• Turkhane Logo

Öğrenciler 191 ilçede sadece İHL'ye gidebilecek!

AKP Rejimi, yaptığı çalışmada İHL'leri tek seçenek haline getirdi.

09:34 14 Eylül 2017 Perşembe
Öğrenciler 191 ilçede sadece İHL'ye gidebilecek!
AKP Rejimi, yaptığı çalışmada İHL'leri tek seçenek haline getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın imam hatip okullarının açılmasına yönelik nüfus şartını değiştirmesiyle ülkenin beşte birinde sadece imam hatip okulları açılabileceği ortaya çıktı.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre  Türkiye’deki 191 ilçede imam hatip okulları tek seçenek haline gelebilir.

Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi’nin ‘Mecburi istikamet: İmam Hatip Liseler’ raporuna göre anadolu liselerinin açılması için 20 bin kişilik nüfus şartı değiştirilmezken, imam hatipler için nüfus şartı 5 bine kadar düşürüldü.

Bu durum birçok bölgede anadolu imam hatip liselerinin tek seçenek haline getirilmesine yol açtı.

Buna göre nüfusu 5 bin’den düşük 57, nüfusu 5-10 bin arasında 134 ilçe anadolu imam hatip lisesi ‘dayatması’yla karşı karşıya.

Eskişehir’e ait 14 ilçeden altısı, Çankırı’ya ait 11 ilçeden beşi, Denizli’de 19 ilçeden beşi, Kastamonu’nda 19 ilçeden dokuzu, Kırıkkale’de sekiz ilçeden dördü, Konya’da 31 ilçeden yedisi, Rize’de 11 ilçeden dördü, Tokat’ta 11 ilçeden dördü ve Tunceli’de yedi ilçeden dördünün nüfusunun 5-10 bin aralığında.

‘Diğer okullar kapatılabilir’

Rapora göre tek sorun imam hatip liselerinin sayısının artırılması değil, aynı zamanda fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, güzel sanatlar ve spor liselerinin açılması da zorlaştı. Bu liseler yönetmeliğe uymadığı gerekçesiyle kapatılabilecek.

Özel statüye dava

Öte yandan, MEB’in imam hatiplere özel statü tanıyarak fen, sosyal bilimler, yabancı dil, sanat ve spor liseleri programlarını da uygulama hakkını tanıması Eğitim-İş tarafından mahkemeye taşındı.

Eğitim İş’in dilekçesinde bu kararın yönetmeliklere aykırı olduğu vurgulanarak, ‘imkân ve fırsat eşitliğine aykırılık oluşturduğu’ ve ‘bilimsellikten ve planlamadan tamamıyla uzak bir yaklaşım’ ortaya konduğun savunuldu.

Son güncelleme: 09:34 14.09.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı