• Turkhane Logo

Alman ekonomisi Çin'e ne kadar bağımlı?

Ukrayna savaşıyla birlikte Rusya'ya bağımlılığını azaltmaya çalışan Almanya'da Çin'e ekonomik bağımlılık mercek altında. Ancak yapılan bir araştırma Çin'e bağımlılık konusunda sürpriz sonuçlar ortaya koydu.

10:26 26 Ocak 2023 Perşembe
Alman ekonomisi Çin'e ne kadar bağımlı?
Ukrayna savaşıyla birlikte Rusya'ya bağımlılığını azaltmaya çalışan Almanya'da Çin'e ekonomik bağımlılık mercek altında. Ancak yapılan bir araştırma Çin'e bağımlılık konusunda sürpriz sonuçlar ortaya koydu.

Alman sanayisi Çine ne kadar bağımlı? Alman Ekonomi Enstitüsünün (IW) yaptığı bir araştırma, bazı sanayi dallarında Çin ile yoğun ilişkilere rağmen ekonominin genelinde bağımlılığın sanıldığı kadar güçlü olmadığını ortaya koydu.

Farklı sanayi dallarının Çine bağımlılık derecesini mercek altına alan IW araştırmacıları, Alman sanayisinin geneline bakıldığında, 2020 yılı itibarıyla üretim için gereken ve yurt dışından sağlanan mal ve hizmetlerin sadece yüzde 6,6sının Çinden geldiği sonucuna vardı. Araştırmada, üretim için yurt içinden sağlanan mal ve hizmetlerle birlikte hesaplandığında Çinin payının yüzde 2,2ye düştüğü kaydedildi.

Japonya ve ABD Çine daha fazla bağımlı
Çinin komşusu Japonyanın bağımlılık oranı çok daha yüksek. Japon sanayisinde üretim için gerekli olan ve yurt dışından sağlanan mal ve hizmetlerin yüzde 20si Çinden tedarik ediliyor.

Çalışmada 11 sanayi ülkesini mercek altına alan IW araştırmacıları, Çinden tedarik oranının Rusyada yüzde 16,5, ABDde yüzde 13,5 ve Çekyada yüzde 11,8 olduğuna işaret ediyor.

Büyük şirketlerin faaliyetleri algıyı etkiliyor

Kamuoyundaki Çine bağımlılık algısında büyük Alman şirketlerinin Çinde kapsamlı faaliyetler içinde bulunması rol oynuyor. Otomobil üreticisi Volkswagen, cirosunun üçte birinden fazlasını Çinden elde ediyor. Kimya şirketi Covestronun cirosunda Çinin payı yüzde 20yi buluyor. Yarı iletken sanayisine hammadde tedarik eden Aixtron şirketinin cirosunun yarısından fazlası, Çin ve Tayvandaki faaliyetlerinden geliyor.
Aixtron örneğinde görüldüğü üzere Alman elektronik sanayisinde Çine bağımlılık oldukça yüksek. Yarı iletken şirketi Infineonun cirosunda Tayvanın payı, pandemi öncesindeki yıllarda yüzde 40 seviyesine yükseldi. Ancak Ukrayna savaşı ve Çinin Tayvana askeri müdahale tehditleri sonrasında şirketler alternatif arayışına yöneldi.

Nadir elementler ve akülerde bağımlılık

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Alman ekonomi gazetesi Handelsblatta yaptığı açıklamada Rus hammaddesine sırt çeviren Avrupanın şimdi yeni bağımlılıklarla karşı karşıya kalabileceği uyarısı yaptı. Birol, Doğal gaz gibi stratejik açıdan bu kadar önemli bir maddede bu kadar uzun süre tek bir ülkeye bel bağlamak yanlış bir enerji politikasıydı. Şimdi yenilenebilir enerjilere baktığımızda benzer bir tablo görüyoruz. Elektrikli otomobil akülerinin yaklaşık yüzde 70i Çinde üretiliyor. Avrupanın yeni tedarikçiler bulması, kritik önemdeki mineralleri kendi çıkarmaya başlaması gerek dedi.
Nadir toprak elementleri alanında da Almanya Çine son derece büyük bir bağımlılık içinde. Bu elementlerin üçte ikisi Çinden geliyor. Alman Federal İstatistik Dairesi verilerine göre bazı elementlerde bağımlılık daha da güçlü. Nadir elementlerden skandiyum ve itriyumun yüzde 94,4ü Çinden ithal ediliyor.

Son güncelleme: 10:26 26.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı