• Turkhane Logo

Bakan’a göre halk için bütçe kullanmak maaş ödemek!

Berat Albayrak, “Bütçe halk için kullanılmıyor” eleştirisine, “Bütçeden 3,4 milyon kamu çalışanı için 333,9 milyar TL maaş, ücret ve sosyal güvenlik prim ödemesi yapılıyor” yanıtını verdi.

14:32 12 Aralık 2019 Perşembe
Bakan’a göre halk için bütçe kullanmak maaş ödemek!
Berat Albayrak, “Bütçe halk için kullanılmıyor” eleştirisine, “Bütçeden 3,4 milyon kamu çalışanı için 333,9 milyar TL maaş, ücret ve sosyal güvenlik prim ödemesi yapılıyor” yanıtını verdi.



2019 yılı bütçesinde öngörülen 853.8 milyar TL vergi geliri hedefi tutmadı ve TBMM’ye sunulan 2020 bütçe kanunu teklifinde içinde bulunduğumuz yılın vergi geliri hedefleri de revize edildi.

VERGİ GELİRİ HEDEFLERİ NEDEN TUTMADI?


Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakan Berat Albayrak’a sorular arasında vergi ve gelir hedeflerinin neden tutmadığı da vardı. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın bu yöndeki sorularını yanıtlayan Bakan Albayrak, 2019 yılında ekonomik canlanmayı desteklemek ve enflasyonla mücadeleye katkıda bulunmak amacıyla vergi oran indirimleri uygulandığını, geçici olarak vergi oranlarının sıfırlandığını ve bazı uygulamaların hayata geçirildiğini belirterek şunları söyledi:

“Bu uygulamalar ile vergi hasılatında azalma meydana geldiği gibi ekonomik aktivitedeki zayıf seyir ile cari açık kaynaklı dış finansman ihtiyacının sınırlandırılmasına dayanan politikalar bütçede öngörülen gelir hedefinde revize yapılmasını gerektirmiştir. Bu nedenle de 2019 yıl sonu için 667,6 milyar lira gelir tahmin edildiği Yeni Ekonomi Programında açıklanmıştır.”

ALBAYRAK: ENFLASYONUN 4,9 HEDEFİNE ULAŞMASINI BEKLEMEKTEYİZ

Paylan’ın 2020 bütçesinde “Gelecek yıl gevşek para ve gevşek maliye politikası görülüyor ve bununla bu enflasyon hedefini tutturacağınızı iddia ediyorsunuz. Çıpamız nedir?” sorusuna ise Bakan Albayrak, “Ekonomide alınan tedbirler, belirsizlik ve risk primindeki azalma ile birlikte enflasyon düşüş eğilimine girmiştir” yanıtını verdi.

2020 yılı içerisinde, “Ekonomik ve siyasi istikrarın oluşturacağı öngörülebilirlik artışı, para ve maliye politikasının eşgüdümü ve enflasyondaki iyileşmeyi destekleyici duruşu, enflasyon beklentilerindeki iyileşme, ithalat fiyatlardaki ılımlı seyir ve petrol fiyatlarındaki düşüş beklentisi, TL’deki istikrar ve gıda fiyatlarında arz koşullarına” bağlı olarak ılımlı seyir beklentisiyle enflasyonun yüzde 8,5 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Albayrak , “Program dönemi sonunda düşük tek haneli enflasyon seviyesine ulaşmak için Merkez Bankası ile güçlü koordinasyon içerisindeyiz ve enflasyonun yüzde 4,9 hedefine ulaşmasını beklemekteyiz” dedi.

MAAŞ VE PRİM BÜTÇE HALK İÇİN KULLANILIYOR DEMEKMİŞ’

Görüşmeler sırasında bütçe kaynaklarının halk için kullanılmadığı eleştirilerine yanıt veren Albayrak, “Milletimizin bize üst üste 18. bütçeyi hazırlama teveccühünü vermesinin sebebi kaynaklarımızı milletimizin ihtiyaçları doğrultusunda kullanmış olmamızdan kaynaklanmaktadır” dedi.

Bütçeden 3,4 milyon kamu çalışanı için 333,9 milyar TL maaş, ücret ve sosyal güvenlik pirim ödemesi yapılacağını, bu sayede 16 milyon kişinin bütçeden doğrudan yararlanacağını belirten Albayrak bütçenin halk için kullanıldığına dair şu örnekleri verdi:

– 290 bin işçimizin ücretleri ve sosyal güvenlik prim ödemeleri bütçeden karşılanıyor. Bütçeden işçilerimiz için 23,6 milyar TL ödeme yapılacaktır.

– 2,7 milyon çiftçimize 22 milyar TL ödeme yapılacaktır.

– 24,3 milyon ilk, orta ve yükseköğretim öğrencisinin faydalandığı eğitim hizmetleri için 176,1 milyar TL kaynak aktarılacaktır.

– Sağlık hizmetleri için 188,6 milyar TL kaynak aktarılacaktır.

Son güncelleme: 14:32 12.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı