• Turkhane Logo

'MEB'in son projesi, Alevi çocuklarına mahalle baskısını artırır'

Toplumdaki kutuplaşma ve ayrışmadan en çok etkilenen kesim aleviler.

10:21 14 Ocak 2019 Pazartesi
'MEB'in son projesi, Alevi çocuklarına mahalle baskısını artırır'
Toplumdaki kutuplaşma ve ayrışmadan en çok etkilenen kesim aleviler.

Kasım 2017de Malatya’da Alevilerin yoğunlukla yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi’ndeki 13 evin kapı ve duvarlarına çarpı işareti atılmasıyla bir kez daha provokatif damar kazınırken Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayıyla düzenlenen “Haydi Çocuklar Camiye” projesi tartışma konusu.

Cumhuriyetten Mehmet Menekşenin haberine göre projenin, laiklik ilkesini zedelediğini ve Alevi çocuklarına yönelik mahalle baskısını artıracağına dikkat çekiliyor.

İktidarın, Alevi Açılımı ile çıktığı yolda Alevi karşıtlığını tahrik edebilecek bir söyleme kayması, gelinen noktada bir etki oluşturduğu yorumuna yol açıyor.


Yetmiş altı Alevi-Bektaşi sivil toplum örgütü temsilcisi, inanç önderi, dede ve babalardan oluşan Karadeniz Alevi Meclisi, Havza ve Ordu’dan sonra üçüncü toplantısını Samsun’da yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Haydi Çocuklar Camiye” projesi de bu toplantıda masaya yatırıldı. Yayımlanan sonuç bildirgesinde Alevilerin yoğun bir şekilde asimilasyona maruz kaldığı belirtilirken, iktidarın adeta Alevi çocuklarını yok saydığına dikkat çekilerek şunlar kaydedildi:

“Geleceğimiz gençlerimize yönelik bu uygulama ülkemizde yaşayan laik, bilimsel eğitim isteyen kesimin ve biz Alevilerin kabul edeceği bir uygulama değildir. Hükümet acilen bu uygulamadan geri dönmelidir.
 

Son güncelleme: 10:21 14.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı