• Turkhane Logo

'Albayrak'ın açıklayacağı paketin sorunları çözüp çözemeyeceğini anlamanın iki yolu var'

Ekonomist Devrim Zelyut, Honda'nın 2021 yılında Türkiye'den çekilmesini yorumladı.

12:08 09 Nisan 2019 Salı
'Albayrak'ın açıklayacağı paketin sorunları çözüp çözemeyeceğini anlamanın iki yolu var'
Ekonomist Devrim Zelyut, Honda'nın 2021 yılında Türkiye'den çekilmesini yorumladı.



Ulusal Kanaldaki Gün Ortasında konuşan Zelyut, Hondanın Türkiyeden çekilmesinin sebeplerine de değindi:

Japon otomobil üretici Honda, Türkiyedeki üretimini 2021de sonlandırma kararı aldı. Araç ithalat ve dağıtımını kesintisiz sürdürecek. Honda, Bu küresel kararı en makul şekilde uygulamak adına çalışanlarımıza tüm desteği sağlayacağız diyor. Şirket 100 bin kişiyi istihdam ediyordu. 


Hondanın çekilmesinin son derece sembolik bir anlamı olduğuna da inanıyorum. Çok büyük bir devdi. Geldiğinde çok büyük bir umutlarla gelinmişti. Yükselen pazar, ABye aday olan ve üye olacak parlatmaları vardı.

Nereden nereye gidiyoruz Honda açısından. Umarım diğer büyük firmalar da bunu takip etmez umarım. Diğer firmaların da böyle karar alması sürpriz olmaz. Neden? Çok büyük bir şekilde iç dinamiklerimizi ekonomimizin sorunlarını çözmek için kullanmak yerine hala İstanbul seçimlerini konuşuyoruz.

Türkiyenin sorunu İstanbulun AKP ya da CHP tarafından yönetiliyor olması mı? Hayır. Şu an en büyük sorun sofralara düşen enflasyon ateşi, işsizlik ve firma sahiplerinin altında ezildiği faizler. Sermaye tel tel dökülüyor.



Merkez Bankası ara verdiği repo ihalelerine başladı. Bir hafta ara vermişti. Piyasa sıkıştığı zaman MB, bankalara bir fonlama sağlıyor yani bir para veriyor. Para vermeyi kesmişti çünkü dövize bir talep vardı. Bankalar parayı alıp gidip döviz, dolar alıyordu. MB işlerin biraz daha normalleştiğini düşündü ki repo ihalelerine başladı. İsabetli bir karar. Ancak bu karar, Erdoğanın açıklamalarıyla tablo biraz bozulunca durdu. 

Bugün döviz kuru bir ara 5.70e vurdu. Sıkışık bir gündem var.

(10 Nisan Berat Albayrakın açıklayacağı reform paketiyle ilgili) İmalat sanayi ve tarımda sorunlar var. Bizim Sayın Bakandan beklentimiz şu: Bu paketin sorunları çözüp çözmeyeceğini anlamamın yolu çok basit. Piyasa neye bakacak? Kur ve borsa bir tepki verecek haliyle. Türk imalat sanayini dışa bağımlılıktan kurtaracak bir değişiklik yapacak mısınız ve gıda fiyatlarındaki artışı durdurma adını tarımda hangi politikayı gündeme getireceksiniz? Hangi reformu yapacaksınız? Çözüm yolu belli: Kooperatifçilik yani üretici birlikleri. Üretici birliklerini yeniden ihya edecek misiniz? Köklü çözümler mi gelecek ya da yine power point sunum mu yapılıp geçilecek?

Son güncelleme: 12:08 09.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı