• Turkhane Logo

“3+2+12 aylık” uzatmalar ambalaj devini iflastan kurtarabilecek mi?

Ekonomik krizde “şirketler için son çare” olarak görülen konkordatoda bazılarının yüzü gülüyor bazıları için iflas kaçınılmaz hale geliyor.

09:29 20 Şubat 2019 Çarşamba
“3+2+12 aylık” uzatmalar ambalaj devini iflastan kurtarabilecek mi?
Ekonomik krizde “şirketler için son çare” olarak görülen konkordatoda bazılarının yüzü gülüyor bazıları için iflas kaçınılmaz hale geliyor.

49 yıldır ambalaj sektörünün en büyükleri arasında yer alan Eminiş Ambalaj’ın mahkeme köşelerinde 3+2+12 ay uzatmaları oynaması Türkiye ekonomisinin içine düştüğü durumu özetliyor.

/

Borçlar yığılmış, gelirler çakılmış, piyasa değeri günden güne eriyor ve kimse bir gün sonrasını göremiyor. İflastan önceki son çıkış konkordato, Eminiş Ambalaj’ı kurtarmaya yetecek mi?  


Döviz şoku, yüksek enflasyon ve piyasadaki durgunluk yüzünden mali dar boğaza giren şirketlerden biri olan Eminiş Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ’ye alacaklıların icra işlemlerine karşı 1 yıllık kesin mühlet verildi.

Alacaklı banka veya firmalar 19 Şubat 2020 tarihine kadar Eminiş nezdinde 1 liralık dahi haciz işlemi yapamayacak.

19 EYLÜL 2018’DE KONKORDATO İLAN ETMİŞTİ 

Pınar, Ülker, Sütaş ve Polisan gibi firmaların en büyük ambalaj tedarikçisi olan Eminiş geçen yıl dövizin sert yükseldiği ağustos ayından sonra soluğu mahkemede almıştı.

Kocaeli Gebze Ticaret  Mahkemesi’ne müracaat eden Eminiş Ambalaj’a 19 Eylül 2018 tarihinden itibaren alacaklıların icra takibine karşı 3 aylık geçici mühlet tanınmıştı.

/
1970 yılından beri plastik ve teneke ambalaj imal eden Eminiş’in genel müdürlüğü Kocaeli’nin sanayi üssü Dilovası’nda bulunuyor.

MAHKEME ÜÇÜNCÜ DEFA MÜHLET TANIDI

19 Aralık 2018’de dosyayı yeniden değerlendiren mahkeme şirkete ikinci defa 2 aylık (3+2) mühlet vermişti. Mahkeme 2 aylık sürenin dolduğu 19 Şubat’ta 1 yıllık kesin mühlet hakkı tanıdı.

Şirket mahkeme kararını Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na beyan etti. 

İcra İflas Kanunu’nun 287’nci maddesine göre alacaklı banka ya da firmalar Eminiş Ambalaj’dan 19 Şubat 2020’ye kadar herhangi bir tahsilat yapamayacak. Hatta sürenin akabinde tahsilat yapmak istediklerinde borcun en az yüzde 30’unun üzerine çizgi çekecekler.

70 MİLYON TL BORÇLU ŞİRKETİ KAYYIM HEYETİ İDARE EDECEK

Konkordato sonunda Eminiş’in mali krizden çıkıp çıkamayacağını biraz da ekonominin seyri belirleyecek. Şirketi bu arada 3 kişiden müteşekkil kayyım (konkordato komiserleri) heyeti sevk ve idare edecek. 

BOLD’un edindiği bilgiye göre şirketin piyasa 70 milyon TL civarında borcu bulunuyor. Borcun 26,2 milyon liralık tutarı vadesi geçtiği halde ödenmedi.

/

Konkordato ilan eden Eminiş Ambalaj’ın hisse fiyatı 4,21 TL’den 1,10 TL’ye kadar düştü.

PİYASA DEĞERİ YÜZDE 73,6 AZALDI

Halihazırda yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan Ömer İsmet Uzunyol tarafından 1970 yılında temelleri atılan Eminiş Ambalaj, plastik ve metal ambalajda sektörün büyükleri arasında gösteriliyordu.

Ancak 2018 yılı ağustos ayında patlak veren kriz şirketin gelir-gider dengesini altüst etti. Şirket o günden bu yana küçülerek ayakta kalmaya çalışıyor. 

1994 yılında o günkü ismiyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (Borsa İstanbul) açılan şirketin hisselerinin yüzde 19,68’i halka açık.

20 Şubat 2018’de 4,21 TL olan Eminiş Ambalaj’ın hisse fiyatı 19 Şubat’ta 1,10 TL’den işlem gördü. Hissedeki senelik değer kaybı yüzde 73,6’yı buldu. Eminiş, BİST’te küçük yatırımcıyı en fazla zarara uğratan kâğıtların başında geliyor. 

KAÇ ŞİRKET KONKORDATO İLAN ETTİ?

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 13 Aralık 2018 tarihi itibarıyla 846 firmanın konkordato ilan ettiğini belirtmişti.

Bakanlık verilerine göre 294 anonim şirket, 552 limited şirket iflastan önceki son çıkış olarak nitelenen konkordato için mahkemelere koştu.

Bahse konu şirketlerin 282’si İstanbul, 115’i Ankara, 65’i İzmir, 46’sı Kocaeli, 28’i Mersin, 25’i Bursa, 13’ü Hatay, 14’ü Kayseri, 260 civarındaki şirket de diğer illerde faaliyet gösteriyor.

Ancak bağımsız kaynaklar konkordato ilan eden irili-ufaklı şirket şayısının 4 bini geçtiğini belirtiyor.

KESKİNOĞLU’NDAN YÖRSAN’A KADAR YÜZLERCE FİRMA

Keskinoğlu, Nuhoğlu İnşaat, Hotiç ayakkabı, YÖRSAN, Dizayn Boru, Yeşil Kundura, Çekoil, Angora Halı ve Beta ayakkabı gibi sektörlerinin önde gelen firmaları farklı tarihlerde konkordato ilan etmişti.

Konkordato ilan eden şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan Ulusoy ve Pamukkale seyahatin iflasına karar verilmişti.

Konkordato talebini değerlendiren mahkemeler, genel olarak üç aylık geçici mühlet ile şirketlerin aleyhine yapılacak tüm takip işlemlerini durdurabiliyor.

Geçici sürenin akabinde yine mahkeme tarafından borçlu şirkete bir ile bir buçuk yıl arasında kesin süre verilebiliyor.

Mahkeme kararı verirken bilirkişi raporunu da dikkate alıyor.  
 

Son güncelleme: 09:29 20.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı