• Turkhane Logo

Yurt dışına çıkan öğrencilerden 10’da 7’si dönmek istemiyor

Türkiye’de beyin göçü Gezi olayları ile başlarken 15 Temmuz sonrası zirveye çıktı.

13:49 22 Şubat 2019 Cuma
Yurt dışına çıkan öğrencilerden 10’da 7’si dönmek istemiyor
Türkiye’de beyin göçü Gezi olayları ile başlarken 15 Temmuz sonrası zirveye çıktı.

İktidar, gidenleri geri döndürme projeleri sunsa da ülkedeki durumun değişmemesi birçok kişi için Türkiye defterinin kapanmasına yol açıyor.

Genç işsizliğin de artmasıyla birlikte üniversite öğrencilerinin rotası yurt dışına yöneliyor.

Sözcü’den Fatma Vurgun’un haberine göre IEFT verilerine göre, yurt dışına çıkan öğrencilerin yüzde 72si Türkiyeye dönmek istemiyor. Yüzde 26’lık bir kesim ise “Türkiye’ye dönmek isterim diyor. 


Anket sonuçlarına göre, ailelerden yüzde 48’i ise çocuğunun ülkeye dönmesini isterken yüzde 49’u ise dönmelerini istemiyor.

Dünya genelinde yapılan araştırma sonuçları işverenlerin yurt dışında eğitim almış kişilere işe alımlarda öncelik verdiğini, bu kişilerin daha yüksek maaşlarla işe girdiğini ve işlerinde daha hızlı yükseldiklerini gösteriyor.

1980’lerde 1 milyon öğrenci yurt dışında eğitim alırken bu rakam 1990’larda 1 milyon 300 bine, 2000’lerde 2 milyona, 2010’da 3 milyon 700 bine, 2015’de 4 milyon ve 2017 ise 5 milyona yükseldi. Rakamın 2020 yılında 8 milyon olması öngörülüyor.

Öğrencilerin yurt dışı eğitimi tercih etmesinin altında gelecek kaygısı da başlıca sebeplerden. Öğrencilerin yüzde 37,9’u kariyer ve gelecek kaygısı nedeniyle yurt dışı eğitimi tercih ettiğini söylerken, yüzde 24,1’i Türk eğitim sistemindeki sıkıntıların kendisini yurtdışı eğitime ittiğini belirtiyor. Öğrencilerin yüzde 13’ü sınav sisteminde yaşanılan değişimler nedeniyle sisteme güvenmediklerini beyan ediyor.

Her yıl Türkiye’den yaklaşık 100 bin öğrenci yurt dışına eğitim için gidiyor. Öğrenciler; dil eğitiminden doktoraya kadar pek çok farklı aşamada eğitim için yurt dışını tercih ederken IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları kapsamında yapılan anket çalışmalarında Türkiye’deki öğrencilerin yoğun olarak yüksek lisans programlarına ilgisi olduğunu gösterdi. Öğrencilerin, yüzde 31’i yüksek lisans, yüzde 21’i üniversite, yüzde 18’i dil eğitimi, yüzde 17’si work and travel, yüzde 4’ü doktora, yüzde 2’si sertifika programları, yüzde 2’si ise lise eğitimi için yurtdışını tercih ediyor.

IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdür Deniz Akar, Kanada’nın 2006 yılından bu yana yüzde 80 daha fazla uluslararası öğrenciden başvuru aldığını söylüyor ve ekliyor:

“Bunun altında siyasi ve ekonomik sebepler yatıyor. Konuyu Türk aileler açısından değerlendirirsek, Amerikan Doları ve Sterlinin Türk Lirası bazında yükselmesi, Amerika ile Türkiye arasında geçtiğimiz sene yaşanan vize gerilimi, İngiltere’de yaşam masraflarının yüksek olduğu algısı ve ailelerin güvenlik endişesi bu değişimde etkili oldu. Kanada’nın dünyanın en güvenli ülkelerinden olması, terör olmaması, Kanada Dolarının Türk Lirası bazında karşılanabilir seviyede olması, Kanada halkının sıcak ve ırkçı olmayan tutumu, Kanada’da gelecek kurmanın diğer ülkelere göre mümkün olması bu ülkeye olan ilgiyi yükseltiyor.”
 

Son güncelleme: 13:49 22.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı