• Turkhane Logo

2. el oto pazarında yaprak kımıldamıyor

Ekonomik krizin etkilerinin en güçlü hissedildiği sektörlerden biri otomotiv. Yüksek vergiler, artan fiyatlar nedeniyle birinci el otodan kaçan vatandaşın ikinci el otoya yönelmesi bekleniyordu ancak bu beklentiler de boşa çıktı.

13:19 14 Kasım 2018 Çarşamba
2. el oto pazarında yaprak kımıldamıyor
Ekonomik krizin etkilerinin en güçlü hissedildiği sektörlerden biri otomotiv. Yüksek vergiler, artan fiyatlar nedeniyle birinci el otodan kaçan vatandaşın ikinci el otoya yönelmesi bekleniyordu ancak bu beklentiler de boşa çıktı.

Kemer sıkma dönemine geçen vatandaşlar, otomotiv alımını durdurunca ikinci el oto pazarları da boş kaldı, araç satışları keskin bir düşüşe geçti.

Birgün Gazetesinden Hüseyin Şimşekin haberine göre, Ankaradaki ikinci el otomobil pazarları can çekişiyor. 

Aracını satmaya çalışan vatandaşlardan biri, Kriz yok diyenler buraya gelsin, halimizi görsünler. Satacak bir arabamız kaldı, onu da alan yok yorumunu yapıyor.


Keçiören Ovacıktaki ikinci el oto pazarı, sabahın erken saatlerinde kapılarını araç satın almak isteyenlere açıyor ancak satışlar bıçak gibi kesilmiş vaziyette. Araç sahipleri, araçlarını satışa sunabilmek için 25 TL günlük para ödemek zorunda. 

Pazara gelmek için harcanan yakıt parası bir yana, pek çok araç sahibi, araçlarının kapısı dahi açılmadan yeniden evlerinin yolunu tutmak zorunda kalıyor.

Habere göre, pazarda krizin hem satıcıyı hem de alıcıyı doğrudan etkilediği tüm açıklığıyla görülüyor. Satıcılar, pazardaki satılık araç sayısının işsizlik ve borçlar nedeniyle çoğaldığını, ancak satışların buna paralel artmadığını söylüyor. Alıcıların ortak şikayeti ise “Yüksek faizli krediler, bu faize razı olsalar bile ödeyemedikleri borçlar yüzünden bankaların kara listelerine girdikleri için kredi çekememeleri.”

Yurttaşlar, krizin etkileri bir yana hükümetin ÖTV ve KDV indirimi yapmasının aradaki fiyat farkını azalttığı için ikinci el araç piyasasını olumsuz etkilediğini savunuyor. Araçlarını satmak isteyenler alıcı sayısının giderek azaldığından, gelenlerin de sert pazarlıklarla fiyatları aşağı çekmeye çalışmasından yakınıyor.

Ekonomide yaşanan kötü gidişin ardından birikmiş borçları olduğu için aracını satmaya çalıştığını ifade eden Oğuz Güzelyaz, alıcı bulamamaktan şikayetçi. Aracını satmak istediği fiyattan 5 bin TL aşağısına almaya çalışan vatandaşlardan yakınan Güzelyaz, “Kimsede para olmayınca pazarlığa girişiyorlar. Burada herkes mağdur. Zaten ekonomik kriz var. Piyasalar kötü. Kriz yok diyorlar ama kriz işte burada. Biz aracımızı satamadık ama satılan bir araç da göremedik. Üstelik pazara giriş ücreti 25 TL. Burada kazanan sadece arsanın sahipleri” dedi.

Son güncelleme: 13:19 14.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı