• Turkhane Logo

1.3 milyoner ülkeden 'kaçmaya' hazırlanıyor

Önceki yıllarda, Türkiye kaçan zengin sayısının altı bin kişiyi aşmasıyla dünyada en fazla zengin kaçışının gerçekleştiği ülke oldu.

21:50 28 Mayıs 2018 Pazartesi
1.3 milyoner ülkeden 'kaçmaya' hazırlanıyor
Önceki yıllarda, Türkiye kaçan zengin sayısının altı bin kişiyi aşmasıyla dünyada en fazla zengin kaçışının gerçekleştiği ülke oldu.

Böylece Türkiye, milyoner kaybında yüzde 500 artışla dünya genelinde ilk sıraya otururken şimdi de ABDde 1.3 milyon zenginin ülkeyi terk etmeye hazırlandığı belirtiliyor. 

ABD medyasında yer alan habere göre, ABDli yasa yapıcılar, vergi dilimlerini zenginler aleyhine değiştirecek vergi yasası üzerinde çalışırken, ABD Başkanı Donald Trumpın danışman kadrosundaki muhafazakar ekonomistler Arthur Laffer ve Stephen Moore, zenginlerin daha az vergi ödemek için başka yerlere taşınacaklarını ifade ediyor.

Laffer ve Moorea göre, daha az vergi ödemek için New York ve Kaliforniyadan taşınacakların sayısı 800 bini geçecek ve bu sayı, Connecticut, New Jersey ve Minnesotadaki zengin sınıfın da benzer bir hareketlilik göstermesi durumunda 1.3 milyona çıkacak. 


The Wall Street Journala Hoşçakal Kaliforniya, Güle Güle New York başlıklı makalede, ikili 2019 yılında, üç yılda 800 bin kişinin yeni vergi yasasındaki düzenlemeler nedenile daha fazla vergi ödemek durumunda kalacağını, bu nedenle de ülkeyi terk etme planları yaptıklarını savunuyor.

Laffer ve Moore kanunla birlikte Kaliforniyada yüksek gelir diliminde yer alan nüfusunda yüzde 8.5ten 13e çıkacağını, 10 milyon dolar ve üzeri kazananların ödeyeceği vergilerin yüzde 50 veya üzerinde artacağını iddia etti. Bu nedenle de söz konusu grubun daha düşük vergi alınan veya alınmayan eyaletlere taşınacağı belirtildi.

New York ve Kaliforniyanın yanı sıra Connecticut, New Jersey ve Minnesotanın da toplamda 500 bin civarında nüfusu kaybetmesi bekleniyor. 

Öte yandan, Stanford Üniversitesi ekonomi ve sosyoloji profesörü Cristobal Young ise bu tahmini tam bir safsata olarak değerlendirdi. Young, yaptığı açıklamada New York, New Jersey ve Kaliforniyanın yıllardır yüksek vergili eyaletler olduğunu ve ülkedeki zengin nüfus yoğunluğunda başı çektiğini vurguladı.

2010 yılından bu yana New Yorkta toplam 84 bin yeni milyoner oluşurken toplam milyoner nüfusu 465 bin oldu. Aynı dönemde Kaliforniya ise 169 bin yeni milyonerle toplam 885 bin milyonere ulaştı.
 

Son güncelleme: 21:50 28.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı