• Turkhane Logo

Albayrak, bütçe açığındaki rekor artışı, “hedefi tutturduk” diye duyurdu

2018 için 65,9 milyar lira olarak öngörülen bütçe açığı 72,6 milyar lira olarak gerçekleşti.

14:37 15 Ocak 2019 Salı
Albayrak, bütçe açığındaki rekor artışı, “hedefi tutturduk” diye duyurdu
2018 için 65,9 milyar lira olarak öngörülen bütçe açığı 72,6 milyar lira olarak gerçekleşti.

Yani hedeften 5,6 milyar liralık sapma oldu. Bu aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin en büyük bütçe açığı rakamı olarak tarihe geçti. Bu açık, bedelli askerlik ve imar barışından gelen toplam 17 milyar liralık ek bütçe gelirine rağmen verildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise eylülde açıkladığı Yeni Ekonomik Programı (YEP) baz alarak, bütçe hedeflerinin tutturulduğunu söyledi. Bütçe açığı eylül ayında açıklanan YEP’le, 72 milyar lira olarak revize edilmişti.

BEDELLİ VE İMAR BARIŞI BİLE YAMAYI KÜÇÜLTEMEDİ


Bakan Albayrak Twitter hesabından, YEP ve bütçeye ilişkin verileri paylaştı. YEP’te öngörülen yıl sonu bütçe açığının 72,1 milyar TL olduğunu anımsatan Albayrak, “Bütçe açığı gerçekleşmesi, hedefimiz ile uyumlu olarak 72,6 milyar lira olmuştur. YEP’te yüzde 1,9 olarak belirlediğimiz bütçe açığının milli gelire oranı hedefini böylece tutturmuş olduk.” açıklamasını yaptı.

Oysa bu bütçe açığında “imar barışı” ve “bedelli askerlikten gelen paralara rağmen verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 8 Aralık’ta yaptığı açıklamada imar barışından 7,5 milyar lira gelir elde edildiğini açıklamıştı. Bedelli askerlikten elde edilen geliri ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 9,5 milyar TL olarak açıklamıştı.

HEDEFLERDEN UZAKLAŞILDIĞINDA DEVREYE YEP SOKULUYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, son dönemde ekonomide yıl başında belirlenen hedeflerden her uzaklaşıldığında YEP’i devreye sokuyor. Merkez Bankası ve hükümet, geçtiğimiz ocak ayında, 2018 enflasyon hedefini yüzde 5 olarak açıklamıştı. Yıl sonunda 2018 enflasyonu yüzde 20,3 olarak gerçekleşti.

Hedeften 15 puanın üzerindeki rekor sapmaya rağmen, Bakan Albayrak yine YEP’i baz alarak, 2018 enflasyon hedefinin tutturulduğunu açıklamıştı. Eylül ayında açıklanan YEP’te 2018 enflasyon hedefi yüzde 20,8 olarak revize edilmişti.
  Yeni Ekonomik Program’da yıl sonu bütçe açığını 72,1 milyar lira olarak öngörmüştük. Bütçe açığı gerçekleşmesi, hedefimiz ile uyumlu olarak 72,6 milyar lira olmuştur.

YEP’te yüzde 1,9 olarak belirlediğimiz bütçe açığının milli gelire oranı hedefini böylece tutturmuş olduk. — Berat Albayrak (@BeratAlbayrak) 15 Ocak 2019

SEÇİM EKONOMİSİ Mİ MALİ DİSİPLİN Mİ?

Bakan Albayrak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin en önemli çıpalarından birinin güçlü kamu mali yapısı ve sağlanan mali disiplin olduğuna da kaydetti. Albayrak, ekonomideki zor dönemlere rağmen mali disiplinden asla taviz verilmediğini kaydetti.

Albayrak’ın bu açıklamalarına rağmen hükümetin seçim yatırımları bütün hızıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sürekli, bütçeye ciddi yük getiren ve bütçe açığını patlatan yeni seçim “müjdeleri” açıklıyor.

MALİ DİSİPLİN SEÇİMDEN SONRA!

Ekonomistler, Albayrak’ın uygulanan seçim ekonomisine rağmen ısrarla mali disiplinden bahsetmesini de, seçim sonrası vatandaşın üzerine bindirilecek yüklerin habercisi olarak değerlendiriyor.

Hükümet, seçim öncesi kaşıkla verdiklerini, seçim sonrası kepçeyle almaya hazırlanıyor. Çünkü uzmanlara göre mali disiplini sağlamanın ve bütçe dengesini sağlamanın başka yolu yok.

Son güncelleme: 14:37 15.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı