• Turkhane Logo

CNN Money: Gelişmekte olan ülke ekonomilerinde bir sonraki kriz Türkiye olabilir

Kürsel ekonomi piyasalarını yakından takip eden CNN Money, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında ‘ekonomik kriz riski’ yaşadığını yazdı.

11:46 27 Temmuz 2018 Cuma
 CNN Money: Gelişmekte olan ülke ekonomilerinde bir sonraki kriz Türkiye olabilir
Kürsel ekonomi piyasalarını yakından takip eden CNN Money, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında ‘ekonomik kriz riski’ yaşadığını yazdı.




CNN Money, Türkiye Merkez Bankası (TCMB)’nin faiz değiştirmemesi sonrası Türk Lirası’nın değer kaybetmesini detaylı bir şekilde değerlendirdi.


Türkiye ekonomisinde son yaşanan gelişmeleri masaya yatıran CNN Money, ”Gelişmekte olan ülke ekonomilerinde bir sonraki ekonomik kriz Türkiye olabilir” başlıklı bir haber yayınladı.

CNN Money sitesinde yer verdiği haberinde TCMB’nin faiz değiştirmediği için TL’nin dolar karşısında yüzde 2 değer kaybetmesine dikkat çekti. Yıl içinde TL’nin yüzde 27 değer kaybettiği ifade edildi.

”ERDOĞAN’IN MERKEZ BANKASI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”

Faiz oranlarının değişmemesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın TCMB üzerindeki etkisi olarak değerlendirildi.

Haberde BlueBay Asset Management kıdemli uzmanı Tim Ash’in faiz kararının değiştirilmemesini ”Bankanın, enflasyon konusundaki endişeleri önemsiyorum, söylemiyle uyuşmuyor.”ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE IMF’YE MUHTAÇ OLABİLİR 

CNN Money’e göre, gelişmekte olan ülke ekonomileri baskı altında ama uzmanlar, Türkiye’nin özellikle savunmasız olduğunu, ülkeden ayrılacak sermayeye limit getirilmesi veya kurtarma hamlesi gerektirecek bir ekonomik krize doğru gidebileceği uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar uygularız tehdidinin ülke ekonomisine baskı oluşturabileceği belirtildi.

ABD’nin faiz artırmasının yatırımcıların ilgisini çektiğine dikkat çekilen haberde, bu durumun Arjantin ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülke ekonomilerini zarar verebileceği ifade edildi.

Arjantin’in IMF’den 50 milyar dolarlık bir kurtarma paketi hatırlatıldı.

Türkiye bu durumda risk taşıyan bir başka ülke olarak gösterildi.

Ash, “IMF’nin dahil olabileceği bir senaryo hayal etmek mümkün. Ama bunun biraz daha ileride görebiliriz. Türkler, gemilerini kontrol altında tutabilecek araçlara sahipler, bunları kullanmayı tercih etmeleri lazım.”şeklinde değerlendirmede bulundu.

Danışmanlık hizmeti veren Eurasia Group editörlerinden Mujtaba Rahman Türkiye’nin harcamalarını kontrol altında tutması gerektiğine dikkat çekti. Rahman, maliye bakanlığının güvenilir mesaj vermediği takdirde kriz riskinin olabileceğini belirtti. Bu durumda IMF programının devreye girebileceğini söyledi.

Son güncelleme: 11:46 27.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı