• Turkhane Logo

AKP'den ödenmeyen faturalarda doğrudan haciz dönemi..

Kötüye giden ekonominin başlıca sebepleri arasında gösterilen AKP hükümetinin istikrarsız politikaları vatandaşa fatura ediliyor. Torba yasayla yeni bir karara imza atan AKP, faturasını ödeyemeyen vatandaşların mallarına doğrudan el koydurabilecek.

18:32 08 Aralık 2017 Cuma
AKP'den ödenmeyen faturalarda doğrudan haciz dönemi..
Kötüye giden ekonominin başlıca sebepleri arasında gösterilen AKP hükümetinin istikrarsız politikaları vatandaşa fatura ediliyor. Torba yasayla yeni bir karara imza atan AKP, faturasını ödeyemeyen vatandaşların mallarına doğrudan el koydurabilecek.

Meclis’te önceki gün kabul edilen torba yasa vergi artışları dışında tüketici haklarında da önemli değişiklikleri barındırıyor. Buna göre tüketici uyuşmazlıklarında parasal sınır 6 bin liraya yükseltildi.

Böylece, cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi satın almalardaki uyuşmazlıklar için de tüketici hakem heyetlerine başvurunun yolu açıldı.

Değişiklik gerekçesinde ‘Bireysel olarak kullanılan söz konusu ürünlerin uyuşmazlığa konu edilmesi hâlinde tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurulara ilişkin parasal sınırlar çok düşük kalmaktadır’ denildi.

Öte yandan telefon, elektrik, su şirketleri, bankalar tüketicilerle yaşanan 3 bin 600 liranın altındaki uyuşmazlıklarda mahkeme kararı olmaksızın, ‘ilamsız icraya’ gidemiyorlardı.

Hürriyet’in haberine göre torba yasadaki değişiklikle şirketler ve bankalar, 6 bin liranın altındaki alacakları için mahkeme kararı olmaksızın faturasını ya da banka borcunu ödemeyen tüketiciyi icraya verebilecek.

Şirketlerin yoğun şikayetlerine neden olan bu durum Tüketici Kanununda yapılan değişiklikle aşılırken, değişiklik önergesini Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş verdi.

Önergenin gerekçesinde, “Maddede yapılan değişiklik ile icra iş ve işlemlerine ilişkin hususlarda tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunluluğu aranmaksızın 2004 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanabileceği vurgulanmıştır” denildi.

Değişikliğin yürürlüğe girebilmesi için 506 sayılı yasa teklifinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak, Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. 

Konuyla ilgili konuşan Avukat Gökhan Candoğan, sözkonusu değişiklikle şirketlerin, bankaların tüketiciyi ödemediği bir faturası için doğrudan icraya koyma yolunun açıldığına dikkat çekti.

Oysa Yargıtay kararları nedeniyle Tüketici Kanunundaki uyuşmazlık sınırının altındaki alacaklar için ilamsız icra yapılamadığını anımsatan Candoğan, bu değişiklikle vatandaşa doğrudan icra gönderilebileceğini söyledi.

Candoğan, bu durumda tüketicinin 7 gün içinde borcunu ödemesi veya itiraz etmesi gerekeceğini; davayı kaybettiğinde ise hem mahkeme harcını, hem de avukatlık ücretini ödemek zorunda kalacağını belirtti.

Oysa konu tüketici hakem heyetlerindeyken icrasız çözülebildiğini anlatan Candoğan, “Bu değişiklikle elektrik, su, telefon, internet gibi fatura, bankacılık kredi kartları, krediler gibi tüketicinin taraf olduğu bütün uyuşmazlıklarda icra yolunun açık olduğu vurgulanmış oldu’ diye konuştu.

Son güncelleme: 18:32 08.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı