• Turkhane Logo

ABD’li yatırım uzmanı Wolf: Fed hakkında herkesin sorduğu soru…

Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz yükseltmeme kararı gelişmekte olan ekonomilere can suyu olurken Amerikan ekonomisine dair soru işaretlerini getiriyor.

10:08 30 Mart 2019 Cumartesi
ABD’li yatırım uzmanı Wolf: Fed hakkında herkesin sorduğu soru…
Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz yükseltmeme kararı gelişmekte olan ekonomilere can suyu olurken Amerikan ekonomisine dair soru işaretlerini getiriyor.

Uzunca süredir bir resesyon ihtimalinden bahsediliyor. Son veriler ile bu ihtimal daha da güçlenmiş durumda.

Voice of America’dan Aslı Pelit’in sorularını yanıtlayan Multivariate yatırım şirketinin kurucu ortaklarından Max Wolff, sene başından bu yana tavrında değişiklik görülen Fed’in önümüzdeki dönemdeki olası poziyonuna dair değerlendirmeler yapıyor.

“Beyaz Saray’dan gelen anormal ve büyük baskı sonucu daha önce söz verdikleri uzun vadeli planlarını değiştirdiler” diyen Wolf, Fed’in faiz yüksltme planından vazgeçmiş gözüktüğüne dikkat çekiyor ve şu yorumu yapıyor:


“Ama garip bir yerdeyiz, dünya son 40 yılda ilk kez Amerikan Merkez Bankası’nın bağımsızlığını sorgulamaya başladı. Daha önce de Amerikan tarihinde benzeri dönemler yasanmış olsa da bu, uzun zamandır görülmeyen bir durum ve uzun vadede Amerikan ekonomisine ciddi riskler olarak yansıyabilir. Simdi dikkat etmemiz gereken konu Fed uzun vadede nasıl yönetilecek, aynı zamanda kısa vadede nasıl kararlar verecek? Kısa dönemde herkesin tahmini faiz oranlarının yükseltilmemesi olacaktı ve bu da oldu. 2019’da iki faiz artışı bekleniyordu, ama görünen o ki bu artışlar muhtemelen gerçekleşmeyecek. Herkesin sorduğu soru Fed’in Beyaz Saray’dan gelen baskıyla gerçekçi bir ekonomik plan yapıp yapamayacağı, kısacası Fed’in bağımsız davranıp davranmayacağı.”

Wolff, Fed’in bir süre bağımsızlığını ispat etmek için çalışacağını düşünüyor.

ABD’de Kongre ve Beyaz Saray’dan gelen son rakamları değerlendiren Wolf, “Genellikle bu veriler birbirlerinden bu kadar farklı olmazlar. Bu bir ilk, ama maalesef kutlanması gereken bir ilk değil” diyor ve ekliyor:

“Kongre Bütçe Ofisi en güvenilir kaynaklardan biridir. Hemen hemen bütün ekonomistler bu ofisten gelen bilgilere güvenir. Bu ofisten gelen Amerikan ekonomisinin büyüme oranı, kısaca CBO olarak bilinir ve akademisyenler tarafından gerçeğe en yakın tahmin sayılır. CBO bu sene ortalama yüzde 2 büyüme olacağını bildirdi. Evet belki mükemmel değil ama ekonomimizin olduğu yeri gösteriyor demek yanlış olmaz.”

Para Analiz’in aktardığına göre Wolf, Beyaz Saray’ın yüzde 3’lük büyüme oranı tahmini için “Bence bu çok saldırgan bir tahmin ve bundan böyle her yıl her şeyin tamamen planlara göre ve sonsuza kadar böyle gideceğini düşünerek yapılmış. İyimser olmak güzel ama ekonomik tahmin yapmak için ideal bir yaklaşım değil” yorumunu yapıyor.

“Kısaca Trump yönetimi Amerikalılar’a ‘ilk yılda yaptığımız vergi kesintileri ve Donald Trump sayesinde ekonomideki tüm sorunları sonsuza kadar çözdük’ demeye getiriyor” diyen uzman, “Ekonomi her yıl beklentilerin üzerinde büyüyecek diyorlar, eğer öyleyse rekor bir üretim hacmine girmiş oluyoruz ki buna kimse inanmıyor veya daha büyük enflasyon baskısı hissedeceğiz ki bu da çok ciddi bir sorun çünkü Merkez Bankası FED enflasyon riskinin çok daha düşük olduğunu açıkladı, ama Beyaz Saray bunun daha yüksek olduğunu iddia ediyor” ifadesini kullanıyor.
 

Son güncelleme: 10:08 30.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı