• Turkhane Logo

"Özel eğitim kurumlarında çalışanlar ihbar ve kıdem tazminatı alamayacaklar"

Yargıtay'dan özel eğitim kurumlarında çalışanlarına kötü haber: İhbar ve kıdem tazminatı alamayacaklar!

19:01 28 Nisan 2018 Cumartesi
Yargıtay'dan özel eğitim kurumlarında çalışanlarına kötü haber: İhbar ve kıdem tazminatı alamayacaklar!

Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun aldığı ancak henüz Resmi Gazete’de yayımlanmayan karar göre; işverenin iş akdini feshettiği durumlarda özel okullarda ve eğitim kurumlarda ‘belirli süreli sözleşme’ ile çalışan eğitim emekçileri işe iade davası açamayacak. Dahası; ihbar ve kıdem tazminatı talep edemeyecek.

 SoL’dan Ahmet Çınar’ın haberine göre; Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun 23 Şubat 2018 tarihli ve 2017/1 Esas, 2018/2 Karar sayılı kararı, özel okullarda çalışan eğitim emekçilerinin işe iade davası açma, ihbar ve kıdem tazminatı talep etme haklarını yok ediyor.

Avukat Demet Cengiz Uslu, Yargıtay’ın içerisindeki en büyük kurulun Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu olduğunu, bu genel kurulun aldığı kararların kanun niteliğinde ve bağlayıcı olduğunu belirterek şunları söyledi:


 “İş Kanunu’nda sözleşmeler belirli süreli ve belirsiz süreli olarak ikiye ayrılır. Belirli süreli iş sözleşmelerinde işveren ile çalışan arasında belli bir süre için çalışma sözleşmesi yapılır. Belirli süreli sözleşmelerde işveren iş akdini feshettiği zaman işe iade davası açılmaz. İşe iade davası, belirsiz süreli sözleşmelilere verilmiş bir haktır. Özel okullarda çalışan öğretmenlerin de sözleşmelerine bir yıl denilerek süre konuluyor. Bunun da sebebi şu: Özel Okullar Yönetmeliği’ne göre öğretmenlerin iş sözleşmeleri bir yıldan az olamaz. En az bir yıllık bir iş güvenliği sağlanmış öğretmenlere. Bu kez şu tartışma doğmuş: O zaman bu sözleşme belirli süreli mi, belirsiz süreli mi? Belirli süreli olursa işe iade davası açamayacaklar, belirsiz süreli olarak yorumlanırsa işe iade davası açabilecekler. Bu konu Yargıtay’ın farklı dairelerine gitmiş. Şimdi Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun bir kararı var. Bu kararda özel oku öğretmenlerinin iş sözleşmelerinin ‘belirli süreli sözleşme’ olduğu ifade ediliyor ve dolayısıyla işe iade davası açamayacakları, tazminat talep edemeyecekleri hükmü yer alıyor.”

 Bu kararın henüz Resmi Gazete’de yer almadığını hatırlatan Av. Demet Cengiz Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Bu karar her an yayımlanabilir. Resmi Gazete’de yayımlanmadığı için Yargıtay bunu kendi sitesine de koymuyor. Dolayısıyla bu metni tam olarak okuyamıyoruz ama böyle bir karar var. Çeşitli hukuk bürolarının sitelerinde de konuya ilişkin bilgi var. Bu karar Resmi Gazete’de yayımlandığında özel okullardaki eğitim emekçileri sadece işe iade davası açamamakla kalmayacaklar, ihbar ve kıdem tazminatı hakları da olmayacak. Bir hukukçu olarak aklım havsalam almıyor. Ben iş hukuku dersi veriyorum, 18 yılı bitirdim meslekte. Bu kararı duyunca, artık bu ülkede hak aramanın mümkün olamayacağını anladım.”

‘Tüm iş hukukunun ruhuna aykırı’

Bir işletmenin esas iştigal konusuyla ilgili olarak “belirli süreli iş sözleşmesi” yapılamayacağını ifade eden Avukat Uslu, “Ben bir konuda üretim yapıyorsam eğer, üretim bandımın başında belirli süreli bir eleman çalıştırmama. Çünkü objektif bir koşulum yok belirli süreli çalıştırmak için. Dolayısıyla bir okulun da ana iştigal konusu ne? Eğitim vermek. Eğitim vermek de öğretmenle olur. Yani bu durumda çok istisnai, özel bir durum olmadığı sürece belirli sözleşme yapılamaz zaten. Bu tüm iş hukukunun ruhuna aykırı, bütün kitaplara aykırı. Bütün kitaplara aykırı bir durumun, Yargıtay tarafından nasıl böyle bir karar verildiğine inanamıyorum” dedi.

Son güncelleme: 19:01 28.04.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı