• Turkhane Logo

'Sert inişe hazır olun, AKP iktidarı ilk kez bunu yaşayacak'

2019 yılında ekonomik aktivititenin daralacağını tahmin eden uzmanlara Betam Başkanı Prof. Seyfettin Gürsel de katıldı.

16:42 29 Aralık 2018 Cumartesi
 'Sert inişe hazır olun, AKP iktidarı ilk kez bunu yaşayacak'
2019 yılında ekonomik aktivititenin daralacağını tahmin eden uzmanlara Betam Başkanı Prof. Seyfettin Gürsel de katıldı.

Gürsel, T24te kaleme aldığı yazısında, “Alınan çeşitli teşvik kararlarına rağmen daralmanın bir ya da iki çeyrek daha devam etmesi çok muhtemel” yorumunu yapıyor. Gürsele göre IMF de çözüm olmayacak. 

Kasım başındaki Türkiye ekonomisine dair mevcut bilgiler ve yayınlanmış verilerin, daralmanın kaçınılmaz olduğuna, durgunluktan çıkışın da bu kez önceki krizlerde olduğu gibi hızlı ve güçlü olmayacağına işaret ettiğini hatırlatan ekonomist, gelinen noktada ise “yeni nesil” kriz senaryosunu teyit edilen raporlara ulaşıldığını kaydediyor.

TÜİKin yıllık bazda yüzde 1,6 büyüme, çeyrekten çeyreğe ise -1,1 daralma açıkladığını kaydeden ekonomist, Beklediğimizden daha sert bir iniş yaşanmakta olduğu belli oluyor. Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde özel tüketim, toplam yatırım ve kamu tüketiminde önceki üç aya kıyasla sırasıyla yüzde 3,9, 2,9 ve 3,6 azalma söz konusu. Üretim kısılır satışlar kısmen stoklardan karşılanır görüşünü dile getiriyor.


Gürsel, bu yılın büyümesinin yüzde 3 civarında kalmasını beklediğini ifade ederken sıkıntılı ve zor bir yıla girildiğinin altını çiziyor. 

Enflasyonda tekrar tek hanelere dönüşün uzun zamana yayılacağını söyleyen Gürsel, Bu hedefe varabilmek için de Merkez Bankası’nın fonlama faizini adeta üfleyerek aşğıya çekmesi şart. Aksi takdirde kurun zemberiğinin yeniden boşalma riski var. Kısacası uzun süre yükek reel faiz ile yaşayacağız ifadesini kullanıyor.

Şimdilik görünen Türkiye ekonomisinin 2019’da OECD’nin tahminin ötesinde bir küçülmeye doğru gittiği diyen ekonomist, Taze ve ucuz kaynak ile güven sorunu çözümlenmediği sürece de Türkiye ekonomisinin düşük büyüme oranları ile yetinmek zorunda kalacağı kanaatindeyim. Böyle bir senaryoda işsizliğin hem yüksek düzeyelere tırmanması hem de kalıcı olması AKP iktidarının ilk kez karşılaşacağı bir durum olacaktır vurgusu yapıyor. 

Son güncelleme: 16:42 29.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı