• Turkhane Logo

AKP’nin gizlediği gerçek enflasyon ortaya çıktı: TÜİK’in açıkladığının 3 katı

TÜİK, Ekim ayı enflasyonunu yüzde 19.95 olarak açıkladı.

12:35 22 Kasım 2021 Pazartesi
AKP’nin gizlediği gerçek enflasyon ortaya çıktı: TÜİK’in açıkladığının 3 katı
TÜİK, Ekim ayı enflasyonunu yüzde 19.95 olarak açıkladı.


TÜİK, Ekim ayı enflasyonunu yüzde 19.95 olarak açıkladı. Bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAG grubu ise enflasyonun yüzde 49.85 olduğunu duyurdu. Dünyaca ünlü ekonomist Steve Hanke de Türkiye’nin enflasyonunun TÜİK’in açıkladığının yaklaşık 3 katı olduğunu öne sürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı enflasyon rakamının yüzde 19.89 olarak açıkladı. Marketler başta olmak üzere petrol ürünleri ve diğer alanlarda üst üste gelen zamlara karşın enflasyonun artmaması tepki çekti. Enflasyon Araştırma Grubu’nun ardından ünlü ekonomist Steve Hanke de Türkiye’ye ilişkin enflasyon verisi açıkladı. Hanke gerçek enflasyonun açıklananın üç katı olduğunu öne sürdü.


ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ REKOR KIRDI

Ekim ayı için açıklanan enflasyon verilerinde artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 27,41 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Bu grubu yüzde 25,23 ile lokanta ve oteller ve yüzde 23,03 ile ev eşyası takip etti. Üretici fiyat endeksi Ekim’de bir önceki aya göre yüzde 5,24 arttı. Üretici fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 46,31 olarak kaydedildi. Bu rakam 2002 Haziran ayından bu yana kaydedilen en yüksek yıllık üretici enflasyonu oldu.

ENAG: YILLIK ENFLASYON YÜZDE 49.87

Bağımsız ekonomistler ve akademisyenlerden oluşan ve sosyal medyada günlük enflasyon verileri paylaşan Enflasyon Araştırma Grubu’ndan (ENAG) da yıllık enflasyon tahminini açıkladı. ENAG, Tüketici Fiyat Endeksi’ni (TÜFE) yüzde 49,87 olarak duyurdu. ENAG’a göre E-TÜFE Ekim ayında yüzde 6.90 arttı.

HÜKUMETE YAKIN GAZETECİ ALÇI: GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 40

Saray’a yakın gazetecilerden Habertürk yazarları Nagehan Alçı, Habertürk TV Ekonomi Müdürü Ebru Baki’nin programı  HT Masa’da gerçek enflasyon rakamlarına değindi. Programda uygulanan ekonomi politikaları eleştiren Nagehan Alçı, gerçek enflasyonun yüzde 40 olduğunu iddia etti. Ülkede gerçek enflasyonun yüzde 40 olduğunu belirten Alçı, canlı yayında maaşına yüzde 40 zam istedi.

HANKE: GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 58.75

Dünyaca ünlü ekonomist Steve Hanke, Türkiye’nin enflasyonunu yüzde 58,75 olarak hesapladığını duyurdu. Hanke, sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu: “TCMB, Türkiye’nin resmi ekim ayı enflasyonunu yüzde 19,89 olarak açıkladı. Bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Yüksek frekanslı verileri ve PPP ilkelerini (Kamu özel işbirliği modeli) kullandığımda Türkiye’nin enflasyonunu yüzde 58,75 olarak ölçüyorum, bu [TCMB’nin açıkladığı] sahte resmi oranın neredeyse 3 katı. Bu durum, başkan Erdoğan ve TCMB’nin gündelik sahtekarlığından daha fazlası.”
  TCMB reported #Turkey’s official October inflation at 19.89%/yr. This number is WAY off the mark. Using high-frequency data & PPP principles, I measure Turkey’s #inflation at 58.75%/yr, almost 3x the bogus official rate. This is more daily dishonesty from Pres Erdogan & TCMB. pic.twitter.com/50B5xvSvIA — Steve Hanke (@steve_hanke) November 21, 2021

 

Son güncelleme: 12:35 22.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı