• Turkhane Logo

Albayrak'ın 'Yeni Ekonomi Modeli' beklentiyi karşılamadı, döviz serbest düşüşte

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, istişare toplantıları çerçevesinde kurgulanan 'Yeni Ekonomi Modeli'ne ilişkin çerçeveyi kamuoyuyla paylaştı.

16:54 10 Ağustos 2018 Cuma
Albayrak'ın 'Yeni Ekonomi Modeli' beklentiyi karşılamadı, döviz serbest düşüşte
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, istişare toplantıları çerçevesinde kurgulanan 'Yeni Ekonomi Modeli'ne ilişkin çerçeveyi kamuoyuyla paylaştı.




Albayrakın açıklamaları piyasalarda beklentiyi karşılamadı, dolar ve Euro tekrar yükselişe geçti. Tam o sırada Trumptan gelen Türkiye ile ilişkilerimiz iyi değil. Türkiyeden çelik ve alüminyumda gümrük vergisinin iki katına çıkarılmasına onay verdim açıklaması ile birlikte doları 6.30 seviyelerine kadar taşıdı, Euro ise 7.22yi aştı.


​Bugün benim için çok heyecan verici bir gün diyerek sözlerine başlayan Albayrak, Türkiye son 16 yılda bir üst lige çıktığı çok başarılı bir süreç ortaya koydu. İş insanları, ekonomistlerle periyodik toplantılara devam edeceğiz. Yeni dönem Türkiyenin tüm kurumlarıyla, tüm detaylı stratejileriyle, daha hızlı ve daha güçlü politikalarla hedeflerine ilerlediği bir süreç olacak ifadesini açıkladı.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarına dikkat çeken Albayrak, Bir bakıyorsunuz sabahtan akşama Amerikadan bir açıklama geliyor, ticaret savaşları... diye konuştu. Albayrak, Küresel sınamalardan geçtiğimiz şu sıralarda Türk lirasına güveni sağlamak zorundayız dedi. Para politikalarının bağımsızlığının sağlanması konusunun prensip olarak devam etmesi gerektiğini söyleyen Albayrak, Merkez Bankasının bağımsızlığı ekonomimiz açısından çok kritik önem arz ediyor diye belirtti ve ekledi:

Özellikle bankalar ve diğer finansal kurumların güçlendirilmesi öncelikli amacımız olacak.

“Cari açık kaynaklı büyüme yerine etkin bir şekilde süreci yöneteceğimiz” diyen Albayrak, “2018 ve 2019’da gerçekleşecek ekonomide dengelenme dediğimiz 1’inci fazını yaşayacağımız bir sürece gireceğiz. Güçlü temellerle yola çıktığımız bu süreçle 2018-2019 döneminde 1’inci fazı bitirip sürdürülebilir 2’inci faza geçecek, 2020 ve 2021 yılında bitirerek 3’üncü faza ulaşacağız” dedi.

Adaletli paylaşımı hedeflediklerini kaydeden Albayrak, “Çok daha sıkı bir Maliye Bakanlığı göreceğiz. Enflasyon ve cari açık ile mücadele sürecek. Kamuda borçlanmadaki kaynak çeşitliliği sağlanacak. Kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacak tasarruf ve verimliliği sağlayacağız. Kamuda tasarruf tedbirlerine başladık, tasarrufu yıl sonu rakamlarında göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

ABD ile yaptırım krizinin sona erdirilmesi üzerine sürdürülen temaslardan olumsuz sonuç çıktığına dair haberler basına yansıyınca döviz serbest düşüşe geçti. Hazine Bakanlığından ise perşembe günü acil eylem planı açıklaması gelmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Yeni Ekonomi Modele ilişkin çerçeve yarın Bakanımız Berat Albayrak tarafından kamuoyuyla paylaşılacak ifadesi kullanılırken doların 6.30 seviyesini de aşması sonrası Albayrakın bugün 11.00de Dolmabahçede yapacağı Yeni Ekonomi Modeli Tanıtım Toplantısı 14.30a ertelenmişti.

Program değişikliğinin nedeniyle ilgili ise bilgi verilmezken bir kriz çözümü üzerine çalışıldığı düşünülüyor.

Yeni ekonomi planına göre 2019 büyümesinin yüzde 3-4 aralığında olması bekleniyor. Maliyenin hedefi, enflasyonun en kısa sürede tek hane olması...

Son güncelleme: 16:54 10.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı