• Turkhane Logo

AB ilkelerindeki gıda fiyatlarındaki artış oranı açıklandı

Tarım ürünlerinin genel fiyatlarında sınırlı bir artış olmasına rağmen, zeytinyağı ve patates gibi belirli ürünlerin fiyatları ortalamanın çok üzerinde yükseldi.

12:32 20 Ocak 2024 Cumartesi
AB ilkelerindeki gıda fiyatlarındaki artış oranı açıklandı
Tarım ürünlerinin genel fiyatlarında sınırlı bir artış olmasına rağmen, zeytinyağı ve patates gibi belirli ürünlerin fiyatları ortalamanın çok üzerinde yükseldi.

Avrupa Birliğinde (AB) tarım fiyatları 2022deki yüzde 24lük bir sıçramanın ardından 2023te gördüğü yüzde 2lik artışla daha istikrarlı bir seyir izledi.

Eurostat tarafından açıklanan öncül verilere göre, tarımda tüketilen mal ve hizmetleri kapsayan girdilerin ortalama fiyatında ise yüzde 5lik kayda değer bir düşüş görüldü.

Tarım ürünlerinin genel fiyatlarında sınırlı bir artış olmasına rağmen, belirli ürünlerin fiyatları ortalamanın çok üzerinde yükseldi. Zeytinyağı, patates, domuz eti ve yumurta fiyatlarında sırasıyla yüzde 54, yüzde 23, yüzde 22 ve yüzde 20lik önemli artışlar yaşandı.

2023te yaşanan şiddetli kuraklık, başta patates olmak üzere mahsul üretimini etkilemiş ve 24 AB ülkesinde fiyat artışlarına yol açtı.

Almanya yüzde 49 ile en yüksek artışı yaşarken, onu yüzde 48 ile Slovakya ve yüzde 44 ile Hırvatistan takip etti.

Öte yandan patates fiyatları Belçikada yüzde 18, Kıbrısta yüzde 14 ve Avusturyada yüzde 4 düştü.

Buğday, arpa, mısır, çavdar, yulaf ve diğer türleri içeren tahıllar yüzde 26lık önemli bir düşüş kaydetti.

Gübre ve toprak iyileştiricilerin ortalama fiyatında yüzde 23lük bir düşüş görülürken, motor yağlarında yüzde 12lik bir düşüş yaşandı.

Gübre fiyatları mevcut verilere sahip 26 AB ülkesinin 22sinde 2022 yılına kıyasla daha düşüktü. Fiyatlar Lüksemburgda yüzde yüzde 46, İsveçte yüzde 41 ve Finlandiyada yüzde 39 düşerken Kıbrısta yüzde 14, Maltada yüzde 9, Yunanistanda yüzde 6 ve Romanyada yüzde 3 yükseldi.

Buna karşılık, bitki koruma ürünleri, pestisitler, tohumlar ve ekim stoklarının ortalama fiyatlarında yüzde 9luk artış görüldü.

Tohum ve gübre de dahil olmak üzere hammadde maliyeti, gıda maliyetini etkileyen başlıca faktörlerden biri olmaya devam ediyor.

Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre, 2023 küresel gıda fiyat endeksi 2022 seviyelerinin yaklaşık yüzde 10 altında kaldı.

Son güncelleme: 12:32 20.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı