• Turkhane Logo

AYM kararına rağmen Gergerlioğlu 2 gündür tahliye edilmedi: Hürriyeti tahdit suçu işleniyor

Anayasa Mahkemesi tarafından hak ihlali kararıyla ivedilikle tahliyesine hükmedilen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2 gündür özgürlüğüne kavuşamadı.

12:57 03 Temmuz 2021 Cumartesi
AYM kararına rağmen Gergerlioğlu 2 gündür tahliye edilmedi: Hürriyeti tahdit suçu işleniyor
Anayasa Mahkemesi tarafından hak ihlali kararıyla ivedilikle tahliyesine hükmedilen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2 gündür özgürlüğüne kavuşamadı.



AYM, Gergerlioğlu kararını sitesinden yayınladı ancak Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi hükmün ekranlarına düşmediğini belirterek kararı uygulamıyor.

Sosyal medyada bir haberi paylaştığı için milletvekilliği düşürülen ve Sincan Cezaevine konulan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, 1 Temmuz’daki AYM kararına rağmen 2 gündür tahliye edilmedi.


Salih Gergerlioğlu, sosyal medyadan babası hakkında AYM tarafından verilen kararın bir an önce uygulanmasını istedi. Gergerlioğlu, babası hakkındaki kararın Anayasa Mahkemesi internet sitesine konularak resmileştiğini belirterek, “Babam hakkında, yüksek mahkeme tahliye kararı vermişken ve bir dakika daha hapiste tutulmaması gerekirken hala tahliye işlemi yapılmıyor. Neyi bekliyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

KARAR BUHARLAŞTI MI?

Kararın kendilerine verilmediğini ve UYAP’ta da yer almadığını kaydeden Gergeriloğlu, “AYM, avukatlarımıza karar metnini dahi hala vermedi. Duruma ilişkin soru sorulduğunda ise bir şey söyleyemeyeceklerini ifade ediyorlar. Kocaeli 2. Ağır Ceza ise AYM’den gelecek yazının ekranlarına düşmediğini söylüyor. UYAP’ta da bir şey yok. Ne oldu karar, buharlaştı mı?” dedi.

Gergerlioğlu, daha sonra yaptığı paylaşımda ise AYM’nin karara ilişkin yazıyı gönderdiğini ifade ederek, Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesinin ise “Bize bir şey gelmedi” dediğini aktardı. Gergerlioğlu, “Ne anlamamız gerekiyor bundan? Anayasa Mahkemesi’nin, babamın dosyası hakkında vermiş olduğu ‘hak ihlali’ ve ‘ivedilikle tahliye’ kararına rağmen tahliye işleminin gerçekleştirilmemesinin 2. günü. Babam, tam 92 gündür hukuksuzca hapsediliyor” değerlendirmesi yaptı.

AYM KARARINI HERKES BİLİYOR MAHKEME BİLMİYOR

Sosyal medyada ise Gergerlioğlu’nun tahliyesi için GergerlioğluKararıUygulansın başlığıyla binlerce twet atıldı. İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak ise, AYM’nin hak ihlali kararını herkesin duyduğunu kaydetti. Altıparmak, “Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun hakkının ihlal edildiğini herkes biliyor. Televizyonlarda yorumlar yapılıyor. AYM’nin sayfasında Genel Kurul gündeminde hakkının ihlal edildiği yazıyor. Ama herkesin bildiğini kararı verecek mahkeme bilmediği için o haftasonunu da hapiste geçirecek” paylaşımı yaptı. Eski Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil de, Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerinin suç işlediğini söyledi. Karanfil, sosyal medya hesabından, “Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı, resmi internet sitesinde yer aldıktan sonra, halen sn @gergerliogluof
u cezaevinde tutmak, “Gerekçeli kararı görmedim” demek, anayasal düzen ve TBMM’ne karşı işlenmiş bir suçtur.
KOCAELİ 2 AĞIR CEZA HAKİMLERİ SUÇ İŞLİYOR” dedi.

HÜRRİYETİ TAHDİT SUÇUNUN CEZASI 5 YILA KADAR HAPİS

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun AYM kararına rağmen hâlâ cezaevinde tutulması Türk Ceza Kanuna göre suç teşkil ediyor. TCK’nın 109’ncu maddesine göre bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak suretiyle hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verileceği hükmü bulunuyor.

AYM 1 TEMMUZ’DA HAK İHLALİNE HÜKMETTİ

Ömer Faruk Gergerlioğlu, bir haber sitesinde yayımlanan haberi sosyal medya hesabından paylaştığı gerekçesiyle ‘terör örgütü propagandası yapma’ suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay’ın kararı onaması sonrası Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürülerek 2 Nisan’da tutuklanmıştı. AYM, 1 Temmuz’da Gergerlioğlu’nun haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.
  Ömer Faruk Gergerlioğlunun hakkının ihlal edildiğini herkes biliyor. Televizyonlarda yorumlar yapılıyor. AYMnin sayfasında Genel Kurul gündeminde hakkının ihlal edildiği yazıyor. Ama herkesin bildiğini kararı verecek mahkeme bilmediği için o haftasonunu da hapiste geçirecek. — Kerem ALTIPARMAK (@KeremALTIPARMAK) July 2, 2021

Son güncelleme: 12:57 03.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı