• Turkhane Logo

1 milyar TL'lik soygun; TRT'ye çalışıyoruz!

İktidarın en büyük destekçisi MHP, elektrik abonelerinden alınan ‘enerji fonu’ ve ‘kayıp kaçak’ bedelleri ile ‘TRT payı’nın iptalini öngören kanun teklifini geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığı’na sundu.

08:53 22 Ekim 2018 Pazartesi
1 milyar TL'lik soygun; TRT'ye çalışıyoruz!
İktidarın en büyük destekçisi MHP, elektrik abonelerinden alınan ‘enerji fonu’ ve ‘kayıp kaçak’ bedelleri ile ‘TRT payı’nın iptalini öngören kanun teklifini geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığı’na sundu.

Teklif kabul edilirse, 34 milyondan fazla elektrik abonesi her ay ‘TRT payı’ adı altında soyulmaktan kurtulacak. TRT ise  yaklaşık 1 milyar TL’lik gelirden olacak.

Elektrik faturalarındaki TRT payı, TRT’nin giderlerinin karşılanması amacıyla, elektrik tüketicilerinden tahsil edilen miktarı gösteriyor. Faturada vergilerin bulunduğu alt kısımda aylık ne kadar ‘TRT payı’ ödendiği görülebilir. TRT Payı, faturadaki tüketim tutarı; yani aktif enerji bedeli üzerinden yüzde 2 oranında alınıyor. 50 TL’lik faturada 1 TL, 100 TL’lik faturada 2 TL TRT’ye gidiyor. Yani faturanız ne kadar yüksek olursa, TRT’ye giden para da o kadar fazla oluyor.

ELEKTRİĞE 9 AYDA 5 KEZ ZAM GELDİ


Eletrik fiyatlarına gelen zamlar da doğal olarak TRT’ye aktarılacak miktarın artmasına neden oluyor. 2008 yılında 454,2 milyon TL olan rakam, 2015’de 842 milyon 800 bin liraya kadar yükseldi. Bir yıl sonra 793 milyon 400 bin lira olarak kayıtlara giren rakam, 2017’de 690 milyon TL’ye geriledi. Bunun sebebi 2016’da elektrikteki TRT payı ödemesinden sanayi kuruluşlarının muaf tutulmuş olması. Bu yılbaşından bu yana elektriğe 5 kez ve toplamda yaklaşık yüzde 42 zam geldi. Bu da dikkate alındığında TRT’nin 2018’de alacağı payın 1 milyar TL’den fazla olması bekleniyor.

BANDROL VE ELEKTRİKTEN 2 MİLYAR TL GELİR

TRT’nin en büyük iki gelir kaleminden diğeri ise bandrol gelirleri. 2008’de 244 milyon TL olan bandrol geliri, 2016’da 962 milyon TL’ye çıkıyor. CHP’li vekil Ali Haydar Hakverdi’ye verilen konuya ilişkin cevapta ise 2017 bandrol geliri 1 milyar 472 milyon olarak gösteriliyor.  Rakamdaki afaki yükselmenin sebebi Bakanlar Kurulu kararı ile 28 Mayıs 2016 tarihinden bu yana TRT’nin aldığı bandrol ücretlerinin kapsamının genişletilmiş olması. O tarihten itibaren cep telefonlarından yüzde 6, bilgisayar ve tabletlerden de yüzde 2 oranında pay alınmaya başlandı. 3 bin liralik bir cep telefonu aldığınızda TRT’ye giden para yaklaşık 190 lirayı buluyor. Kurumun sadece geçtiğimiz yıl TRT payı ve bandrol geliri kalemlerinden elde ettiği gelir 2 milyar 162 milyon.

ZOR OLANI YAPIYOR: ZARAR

Kurumun gelirlerinin yüzde 85’i yukarıda aktarılan iki kalemden oluşuyor. Ancak hiç bir şey yapmadan her yıl kasasında 2 milyar TL’den fazla para bulan TRT, buna rağmen zarar etmeyi başarıyor! 2015 yılında söz konusu kuruma ‘TRT payı’ ve bandrol geliri olarak aktarılan para  1 milyar 521 milyondan fazla. Ancak buna rağmen Sayıştay rakamlarına göre kurumun zararı 146 milyon 972 bin TL.

MHP’Lİ KALAYCI: HİÇBİR HAKLI GEREKÇESİ YOK!

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, 12 Ekim’de elektrik abonelerinden ‘enerji fonu’ ve ‘kayıp kaçak’ bedelleri ile ‘TRT payı’nın alınmamasını öngören kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Geçici bir madde ile 17 yıldır sürdürülen bu uygulamanın yeni bir vergi niteliğine dönüştüğünü anlatan Kalaycı, “Elektrik abonelerinden TRT payı alınmasının hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Bu Kanun teklifi ile 3093 sayılı Kanunun TRT Payı alınmasını öngören ilgili hükümlerinin yürürlükten kaldırmasıyla tüketicilerin elektrik tüketim bedeli yükünün hafifletilmesi amaçlanmaktadır.” dedi.

CHP’li Hakverdi: Yandaşlara para aktarılıyor

CHP Ankara Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Haydar Hakverdi, geçtiğimiz aylarda konuyu gündeme taşımış ve TRT’nin binlerce personeline ve teknik cihazına karşın dışarıdan aldığı ya da kiraladığı programlara aktarılan tutarın inanılmaz boyutlara ulaştığını belirtmişti. Hakverdi, “Her türlü teknik imkan olmasına rağmen, dış yapım adı altında yaptırılan programlar aracılığıyla yandaş şirketlere 2015’te 831 milyon 270 bin lira, 2016’da 753 milyon 527 bin lira aktarıldı. 8 bin personeli olan TRT’nin, iki yılda dışarıdan aldığı tüm hizmetlerin toplamı ise 2 milyar 147 milyon 647 bin lira. TRT üzerinden yandaş yorumcu ve şirketlere aktarılan tutarlar çok yüksek miktarlara ulaştı. Vatandaştan kesilen paralar direkt buralara aktarılıyor.” ifadelerini kullanmıştı.
  /
/ ​TRT’DE ‘İKNA ODALARI’: YA EMEKLİ OL YA DA BAŞKA KURUMA GİDERSİN / MAHKEME, TRT’DE ÇALIŞAN 10 GAZETECİ İÇİN KARARINI VERDİ / TRT ÇALIŞANININ ÇIĞLIĞI: İKNA ODALARINA GÖNDERİYORLAR / TRT ÇALIŞANI 10 GAZETECİYE 72 YIL HAPİS / DEVLET TELEVİZYONU TRT WORLD’DE AKRABALAR ÜST DÜZEY GÖREVDE! / TRTYİ AVRUPANIN EN İYİ KANALI YAPAN BÖKENİN BAŞARISI CEZASIZ KALMADI / TRTDE TASFİYE TEDİRGİNLİĞİ: ÇALIŞANLAR DİKEN ÜSTÜNDE / PARTİZAN - BEŞİKTAŞ MAÇINI TRT CANLI VERECEK Mİ? / TAŞÇIER, KATAR ŞEYHİ’NİN UÇAĞINI SORDU, TRT “HEDİYE” DEDİ ESKİ TRT ÇALIŞANINA ERDOĞANA HAKARETTEN HAPİS CEZASI

Son güncelleme: 08:53 22.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı