euro alınmayacak

Foreks ekranlarını kapattıran Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ticari ya da bireysel kredi ile döviz alınmasına göz yuman bankaların maliyetini artıracak.

10:14 29 Nisan 2022 Cuma
BDDK bankaları son kez uyardı: Kredi ile dolar ve euro alınmayacak
Foreks ekranlarını kapattıran Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ticari ya da bireysel kredi ile döviz alınmasına göz yuman bankaların maliyetini artıracak.


Hükûmet doları 15 TL’nin altında tutabilmek için ismi konulmamış sermaye kontrollerine bir yenisi daha ilave etti. Bir gün önce internette en fazla döviz işlemi yapılan Foreks ekranlarını kapatmaları için bankalara talimat verilmişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) şimdi de ticari ya da bireysel krediler ile döviz alınması hâlinde bankaların maliyetini artıracak yeni bir karara imza attı.


28 Nisan 2022 tarihli yeni kurul kararı ile sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) hesaplamasında yabancı para kalemler için 252 günlük kur ortalaması yerine 31 Aralık 2021 Merkez Bankası (TCMB) alış kuru (13,33 TL) kullanılacak.

Bazı ticari kredilerde yüzde 200 risk ağırlığı uygulanacak. Söz konusu oran müşterinin kredi notuna bağlı olarak yüzde 20 ile yüzde 150 arasında değişiyordu.

KOBİ TANIMINDA CİRO SINIRI 250 MİLYON TL

Küçük ve orta boy işletme (KOBİ) tanımına dair ciro sınırı, yerli sermayeli (yurt içi yerleşik) KOBİ’ler açısından 250 milyon TL olarak belirlendi.

Açıklamada “Tarımsal krediler, KOBİ tanımına giren işletmelere kullandırılacak krediler, ihracat ve yatırım kredileri, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ekindeki I, II, III ve IV sayılı cetvellerde yer alan kurum ve kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların müessese, bağlı ortaklık ve iştiraklerine kullandırılacak krediler, kurumsal kredi kartları yoluyla kullandırılacak krediler ve bankalara ya da finansal kuruluşlara kullandırılacak krediler hariç olmak üzere 1 Mayıs’tan itibaren kullandırılacak ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 200 risk ağırlığı uygulanmasına karar verildi.”

BDDK’NIN SON KARARI NE ANLAMA GELİYOR?

Ticari kredilerin maksadına uygun şekilde yatırım ve ihracata gidip gitmediğinin takibinde bankalar daha fazla sorumluluk almak mecburiyetinde kalacak.

Kronos’a konuşan bir bankacı, “BDDK’dan bankalara kredi çekip dolar, euro veya sterlin alındığına dair uyarı telefonları geliyor. Yatırım yerine para üzerinden rant elde etmeye dönük suistimallerden birinci derece banka sorumlu olacak. Zaten kredi risk oranının yüzde 200’e çıkarılması açık bir mesaj.” dedi.

Aynı bankacı, “Ticari kredilerin dolara yönelmemesi için Merkez Bankası da liralaşma stratejisini desteklemek için munzam (zorunlu) karşılık oranlarını artırmıştı. Dövizden kur korumalı mevduata geçişte yük bankaların omuzunda.” ifadelerini kullandı.

BDDK’nın “döviz geliri olmayanların dövize el sürmemesi için” iki gündür bankalara kararlılık mesajı verdiği belirtiliyor.

Buna rağmen krediyle döviz alınmasına göz yuman bankaların ağır para cezalarına maruz kalabileceği kaydediliyor.

Son güncelleme: 10:14 29.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı