• Turkhane Logo

Yetki valide, öğrenci şartı yok, her yer İHL

AKP, 191 ilçede sadece imam hatip lisesi açılmasını öngören yönetmelikte yaptığı değişiklikle valinin talebiyle istenilen yerde ve sayıda, imam hatip okulları açılmasına olanak sağlayan değişiklikler yaptı.

11:42 16 Eylül 2017 Cumartesi
Yetki valide, öğrenci şartı yok, her yer İHL
AKP, 191 ilçede sadece imam hatip lisesi açılmasını öngören yönetmelikte yaptığı değişiklikle valinin talebiyle istenilen yerde ve sayıda, imam hatip okulları açılmasına olanak sağlayan değişiklikler yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), nüfus şartı getirerek 191 ilçede imam hatip dışında okul açılmasını engellediği için tepkilere yol açan Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde sözde “geri adım” attı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Haziran ayında yayımlanan ve köylere kadar imam hatip açılmasını sağlayacağı, 191 yerleşim yerinde de imam hatip dışında okul bulunmasını engelleyeceği gerekçesiyle büyük tepki gören Kurum Açma, Kapatma Ve Ad Verme Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı.

Yönetmeliğin 4 ve 7’nci maddelerindeki değişikliklerle Anadolu lisesi açılabilmesi için 9’uncu sınıfa kayıt olacak en az iki şube mevcudunda öğrenci şartı getirilirken, Anadolu İmam Hatip Liseleri açabilmek için bu şart aranmadı. Böylelikle yine nüfusu az olan ilçe merkezlerinde Anadolu Lisesi açılamayacak, sadece Anadolu İmam Hatip Lisesi açılabilecek.

Valiler tam yetkili

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin 4’üncü maddesine eklenen bir fıkra ile Anadolu Lisesi, Anadolu imam hatip lisesi, meslek ve teknik lisesi, çok programlı Anadolu lisesi ve mesleki eğitim merkezinin açılması ve kapatılması konusunda valiliklere yetki verildi. Valinin bu konudaki teklifi üzerine bakanlık yeni kurumlar açabilecek ya da kapatabilecek.

Haziran ayındaki değişiklikte imam hatip okullarının açılması için getirilen “Yerleşim birimi merkez nüfusunun 5 bin veya yerleşim birimine bağlı mahalle ve köyleri ile birlikte en az 10 bin olması gerekir” şartı kaldırıldı. Nüfus ile ilgili şartlar kaldırılırken “Okulun açılması ihtiyaca binaen valilik teklifine bağlı olarak Bakanlıkça sağlanır” ibaresi eklendi. Böylece imam hatip liselerinin açılması AKP’li valilerin teklifine bırakılarak, istenilen her yerde hiçbir şarta bağlı kalınmaksızın imam hatip açılmasına olanak sağlandı.

Anadolu liselerinde nüfus şartı devam

İmam hatip liselerinin yanı sıra Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin açılabilmesine ilişkin hükümlerde de değişiklikler yapıldı. Anadolu lisesi açılabilmesi için 9’uncu sınıfa kayıt olacak en az iki şube mevcudunda öğrenci bulunması şartı korunurken “okulun açılacağı yerleşim birimi merkez nüfusunun 10 bin veya ilçeye bağlı çevre köyleri ile birlikte en az 20 bin olması gerekir” şartı kaldırıldı. Böylece Anadolu İmam Hatip Liselerinde iki sınıf mevcudunda öğrenci bulunması şartı getirilmediği için nüfusu az olan ilçe merkezlerinde sadece Anadolu İmam Hatip Lisesi açılabilecek. Ayrıca kaldırılan ibare yerine “Okulun açılması; ihtiyaca binaen valilik teklifine bağlı olarak Bakanlıkça sağlanır” ibaresi eklenerek bu konuda da valiler yetkili kılındı.

“Açık kapı bırakıldı”

Eğitim Sen, iktidarın, eğitimin acil sorunlarına kalıcı çözümler üretmek yerine, enerjisinin önemli bir bölümünü imam hatip okullarının sayısını artırmayı kendisine temel görev haline getirdiğini bildirdi. Eğitim Sen’in yönetmelik değişikliği ile ilgili açıklaması şöyle:

“MEB tarafından yapılan yönetmelik değişikliği ile Türkiye’de nüfusu 10 binin altında bulunan 200’e yakın ilçede sadece imam hatip okullarının açılması hedeflenmiştir. Yönetmelik değişikliğine yönelik başta sendikamız olmak üzere, toplumun çeşitli kesimlerinden yükselen itiraz ve eleştiriler üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı kısmen geri adım atmış, yönetmelikte yer alan nüfus koşulunu yapılan yönetmelik değişikliği ile kaldırmış ve değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Ancak böylesine önemli ve hassas bir konudaki yetkileri valiliklere bırakarak uygulamanın fiilen hayata geçirilmesi için “açık kapı” bırakmış olması kabul edilemez.”

***

191 ilçede sadece İHL

Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi’nin yayımladığı raporda, fen lisesi, güzel sanatlar ve spor liselerinin açılmasını zorlaştıran MEB, Türkiye’deki 191 ilçede sadece imam hatip açılabilmesini sağladığı öğrenilmişti. Bakanlık, bu okullara talepleri artırmak için geçen mayısta yayımladığı 2017-2018 ders çizelgelerinde sadece imam hatip liselerine kendi programlarının yanı sıra fen, sosyal bilimler, yabancı dil, sanat, spor liseleri programlarını da uygulama hakkı vermişti.

KAYNAK: BİRGÜN

Son güncelleme: 11:42 16.09.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı