• Turkhane Logo

30 yıl önce Moskova'da ilk şubesini açan McDonald's Rusya'yı terk etti

Sovyetler Birliği döneminde açılan ilk Amerikan ‘fast food’ restoranı McDonald's, otuz yıldan uzun bir süre sonra, Rusya'daki işletmelerini satma sürecine girdiğini açıkladı. Satış kararı, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’yı yalnızlaştırma politikasının son örneği oldu.

10:50 17 Mayıs 2022 Salı
30 yıl önce Moskova'da ilk şubesini açan McDonald's Rusya'yı terk etti
Sovyetler Birliği döneminde açılan ilk Amerikan ‘fast food’ restoranı McDonald's, otuz yıldan uzun bir süre sonra, Rusya'daki işletmelerini satma sürecine girdiğini açıkladı. Satış kararı, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’yı yalnızlaştırma politikasının son örneği oldu.

Rusyada 850 restoranında 62 bin kişiyi istihdam eden şirket, savaşın yol açtığı insani krize dikkat çekerek, Rusyadaki işletmesini sürdürmenin artık savunulabilir olmadığını ve McDonalds değerleriyle tutarlı olmadığını açıkladı.

Merkezi Chicago’da bulunan fast food devi, Mart ayı başlarında Rusyadaki restoranlarını geçici olarak kapattığını ancak çalışanlarına ödeme yapmaya devam edeceğini bildirmişti. McDonalds bugün, herhangi bir muhtemel Rus alıcı ismi belirtmeden, satış tamamlanana kadar çalışanlarını işe alacak ve onlara ödeme yapacak bir şirket aradığını belirtti.

Şirketin CEO’su Chris Kempczinski, çalışanların ve yüzlerce Rus tedarikçinin McDonaldsa olan bağlılığının ve sadakatinin ülkeden ayrılma kararını zorlaştırdığını söyledi.

Kempczinski, Ancak, küresel topluma bir bağlılığımız var ve değerlerimize bağlı kalmalıyız dedi ve şirketin değerlerine olan bağlılığının, oradaki varlığını sürdüremeyeceği anlamına geldiğini dile getirdi.

Restoranlarını satmaya çalışan McDonalds, şirketin adını taşıyan tabelaları ve diğer sembol ve işaretleri kaldırmaya başlamayı planladığını söyledi.

Batılı şirketler Rusya pazarından çıkmaya çalışırken bir yandan da yaptırımlar karşısında operasyonlarını durdurmalarından veya işletmelerini kapatmalarından kaynaklanan zararlarla yüzleşiyor. Kısmen Rusyada kalmayı planlayan şirketlerin bazılarıysa, kararlarının olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıya.

Yeni bir dönemin işareti

McDonalds, Rusyada ilk restoranını Berlin Duvarının yıkılmasından kısa bir süre sonra Moskovanın merkezinde açmıştı. Bu açılış, ABD ile Sovyetler Birliği arasında 1991de sona eren Soğuk Savaş gerilimlerinin hafiflediğinin güçlü bir göstergesiydi.

Uzmanlara göre, şirketin Rusya’dan ayrılışı yeni bir dönemin işareti.

Kurumsal analiz şirketi GlobalDatanın Genel Müdürü Neil Saunders, Bu çıkış Rusya açısından, artık yatırım ve tüketici markası geliştirmek için içe dönmesi gereken yeni bir izolasyon dönemini temsil ediyor dedi.

Saunders, McDonaldsın Rusyadaki restoranlarının çoğuna sahip olduğunu ancak markasının kullanımına lisans vermeyeceğinden, satış fiyatının büyük olasılıkla işgalden önceki işletme değerine yakın olmayacağını söyledi. Saunders, Rusya ve Ukraynanın savaştan önce McDonalds’ın gelirinin yaklaşık yüzde 9unu oluşturduğunu söyledi.

McDonalds, Rusyadan ayrılmasının ardından kazancında 1,2 milyar ile 1,4 milyar dolar arasında bir kayıp beklediğini kaydetti.

Ukraynadaki McDonalds restoranları kapalı ancak şirket, oradaki çalışanlarına tam maaş ödemeye devam ettiğini açıkladı.

McDonalds 100den fazla ülkede 39 binden fazla noktada hizmet veriyor. Bunların çoğu imtiyaz sahibine aitken, yalnızca yüzde 5i şirkete ait ve şirket tarafından işletiliyor.

McDonalds, Rusyadan çıkışının bu yıl bin 300 yeni restoran açma beklentisini değiştirmeyeceğini ve bunun şirket genelindeki satış büyümesine yaklaşık yüzde 1,5 katkıda bulunacağını açıkladı.

Geçen ay McDonalds, 2022’nin ilk çeyreğinde 1,1 milyar dolar kazandığını bildirdi. Şirket geçen yılın aynı döneminde 1,5 milyar dolardan fazla kazanmıştı. Şirketin cirosu yaklaşık 5,7 milyar dolardı.

Son güncelleme: 10:50 17.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı