• Turkhane Logo

​ABD'den Türkiye için yaptırım gibi karar: Vergi avantajını kaldırdı

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler s-400 ve patriot çıkmazı nedeniyle bir kriz görüntüsü çizerken ABD'den dikkat çeken bir adım geldi.

10:01 05 Mart 2019 Salı
​ABD'den Türkiye için yaptırım gibi karar: Vergi avantajını kaldırdı
ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler s-400 ve patriot çıkmazı nedeniyle bir kriz görüntüsü çizerken ABD'den dikkat çeken bir adım geldi.





Amerika Ticaret Temsilciliği (USTR), ABD Başkanı Donald Trumpın talimatıyla Türkiyenin vergi avantajı sağlanan gelişmekte olan ülkeler arasından çıkarılacağını açıkladı. Karara gerekçe olarak, Türkiyenin ekonomik olarak yeterince gelişmiş olması gösterildi.


ABD, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) programı kapsamında koyduğu kriterleri sağlayan 120den fazla gelişmekte olan ülkenin binlerce ürününe Amerikan pazarına gümrüksüz giriş imkânı sağlıyor.

BBC Türkçede yer alan habere göre, temsilciliğin internet sitesinden yapılan açıklamada, Türkiyenin yanı sıra Hindistanın da bu programdan çıkarılacağı belirtiliyor:

ABD, yasalara göre programa uygunluk kriterlerini artık sağlamadıkları için Hindistan ve Türkiyeyi Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) programı kapsamında fayda sağlayan gelişmekte olan ülkeler arasından çıkarmayı planlamaktadır.

Açıklamada Türkiye için, kişi başına düşen milli gelir, azalan yoksulluk oranı, hem ticaret ortağı hem de sektör anlamında ihracatta çeşitlilik, Türkiyenin ekonomik kalkınmadaki yüksek seviyesinin kanıtları denirken Hindistanın programdan çıkarılma gerekçesi olarak ise, ABDnin Hindistan pazarlarına adil ve makul erişimine izin verileceğine ilişkin güvencenin verilmemesi gösteriliyor.

USTRden ağustos ayında yapılan açıklamada, Türkiyenin, ABD tarafından uygulanan Genelleştirilmiş Tercihler Sisteminden (GSP) yararlanmaya devam edip edemeyeceği konusunun gözden geçirildiği belirtilmişti.

Bu açıklama, ABDnin Türkiyeden satın alınan çelik ve alüminyumda ek gümrük vergisi koymasından sonra Ankaranın benzer adımları atmasının ardından gelmişti.

Trump Twitter mesajında, Türk lirası, çok güçlü dolarımız karşısında hızla düşerken Türkiyeden gelen çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük vergilerinin ikiye katlanmasına onay verdim! Alüminyumda bu oran artık yüzde 20, çelikte de yüzde 50. Türkiye ile ilişkilerimiz bu dönemde iyi değil! ifadelerini kullanmıştı.

Bu kararın ardından Türkiye de, ABDden ithâl ettiği 22 ürüne aynı toplam miktarda vergi uygulayacağını bildirmişti.

BBCnin aktardığına göre, GSP programı kapsamında aralarında Türkiyenin de bulunduğu 120den fazla gelişmekte ülke olan toplam 3 bin 500 ürünle Amerikan pazarına gümrüksüz giriyor.

ABD, 2017 yılında GSP kapsamında Türkiyeden 1.66 milyar dolar tutarında ithalat yaptı. Bu ABDnin Türkiyeden yaptığı tüm ithalatın yüzde 17sine tekabül ediyor.

Son güncelleme: 10:01 05.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı