• Turkhane Logo

Sözleşmeli öğretmen sınavına durdurma

KPSS'nin üzerine yapılan ikinci sınavı Danıştay iptal etti.

08:30 01 Ağustos 2017 Salı
Sözleşmeli öğretmen sınavına durdurma
KPSS'nin üzerine yapılan ikinci sınavı Danıştay iptal etti.

Danıştay, sözleşmeli öğretmenleri mülakata tabi tutacak sınav komisyonuna dair yönetmeliğin, yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Eğitim İş Sendikası’ndan Balmuk, mağdur öğretmenlere itirazda bulunma çağrısı yaptı.

Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası’nın (Eğitim İş) “Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğe” karşı açtığı davada karar çıktı. İtirazda yönetmeliğin KPSS’yi bertaraf eder nitelikteki kariyer ve liyakat ilkelerini hiçe sayan sözlü sınav uygulaması ve bu sınava ilişkin bağlı hükümlerin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Eğitim İş, çok sayıda hükmünün iptal edilmesini istedi.

Danıştay 12’nci Dairesi’nde görülen davada mahkeme, sözlü sınavı yapacak olan sınav komisyonunun oluşumuna ilişkin yönetmeliğin 9’uncu maddesinin 1’inci fıkrasının, komisyonu oluşturacak kamu görevlilerine ilişkin hiçbir belirleyici somut kriter bulunmadığı gerekçesi ile yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

‘Hukuksuzluk kanıtlandı’
Kararı BirGün’e değerlendiren Eğitim İş Sendikası Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Maksut Balmuk, Danıştay’ın verdiği kararla yönetmeliğe göre oluşturulan komisyonun hukuksuzluğunun kanıtlandığını belirterek, sınavın Anayasa’ya aykırı olduğuna dikkat çekti. 

Verilen kararla birlikte asıl görevin artık mağdur edilen öğretmenlere düşütünü belirten Balmuk, öğretmen adaylarına İdari Dava Daireleri Kurulu’na itirazda bulunması çağrısında bulundu. Öğretmenlerin İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından itirazın reddedilmesi halinde ise konuyu yargıya taşımaları gerektiğinin altını çizen Balmuk, “Sendika olarak bizim itiraz girişimimiz olamaz. Biz bu konuda sendika olarak idareye başvursak dahi mağdur edilen kişilerin atamasının yapılamasını talep edemeyiz, çünkü biz mağdur konumda değiliz. Bu süreç mağdur kişiler üzerinden gidilmesi daha doğru olacaktır” dedi.

‘İtirazı yineledik’
Danıştay’ın verdiği karar ile birlikte ilgili yönetmeliğin yenilenmesi gerektiğini bildiren Eğitim İş Avukatı Burak Sabuncu ise, “Öğretmenler liyakati belirsiz komisyon aracılığıyla alınmamış oldu” dedi.

Yürürlükten kaldırılan komisyon tarafından yapılan öğretmen atmalarının iptal olamayacağını belirten Sabuncu, Danıştay’ın oyçokluğu ile reddettiği taleplerde dikkat çekici unsurlar bulunduğunu da sözlerine ekledi. 

Son güncelleme: 08:30 01.08.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı