• Turkhane Logo

'Almanya refahını kaybedecek'

Almanya İşverenler Birliği Başkanı Rainer Dulger, hükümetin Almanya'daki iş gücü açığına çözüm bulamaması halinde ülkenin refahını kaybedeceğini dile getirdi.

10:22 27 Kasım 2023 Pazartesi
'Almanya refahını kaybedecek'
Almanya İşverenler Birliği Başkanı Rainer Dulger, hükümetin Almanya'daki iş gücü açığına çözüm bulamaması halinde ülkenin refahını kaybedeceğini dile getirdi.

Almanya İşverenler Birliği (BDA) Başkanı Rainer Dulger, Almanyadaki iş gücü açığı sorununa en kısa sürede çözüm bulunamaması halinde Almanyanın refahını kaybedeceği uyarısında bulundu.

Bild am Sonntag gazetesine konuşan Dulgere göre, mevcut kalifiye iş gücü açığının tamamen giderilmesi zaten imkansız. Bu nedenle politikacılar en azından zararı azaltmaya çabalamalı.

Kalifiye iş gücü açığının tamamen giderilmesi mümkün değil ve bu durum ülkeyi refah kaybına sürükleyecek. Politikacılar en azından nitelikli iş gücü açığını azaltmaya çalışmalı diyen ve Almanyanın yurt dışında cazip bir ülke olması gerektiğini savunan Dulger, Peki bunun için Almanya olarak biz ne yapıyoruz? En zor dillerden birine sahibiz, konut piyasası felaket halde, bürokrasi çok ve çocuk yuvalarında hem yer az hem de açık oldukları saatler esnek değil. Yurt dışından nitelikli iş gücü gelmesi için diğer göç ülkeleri gibi bir hoşgeldiniz  kültürüne ihtiyacımız var ifadelerini kullandı.

Asgari ücret artışını engelledikleri eleştirilerine ret
Dulger, işveren tarafına yöneltilen ve asgari ücreti cazip hale gelirecek bir ücret artışını engelledikleri eleştirisini de reddetti. Almanyada asgari ücret artışından Asgari Ücret Komisyonunun sorumlu olduğunu belirten Dulger, Bu komisyonda işveren ve işçi temsilcileri oturuyor, onların önerdiği asgari ücret önerisini de hükümet yürürlüğe koydu dedi.

Bir sonraki asgari ücret artışı müzakerelerinde daha güçlü bir artış yapılması yönündeki talepleri de geri çeviren Dulger, özellikle koalisyı-on hükümetinin büyük ortağı olan SPDden (Sosyal Demokrat Parti) gelen artış taleplerine atfen de Siyaset ücret tespitine karışmasın. Eğer düşük gelirlilerin elinde daha fazla para kalmasını istiyorsa vergileri ve sosyal giderleri azaltabilir önerisinde bulundu.

Ancak asgari ücret komisyonunun artış önerisi bu sene Dulgerin iddia ettiği gibi olmadı. Üçü sendika, üçü işveren, üç de bilim insanından oluşan dokuz kişilik komisyon son genel asgari ücret tespit müzakerelerinde uzlaşı sağlayamadı. Bunun üzerine Komisyondaki bilim insanı temsilciler, asgari ücretin önümüzdeki yılın başından itibaren saatte 12,41 euro, 1 Ocak 2025ten itibaren de 12,82 euro olmasını önerdi, sendiklar ise bunu az bularak sert biçimde eleştirdi.

Almanyada asgari ücretliler ne kadar kazanıyor?

Almanyada 2015te yürürlüğe giren genel asgari ücret, federal hükümetin beş yıllığına görevlendirdiği ve dokuz üyeden oluşan bir komisyonu tarafından belirleniyor ve hükümete öneriliyor. Federal hükümet de önerileni kararname çıkararak yürürlüğe koyuyor. Prensipte bizzat hükümetin asgari ücreti yükseltme yetkisi bulunmuyor.

İşveren tarafı iklim koruma hedeflerine de karşı çıkıyor
Almanyada üçlü koalisyonun ortağı Yeşillerin birincil hedefi olan iklim koruma ve endüstride yeşil dönüşüm son aylarda işveren tarafından eleştiriliyor. Özellike Rusyanın Ukraynaya başlattığı savaş sonrasında Rusyadan satın alınan ucuz fosil enerji tedariği kesilmiş, Almanya küresel piyasalardan daha pahalıya alternatif enerji satın almaya başlamıştı. Enerji fiyatlarının rekor derecede artışı başta kimya ve çelik gibi yoğun enerji kullanan üretici sektörüler gelmek üzere eleştiriliyor.

İkitidar ortağı Yeşiller ise içinde bulunulan durumdan 16 yıllık Hristiyan Birlik (CDU ve CSU) öncülüğündeki hükümetleri sorumlu tutuyor. O dönemde iklim korumanın ihmal edilmesi nedeniyle bugün endüstrideki dönüşümde geç kalındığını ve sıkıntı yaşandığını savunuyor.

Son güncelleme: 10:22 27.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı