• Turkhane Logo

Batılı şirketlerin sadece yüzde 8,5‘i Rusya’yı terk etti

İsviçre'de yapılan bir araştırma, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yarattığı öfke ve Batılı hükümetlerin baskılarına rağmen AB ve G7 ülkeleri merkezli şirketlerden sadece yüzde 8,5'inin Rusya'dan ayrıldığını ortaya koydu.

10:11 20 Ocak 2023 Cuma
Batılı şirketlerin sadece yüzde 8,5‘i Rusya’yı terk etti
İsviçre'de yapılan bir araştırma, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yarattığı öfke ve Batılı hükümetlerin baskılarına rağmen AB ve G7 ülkeleri merkezli şirketlerden sadece yüzde 8,5'inin Rusya'dan ayrıldığını ortaya koydu.

Rusya’nın 24 Şubatta Ukrayna’yı işgalinin Batı dünyasında yarattığı öfke ve uygulanan kapsamlı yaptırımlara rağmen  Batılı şirketlerin sanılandan çok daha az bir bölümünün ülkeyi terk ettiği ortaya çıktı.

İsviçre’deki St. Gallen Üniversitesi ve Lozan merkezli IMD Enstitüsünün ortak araştırmasına göre, Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkelerinde yerleşik şirketlerin sadece yüzde 8,5i Rusya’dan çekildi.

St. Gallen Üniversitesinden yapılan açıklamada, bulguların, AB ve G7 firmalarının Rusyadan çok sınırlı bir şekilde geri çekildiğini ortaya koyduğu belirtilerek bunun, Batılı firmaların pazarı terk ettiği yönündeki söyleme meydan okuduğu kaydedildi.

Firmalar aslında direndi

Açıklamada Merkezi bu ülkelerde bulunan pek çok firma Ukraynanın işgalinden bu yana Rusyadan ayrılmaları için hükümetlerden, medyadan ve STKlardan gelen baskılara karşı aslında direndi denildi.     
Social Science Research Network (SSRN) tarafından geçtiğimiz ay yayınlanan ve bilimsel hakem incelemesine tabi tutulmayan çalışma, Rusyada iştirakleri bulunan AB ve G7 şirketlerinin yalnızca yüzde 10undan azının bu iştiraklerini elden çıkardığını gösterdi.

Araştırmaya göre Moskova Ukrayna işgalini başlattığında AB ve G7de yerleşik bin 404 şirketin Rusyada faaliyet gösteren toplam 2 bin 405 iştiraki bulunuyordu.     

Araştırmanın yazarları Niccolo Pisani ve Simon Evenette göre Kasım ayı sonu itibariyle bu şirketlerin sadece 120si ya da yaklaşık yüzde 8,5i Rusyadaki en az bir iştirakini elden çıkarmıştı.

En çok ABDli şirketler ayrıldı

Merkezi Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan şirketlerin Avrupa ve Japonyada bulunanlara kıyasla Rusyadan daha fazla çıkış yaptığı teyit edildi.
Ancak araştırma ABDde bulunan şirketlerin bile, işgalin başlamasından bu yana Rusyada faaliyet gösteren ABD iştiraklerinin yüzde 18inden daha azını tamamen elden çıkardığını ortaya koydu.     

Buna karşılık Japon firmalarının yüzde 15i ve AB firmalarının sadece yüzde 8,3ü Rusyadan ayrıldı. Araştırmaya göre Rusyadaki iştiraklerini yerinde bırakanların yüzde 19,5i Alman, yüzde 12,4ü ise ABD sermayeli.

Araştırma ayrıca, Rusyadan çıkan Batılı firmaların, ülkede aktif AB ve G7 merkezli şirketlerin vergi öncesi toplam kârının sadece yüzde 6,5ini oluşturduğunu gösterdi.

Ülkeden çekilen firmalar, Rusyada faal firmaların toplam personel sayısının ise yüzde 15,3ünü oluşturuyor.

Araştırmaya göre bu durum, ortalama olarak, Rusyadan çıkan firmaların Rusyada kalan firmalara kıyasla daha düşük kârlılığa ve daha büyük işgücüne sahip olma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Üniversiteden yapılan açıklamada bu bulguların Batılı firmaların, hükümetlerinin artık jeopolitik rakip olarak gördüğü ekonomilerden ayrılma konusundaki istekliliğini sorgular nitelikte olduğu kaydedildi.

Son güncelleme: 10:11 20.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı