• Turkhane Logo

Alman iş dünyasında Türk Lirası endişesi

Alman Dış Ticaret Birliği Başkanı Jandura, TL’deki değer kayıplarını endişeyle izlediklerini belirterek, Türkiye'ye yapılan ihracatın Ağustos ayında yüzde 30 gerilediğini söyledi.

11:20 14 Aralık 2021 Salı
Alman iş dünyasında Türk Lirası endişesi
Alman Dış Ticaret Birliği Başkanı Jandura, TL’deki değer kayıplarını endişeyle izlediklerini belirterek, Türkiye'ye yapılan ihracatın Ağustos ayında yüzde 30 gerilediğini söyledi.

Türk Lirasında son zamanlarda yaşanan değer kayıpları Alman ekonomi çevrelerinde de endişeyle karşılanıyor.

Alman Dış Ticaret Birliği (BGA) Başkanı Dirk Jandura Pazartesi günü Reuters haber ajansına verdiği demeçte, Türk Lirasıyla ilgili gelişmelerden endişe duyduklarını söyledi.

Jandura, Yurtdışından gelen ürünler daha da pahalandığı için Türkiyedeki talep azalıyor ve Alman ihracatı bundan olumsuz etkileniyor dedi.

Türkiyeye yapılan ihracatın Ağustos ayında yüzde 30 oranında gerilediğini belirten Jandura, bu durumdan özellikle makine, otomobil ve otomobil parçaları ile kimyasal madde ihracatının etkilendiğini söyledi.

TLde yaşanan değer kayıplarının BGA için beklenmedik bir durum olmadığını belirten Jandura, Son aylarda lirayla ilgili gelişmelere bakıldığında bu büyük bir sürpriz değil ifadesini kullandı. Para politikası açısından Türk hükümetinin zamanında müdahale bulunmadığını kaydeden Alman uzman, Merkez Bankasının Kasım ayında aldığı faiz düşürme kararının TLdeki değer kaybı sürecini daha da hızlandırdığını dile getirdi.

Faiz artımı beklentisi kurları yükseltemeye devam ediyor
Türkiyede Merkez Bankasının yeni faiz kararının beklendiği Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde döviz kurları bu haftaya da yükselişle başladı. Dolar/TL 14,47ye kadar yükselirken euro/TL ise 16,37 seviyesine kadar yükseldi. Kurlardaki yükseliş ile birlikte euro ilk kez 16 TL eşiğini de geride bıraktı. Bu nedenle Merkez Bankası iki hafta içinde dördüncü kez sağlıksız fiyatlandırma gerekçesiyle döviz piyasasına müdahale etti.

Ancak Merkez Bankasının bu müdahaleleri piyasalarda kısa süreli rahatlama sağlayabiliyor, Türk Lirasının değer kaybetmesinin nedenlerini ortadan kaldırmıyor.

Merkez Bankasının liradaki değer kayıplarını sağlıksız fiyatlandırma olarak nitelendirmesini eleştiren Commerzbank analistlerinden Tatha Ghose, müdahelenin işe yaramayacağına işaret ederek Aslında Merkez Bankasının para politikası sağlıksız ifadesini kullandı.

Yılbaşından bu yana TL neredeyse yarı yarıya değer kaybetti.

Reutersin haberinde bu süreçte Merkez Bankasının, yatırımcılar arasındaki itibarını hızla kaybettiği belirtilirken, sürecin bu hale gelmesinde faiz indirimi konusunda ısrar eden ve iki buçuk yıl içinde üç kez Merkez Bankası başkanı değiştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da sorumlululuğunun bulunduğu belirtildi.

Reuterse konuşan ekonomistler Merkez Bankasının faiz oranını yüzde 15den yüzde 14e düşürmesinin beklendiğini belirttiler.

Ülkede enflasyon oranı ise yüzde 21in üzerinde seyrediyor.

Türkiyede önemli yatırımları olan Almanya Türkiyenin en önemli ticaret ortağı olarak kabul ediliyor. Türkiye ile Almanya arasında 2020 yılında ikili ticaret hacmi 36,6 milyar euro olarak gerçekleşmişti.

Son güncelleme: 11:20 14.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı