• Turkhane Logo

AVM'lerden Erdoğan'a dövizle kirada kur golü!

Döviz kurlarında Türk lirasının dolar ve Euro karşısında tarihi kayıplar yaşamasının ardından özellikle AVM'lerde başlayan kriz sonrası gündeme gelen yeni kiralama modeli resmen hayata geçti.

13:50 13 Eylül 2018 Perşembe
AVM'lerden Erdoğan'a dövizle kirada kur golü!
Döviz kurlarında Türk lirasının dolar ve Euro karşısında tarihi kayıplar yaşamasının ardından özellikle AVM'lerde başlayan kriz sonrası gündeme gelen yeni kiralama modeli resmen hayata geçti.



Menkul ve gayrimenkul alım satım ile kiralama sözleşmelerinde döviz üzerinden belirlenmiş bedellerin 30 gün içinde Türk lirasına dönüştürülmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Dövizle kiralama işinde iki farklı kriz ortada. Birincisi kira ödeyenler, ikincisi kira alanlar...


İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde alışveriş merkezlerindeki mağazaların bir bölümü kiralarını ödeyemez hale geldi.

Bunda en büyük pay, sürekli yükselen döviz kurunun. Zira kiralar da dolar üzerinden fiyatlandırılıyor. 

Sözcüden Derin Gökçenin haberine göre, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü böyle bir kararın Türk bankalarını sıkıntıya sokabileceğini söylüyor. Belgü, Sektörün 15 milyar dolarlık bir borcu var. TLye dönüldüğünde firmalar bankalara olan borcunu ödeyemez diyor. Belgü, tartışma yaratacak bir açıklama daha yaparak AVMlerin kiralarını günlük kurlardan belirleyeceğini söyledi.

Belgü, “Resmi Gazete’de karar yayınlandı. Ancak daha detayları belli değil. Şuan bunların konuşmak için çok erken. Eğer tamamen TL’ye dönülürse problemler yaşanır  derken yayımlanan kararı parekendecilere de sorduklarını ve konuyu araştırıp en yakın zamanda bilgi vereceklerini kaydediyor.

Dövize bağımlı AVM kiraları bir ayda 240 milyon lira artış gösterince ekonominin patronu Berat Albayrak, dövizle kiralamayı sona erdirme planları yaptıklarını açıklamıştı.  

Albayrak, dövizle kiralamaya son vermek için toplumda ciddi bir talep olduğunu dile getirirken AVM sahiplerine göre, yapım esnasında kullanılan kredilerin döviz cinsinden temini bu uygulamayı gerekliydi.

İktisatçı Atilla Yeşilada ise AVM-döviz haberiyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiyenin 2 ay bekleyecek lüksü yok! Uyarıyorum, kur böyle giderse AVMler kapanacak! demişti.
 

Son güncelleme: 13:50 13.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı