• Turkhane Logo

100 bin dolar üzeri döviz alımına 'gecikme getirilmesi' ne anlama geliyor?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bugün itibarıyla devreye giren kararı gereğince gerçek kişiler tarafından yapılan 100 bin dolar üzerindeki döviz alımı işlemleri bir gün gecikmeyle gerçekleşecek.

10:26 21 Mayıs 2019 Salı
100 bin dolar üzeri döviz alımına 'gecikme getirilmesi' ne anlama geliyor?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bugün itibarıyla devreye giren kararı gereğince gerçek kişiler tarafından yapılan 100 bin dolar üzerindeki döviz alımı işlemleri bir gün gecikmeyle gerçekleşecek.



Kurum tarafından bankalara pazartesi günü gönderilen yazıda, finansal piyasaların istikrarlı işleyişi, kredi sisteminin etkin çalışması ve spekülatif işlemlerin önüne geçilmesi karara gerekçe olarak gösteriliyor.

Bu uygulama kapsamında 100 bin dolar dövizin TL karşılığı bir gün önce yatırılacak, alınan döviz ilgilinin hesabına ertesi gün geçecek.


Döviz satımında ise bekleme süresi olmayacak; satılan dövizin TL karşılığı aynı gün hesaba aktarılacak.

BBC Türkçenin Reuterstan aktardığına göre, bu adımın TLnin değerini korumak için sermaye kontrolünün hayata geçirilebileceğine dair endişelerin artmasına neden olabileceğini söylüyor.

Geçen hafta da Resmi Gazetede yer alan Cumhurbaşkanı kararıyla, bankalar ile yetkili kuruluşların birbirleri ile yaptıkları ve Hazineye yapılan kambiyo işlemleri dışında kambiyo işlemlerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) yüzde 0,1e yükseltilmişti.

Reutersa konuşan bir bankacı, alınan bu kararın Türkiyenin ekonomik problemlerini güven tesis etmek yerine kısa dönemli adımlarla aşmaya çalıştığının bir göstergesi olduğunu söylüyor:

Bu ve bunun gibi adımlar, sermaye kontrollerinin ileride daha da artacağına dair kaygıları güçlendirerek risk algısını yükseltiyor.

Yine ajansa konuşan bir başka kıdemli bankacı ise bu adımın bundan sonra hangi kararın alınacağı konusunda kaygı yarattığını ifade ediyor.

Bloombergin verilerine göre TL, Arjantin pesosundan sonra son bir yılda yüzde 25 değer kaybıyla gelişmekte olan ülkeler arasında en çok değer kaybeden para birimi olarak ikinci geliyor.

Bloomberge konuşan Nomura Internationaldan ekonomist İnan Demir, bu adımların, gittikçe daha az liberal bir şekilde sermaye kontrolünün devreye girmesi anlamına geldiğini, bunun da döviz alan yerlilere ve yabancı yatırımcılara gönderilecek en ideal sinyal olmadığını belirtiyor.

Son haftalarda Türkiyede yaşayan yerleşikler, döviz alımlarını hızlandırmıştı. Bloombergin verilerine göre bu yıl 20 milyar döviz alımı gerçekleştirildi, bu da toplamda döviz mevduatını 180 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye getirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) döviz rezerlerinin gittikçe azalması ise herhangi bir kur şokunun yaşanması durumunda piyasaya müdahale edemeyeceğine yönelik kaygı uynadırmaya başlamıştı.

Son güncelleme: 10:26 21.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı