• Turkhane Logo

AB liderleri enerji krizinden çıkış yolu arıyor

AB liderler zirvesinde, enerji fiyatlarının düşürülmesi için ortak gaz satın alınması ve birçok ülkenin gündeme getirdiği gaz fiyatına üst sınır belirlenmesi önerileri tartışılacak.

11:54 20 Ekim 2022 Perşembe
AB liderleri enerji krizinden çıkış yolu arıyor
AB liderler zirvesinde, enerji fiyatlarının düşürülmesi için ortak gaz satın alınması ve birçok ülkenin gündeme getirdiği gaz fiyatına üst sınır belirlenmesi önerileri tartışılacak.

DWnin haberine göre, Avrupa Birliğine (AB) üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları bugün Brükselde bir araya gelecek. İki gün boyunca Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan enerji krizinden çıkış yollarını ele alacak olan AB liderleri, doğal gaz fiyatlarının nasıl düşürülebileceğini tartışacak.

27 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarına gönderdiği davetiyede Acilen harekete geçmeliyiz diyen Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, liderlere zirvede görüş birliğine varılması çağrısında bulundu.

Zirvede, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyenin enerji fiyatlarının düşürülmesi için gündeme getirdiği öneriler ele alınacak. Von der Leyenın önerileri arasında AB bütçesinden 40 milyar euroya kadar yardım paketi hazırlanması bulunuyor. Bu paketten artan enerji fiyatlarıyla sıkıntı yaşayan dar gelirli haneler ile küçük ve orta ölçekli firmaların yararlanması öngörülüyor.

Doğal gazın ortak olarak satın alınması gündemde
AB Komisyonu Başkanı von der Leyenın diğer bir önerisi ise doğal gazın AB içinde ortaklaşa satın alınması. Bu öneriye göre, üye ülkelerin ortak doğal gaz alımına katılmasının kısmen zorunlu olması planlanıyor. Üye ülkelerin doğal gaz depolarının en az yüzde 15ini ortak alınan gaz için kullanması ve doğal gaz tedarikinde sıkıntı yaşanması halinde üye ülkelerin karşılıklı yardım ile yükümlü olması öngörülüyor.

AFPnin Alman hükümet çevrelerinden edindiği bilgilere göre, Almanya her iki öneri için de açık olduğu mesajını veriyor. Milyarca euro mevcutsa yeni bir fon oluşturmaya gerek olmadığını belirten kaynaklar, Almanya Başbakanı Olaf Scholzun da bütçede artan paranın enerji krizi için kullanılması yönünde ABye yaptığı çağrıyı hatırlatıyor.

Berlin, ancak ortak gaz alımında tekel oluşmaması için dikkat edilmesi konusunda da uyarıda bulunuyor. Kaynaklar, Hükümetlerin bir araya gelip gaz alması yanlış bir düşünce, aslında gazı alan şirketler diyor.

Gazda tavan fiyat tartışılacak

Zirvede yaklaşık 15 üye ülkenin talep ettiği gaz için tavan fiyatı belirlenmesi konusunda ise yoğun tartışmaların yaşanabileceği tahmin ediliyor. Von der Leyenin AB liderlerine, elektrik üretiminde kullanılan gaz fiyatına üst sınır belirlenmesini önermesi bekleniyor. İspanya ve Portekizde uygulanan ve İber modeli olarak adlandırılan bu sistemde, doğal gazdan üretilen elektrik için tüketiciler sabit bir fiyat ödüyor. Tüketicilerin ödediği ile dünya piyasaları arasındaki fiyat farkını da devlet karşılıyor. Avrupa Parlamentosunda bu modele ilişkin açıklamalarda bulunan von der Leyen, hâlâ yanıtlanmamış soruların bulunduğunu, ancak AB genelinde bunun değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Almanya, gaz fiyatına üst sınır getirilmesine karşı çıkan ülkeler arasında. İthal edilen gaz için tavan fiyat belirlenmesinin tedarikte boşluklar yaratabileceğini belirten Alman hükümet yetkilileri, Sıvı gaz yüklü gemiler, en düşük fiyatı alabilecekleri yerlere giderler diyor.

Son güncelleme: 11:54 20.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı