• Turkhane Logo

AKP'den ekonomi için yeni torba: 71 maddelik teklif meclise sunuldu

AKP, ekonomiyle ilgili kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklikler öngören teklifini TBMM'ye sundu.

16:25 30 Kasım 2018 Cuma
AKP'den ekonomi için yeni torba: 71 maddelik teklif meclise sunuldu
AKP, ekonomiyle ilgili kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklikler öngören teklifini TBMM'ye sundu.

Yürürlük ve yürütme dahil 71 maddeden oluşan teklifte öne çıkan düzenlemelerden birine göre, yabancı paraya dayalı olarak yapılan teslim/hizmetlerde bedelin sonradan tahsil edildiği durumlarda kur farkları matraha dahil ediliyor.

Düzenleme ile, sanayi yatırımlarında inşaat harcamaları dolayısıyla yüklenilecek KDVnin iade edilmesi uygulaması 2019da da sürdürülecek. 

İmalat sanayi yatırımları için sağlanan teşviklerin 2019a kadar uzatılması öngörülüyor; Cumhurbaşkanına uygulamayı beş yıla kadar uzatma yetkisi veriliyor.


Düzenlemeye göre, Hazine ve Maliye Bakanlığının iç ve dış piyasalarda farklı kira sertifikası türlerinden ihraç yapabilmesine imkan sağlanacak. Kentsel dönüşüm çalışmalarına destek olması ve finansman sağlaması için İl Banka yetki veriliyor.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, teklifte ayrıca şu düzenlemeler yer alıyor:

Kira bedelinin belirlenmesinde TÜFE, artış oranı olarak belirlenecek. Malullük aylığı alan emeklilere ödenen aylıklar için alt sınır bin TL olacak.

İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarında kolaylık sağlanacak, devamsızlıktan kaynaklanan ödememe durumu kaldırılacak.

Sigortacılık sektöründe yaşanan teminat sorunlarına çözüm getirilmesi amacıyla Türk Reasürans AŞ kurulacak.

Devlet üniversitelerinin diş hekimliği fakültelerinde 31 Ekim itibarıyla ödenmemiş ilaç/tıbbi malzeme alımlarına dair borçlar belirli şartlarla Hazine Bakanlığı bütçesinden aktarılacak kaynakla ödenecek.

Tarım ürünleri lisanslı depoculuk kanunu kapsamında ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlara dair istisna 2023 sonuna uzatılıyor.

Şalgam suyu ile bebek ve devam sütü sayılan içecekler ÖTVden muaf tutulacak.

AKPnin meclise sunduğu kanun teklifinde Konut yardımları için belirlenen devlet katkısı 20 bin TLden 25 bin TLye çıkarılıyor düzenlemesi de yer alıyor. 

Son güncelleme: 16:25 30.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı