• Turkhane Logo

14 Temmuz’dan önce dolarda sinsi plan! Döviz mevduatlarına mı göz dikildi?

Ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, 14 Temmuz’da yapılacak Merkez Bankası Para Piyasaları Kurulu’nun (PPK) faiz toplantısına dikkat çekti.

09:07 27 Haziran 2021 Pazar
14 Temmuz’dan önce dolarda sinsi plan! Döviz mevduatlarına mı göz dikildi?
Ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, 14 Temmuz’da yapılacak Merkez Bankası Para Piyasaları Kurulu’nun (PPK) faiz toplantısına dikkat çekti.


Kurulun toplantıya AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “faiz indir” baskısıyla gireceğini vurgulayan Bozkurt, bu baskının da doları yükselteceğinin altını çizdi.

SARAY DÖVİZ MEVDUATINA GÖZ DİKTİ


Youtube kanalında 14 Temmuz’da yapılacak PPK toplantısına değinen Bozkurt, “Dolar ve euro destek seviyelerinden güç aldı. Dolar için 8,80 TL duvarı yıkıldı, yıkılacak. Doların 9,05 TL’ye kadar önü açık. Euroda 10,51 TL kritik. Akabinde 10,65 TL zirvesine tırmanacak. Altın ons (31,10 gram) için 1.770 dolar destek seviyesinde 1.800 dolar ve üzeri için hazırlık yapıyor. Merkez Bankası, 226 milyar dolarlık döviz mevduatı için hazırlık yapıyor. 14 Temmuz’a doğru tansiyon yükselecek… Bir tarafta “faiz indir” diyen Saray, diğer tarafta -60 milyar dolara yakın döviz açığı. 226 milyar dolar tutarındaki döviz mevduatına göz diktiler” dedi.

KAVCIOĞLU, “GEREKENİ YAPIN” DEDİ

Sadece TL mevduatının teşvik edilmekle kalınmayacağını, döviz hesabı olanların cezalandırılacağını öne süren Bozkurt, “TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, banka genel müdürlerine nazikçe “gerekeni yapın” dedi. Kavcıoğlu riski bankaların, dolayısıyla mudinin sırtına yükleyecek. TL’yi cazip kılmak yetmezse dövizin maliyeti artırılacak. Faiz artışını unutun, TCMB Başkanı indirim için fırsat kolluyor. Ancak güven müessesesi yeniden ikame edilinceye kadar dolarizasyon sürecek” dedi.

YÜKSEK ENFLASYON NEDENİYLE TL’YE GÜVEN DUYULMUYOR

Bankalardaki mevduatın yüzde 55’inin dövizde olduğu ve yüksek enflasyon nedeniyle TL’ye güven duyulmadığını hatırlatan Bozkurt, “Ya arka kapıdan döviz kurlarına dönük müdahalelere son verilecek ve kur gerçek enflasyonun üzerinde artacak. Ya da Türkiye’ye kalıcı bir şekilde yabancı sermaye girişi sağlanacak” dedi.


 

Son güncelleme: 09:07 27.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı