• Turkhane Logo

“3 milyar dolarlık bürokrat” rezidans koleksiyonu yapmış

Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın "Milyar dolarlık bürokrat" diye iltifat ettiği Funda Ocak'ın servetine dair iddialar karşısında Saray sessiz.

11:05 22 Eylül 2021 Çarşamba
“3 milyar dolarlık bürokrat” rezidans koleksiyonu yapmış
Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın "Milyar dolarlık bürokrat" diye iltifat ettiği Funda Ocak'ın servetine dair iddialar karşısında Saray sessiz.


Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Genel Müdürü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yönetim kurulu üyesi Erol Çıtak ile DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak’ın görevlerine son verilmesinde Atatürk Havalimanı’nın tarifeli uçak seferlerine kapatılması esnasında ortayı atılan yolsuzluk iddialarının etkili olduğu belirtiliyor.

Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, DHMİ’de uzun yıllar daire başkanlığı koltuğunda oturan Funda Ocak’ı, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a “3 milyar dolarlık bürokrat” diye takdim etmişti. Ocak daha sonra DHMİ’ye genel müdür olarak tayin edilmişti.


İddialara göre Ocak, İstanbul Ulus’ta “Savoye” isimli sitede rezidansta ikamet eden Funda. “sahibinden.com” sitesinde yer alana ilanlara göre söz konusu sitede her dairenin fiyatı 19 milyon TL.

FUNDA OCAK 24 SANIKLI DAVADA YARGILANIYOR

DHMİ’de yolsuzluk ve devleti zarara uğratmak iddiaları ile Havada Yolsuzluk Davası’nda yargılanan eski genel müdür Orhan Birdal’ın Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı’na müsteşar olarak atanmasının akabinde yerine Funda Ocak vekaleten getirilmişti. Ancak Ocak’ın da aynı davada yargılandığı ortaya çıktı.


İstanbul Ulus’ta Savoy Sitesi’nde en ucuz daire 19 milyon TL.

“Derinodahaber” isimli internet sitesinde yer alan haberde Ocak’ın Next Level Ankara’da kendi adına residence, Tepe Prime’da ofisi ve dairesi var. İstanbul Levent Loft’ta dairesi olduğu belirtilen Ocak’ın kocasının yine aynı sitede 5 milyonluk ofisi olduğu iddia edildi.

Haberde, “Bir bürokratın kısa zamanda ortalama 100 milyonluk rezidansları nasıl aldığı, bu serveti nasıl edindiği merak konusu. 50 bin maaş alsa bile 15 yılda bu serveti edinmesinin imkânı yok. Peki bu Binali Yıldırım’ın gözdesi bu hanımefendi bu servete nasıl ulaştı?” soruları yöneltildi.

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü mezunu olan Ocak, 1985 yılından beri DHMİ’de görev yapıyor.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Başer tarafından açılan soruşturmada Ankara 37’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan 24 DHMİ personelinden biri olan Ocak hakkında da birden fazla suçtan ceza talep ediliyor.

Savcı Başer tarafından hazırlanan iddianamede, vekaleten genel müdürlüğe atanan Funda Ocak’ın, usulsüz ihalelere onay vermek, devleti zarara uğratmak ve ihaleye katılma yeterliliğine sahip olmayan isteklinin ihaleye katılmasını sağlama niteliğine getirilmesi suçundan cezalandırılması isteniyor.

Vekil Genel Müdür Ocak’ın mahkemeye sevk edilmesine sebep olan sevk maddeleri ise şu şekilde: “TCK’nın 37/1, 235/1, 2/a-1,3, 235-1, 235/1, 2/a-2, 53/1” maddelerinden yargılanıyor.

DHMİ’DE DÖNEN DOLAPLAR SAYIŞTAY RAPORUNDA

Sayıştay Başkanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne (DHMİ) yönelik denetim raporunda, mevzuata aykırı atamalar yapılarak kurumda çalışma barışının bozulduğunu gözler önüne sermişti.

Sayıştay Başkanlığı, DHMİ 2018 Yılı Denetim Raporu’nda şeflik ve uzmanlık kadroları için “görevde yükselme ve unvan değişikliği” sınavı yapılırken şube müdürlüğü kadrosu için 2007 yılından bugüne hiç sınav yapılmadığını tespit etmişti.

Buna göre 2017 yılında 16 kişi, 2018 yılında 5 kişi şube müdürü olarak yönetmeliği aykırı atandığı ortaya çıkmıştı. Sert uyarılarda bulunulan raporda “kuruluş personeli arasındaki çalışma barışını ve kuruluşa duyulan aidiyet duygusunu olumsuz etkileyen sınavsız şube müdürü atama uygulamasına hemen son verilmesi” istenmişti.

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş, “DHMİ’de bir atama için ya da en ufak bir hak edişi almak için tek ölçü Memur-Sen’e üye olmak. Funda Ocak’ın genel müdür olduğu önceki dönem abartılı bir şekilde bunları yaşadık. Bu konuyla ilgili elimize kimin nereye atandığını gösteren belgeleri alarak defalarca DHMİ’ye gittik.” diye konuştu.

Son güncelleme: 11:05 22.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı