• Turkhane Logo

ABD'nin yeni yaptırım tehdidi Türk-Rus ticaretini nasıl etkiledi?

İlk verilere göre Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı ocak ayında yıllık yüzde 39 düşüşle 631 milyon dolara geriledi. Geçen yıl yüzde 16,9 artışla 10,9 milyar dolara yükselmişti.

10:07 20 Şubat 2024 Salı
ABD'nin yeni yaptırım tehdidi Türk-Rus ticaretini nasıl etkiledi?
İlk verilere göre Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı ocak ayında yıllık yüzde 39 düşüşle 631 milyon dolara geriledi. Geçen yıl yüzde 16,9 artışla 10,9 milyar dolara yükselmişti.

ABDnin Rusya ile iş yapan finans şirketlerine yaptırım tehdidi, Türk-Rus ticaretini sert vurdu. Konuya vakıf kaynaklara göre, bu durum hem ithal petrol hem de Türk ihracatına yönelik bazı ödemeleri aksattı veya yavaşlattı.

Kaynaklara göre, ABDnin aralık ayındaki söz konusu talimatı doğrudan enerjiyi hedef almasa da Ankaranın Rus ham petrolü için yaptığı bazı ödemeleri ve Rusyanın geniş çerçevede Türk ihracatı için yaptığı ödemeleri karmaşık hale getirdi.

Ancak başkanlık yarışında yeniden seçilmeyi uman Joe Biden, özellikle seçim kampanyası sürecinde ABDde benzin fiyatlarında bir artışa neden olmamak ve küresel petrol akışını da kesmemek için sadece Kremlinin finansmanını hedef almaya odaklanıyor.

Başkan Biden böylece, Moskovanın gelirlerini kısıp Ukraynadaki savaşı finanse etmesini imkansız hale getirmeyi ve bu yolla Kremline baskı yapmayı amaçlıyor.

Benzer durumlar Hindistan, Çin ve BAE ile de yaşanıyor
Petrol tüccarları, Türkiyenin şu anda karşı karşıya olduğu benzer ödeme sorunlarının, Rusyanın Hindistana yaptığı petrol sevkiyatını aksattığı ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Çine yaptığı sevkiyatı da karmaşık hale getirdiğini ifade ediyor.
Rusya, Kasım 2023e kadarki 11 aylık dönemde güney komşusu Türkiyeye 8,9 milyon metrik ton ham petrol ve 9,4 milyon ton dizel tedarik etti.

Ayrıca Rusya, NATO üyesi Türkiyenin en büyük ham petrol ve dizel ihracatçısı konumunda.

Rus petrol ihracatçıları üç haftadır Türkiyeden ödeme alamadı
Konuya vakıf dört kaynak, ortaya çıkan ödeme sorunlarının Türk bankalarının işlerini gözden geçirmesi ve Rus müşterilerle uyumluluğu sıkılaştırmasından kaynaklandığını söyledi.

Petrol endüstrisinden iki kaynak ise, durumun Türkiyenin ham petrol tedarikini aksatmadığı, sadece az sayıda kargoyu geciktirdiğini dile getirdi.

Rus petrol şirketinden bir kaynak da, Rus petrol ihracatçılarının iki, üç haftadır Türkiyeden ödeme alamadıklarını aktardı.

Son güncelleme: 10:07 20.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı