• Turkhane Logo

Azerbaycan'dan AB'ye gaz dopingi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, yarın resmen açılacak Yunanistan-Bulgaristan hattını “tarihi bir başarı” diye niteleyerek AB’ye doğal gaz ihracatını ikiye katlama sözünün arkasında olduklarını söyledi.

10:51 01 Ekim 2022 Cumartesi
Azerbaycan'dan AB'ye gaz dopingi
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, yarın resmen açılacak Yunanistan-Bulgaristan hattını “tarihi bir başarı” diye niteleyerek AB’ye doğal gaz ihracatını ikiye katlama sözünün arkasında olduklarını söyledi.

DWnin haberine göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bulgaristan temasları sırasında ABye mesajlar vererek enerji darboğazında ülkesinin güvenilir bir partner olduğunu vurguladı.

Azeri gazını Yunanistan üzerinden Bulgaristana taşıyacak boru hattının Cumartesi yapılacak resmi açılış töreni için Bulgaristanın başkenti Sofyada bulunan Aliyev, AB ile yapılan anlaşma çerçevesindeAvrupaya doğal gaz ihracatını ikiye katlama taahhüdünün arkasında olduklarını söyledi.

Yunanistan-Bulgaristan Doğalgaz Bağlantı Hattını (IGB) tarihi bir başarı” olarak nitelendiren Aliyev, yeni hattın Azeri gazının daha büyük miktarlarda Avrupaya ulaşması için bir fırsat olduğunu kaydetti.

TAP üzerinden taşınacak
182 kilometre uzunluğundaki IGB, Yunanistanın Gümülcine kentinden Bulgaristanın orta kesimlerindeki Stara Zagora kentine bağlanıyor. Hazar Denizinden çıkan gaz, IGBye ise Türkiyeden geçen Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) üzerinden akacak. IGBnin başlangıçta yılda üç milyar metreküp gaz taşıması, ileride kapasitenin 5 milyar metreküpe kadar çıkarılması öngörülüyor.

Rusyanın Ukraynaya saldırısı sonrasında tırmanan gerginlikte Nisan ayı sonunda Bulgaristana Rus gazının akışı kesilmişti. Azerbaycan ile, yıllık ihtiyacının yaklaşık üçte birine denk gelen bir milyar metreküplük gaz için anlaşması bulunan Bulgaristan, Baküden aldığı miktarı 500 milyon ila bir milyar metreküp artırmak istiyor.

Radev: Avrupanın enerji haritasını değiştirecek
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev de IGBnin sadece Bulgaristan değil, tüm Avrupa kıtası için önem taşıdığını belirterek Bu hat, Avrupanın enerji haritasını belirleyici şekilde değiştiriyor” dedi.
Radev, Perşembe günü Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Slovakyadaki sistem operatörlerinden, Azeri gazının söz konusu ülkelerdeki entegre şebekeler aracılığıyla taşınması teklifini içeren bir mektup aldığını belirtti. Bulgaristan Cumhurbaşkanı, ülkesinin bu tür doğal gaz transferlerinde olanakları görüşmek üzere dört ülkenin katılacağı bir zirveye ev sahipliği yapabileceğini söyledi.

Son güncelleme: 10:51 01.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı