• Turkhane Logo

MEB'in nitelikli okul listesi ve sınav kaldırma yalanları

Milli Eğitim Bakanlığı' (MEB) sınavla öğrenci alacak 'nitelikli okul'ların listesini yayınladı. Eğitim Yazarı İsmail S. Gülümser, İmam Hatip Liseleri'ne ayrılan kontenjanlara dikkat çekti.

16:53 17 Nisan 2018 Salı
MEB'in nitelikli okul listesi ve sınav kaldırma yalanları
Milli Eğitim Bakanlığı' (MEB) sınavla öğrenci alacak 'nitelikli okul'ların listesini yayınladı. Eğitim Yazarı İsmail S. Gülümser, İmam Hatip Liseleri'ne ayrılan kontenjanlara dikkat çekti.

İsmail S. gülümser

Milli Eğitim bakanlığı sınavla öğrenci alacak “nitelikli okulların” listesini açıkladı. Listeyi gören eğitimciler bakanlığın sınavı kaldırıyoruz yaygarası yapıp sistemi kendilerine göre yeniden düzenlediğini bir kez daha gördüler. Bakanlığın eğitim adına herhangi bir derdinin olmadığı, eğitimin sorunlarını çözme gibi gayretlerinin bulunmadığı, tüm hesaplarını ülkede İmam hatip okullarına bağladıkları ve sadece onlara öğrenci aktarmanın yollarını aradıkları görüldü.

Nitelikli okul listesine giren okullarla listeye giremeyen okullar kıyaslandığında ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. İktidarın eğitimde nasıl her şeyi art niyete bağladığını ve adeta 28 Şubatın rövanşını almaya çalıştıklarını görüyorsunuz. Onların yaptığı aşırılıkların 100 katını yaparak öğrencileri istemedikleri okula kayıt mecburiyetinde bırakacak yöntemler ortaya koyuyor, aileleri ve öğrencileri zorlayarak imam hatipten ve dinden nefret ettirecek yollara giriyorlar.  İki eğitim sendikası eğitim temel ilkeleriyle örtüşmeyen bu düzenleme hakkında dava açıyor.


NİTELİKLİ OKUL SAYISI NİÇİN ARTIRILDI

Bakanlığın bugüne kadarki açıklamalarında 600 nitelikli okul olacağı bunun en fazla 800’e kadar çıkabileceği belirtilmişti. Hâlbuki kılavuzda açıklanan listeye göre öğrenci kontenjanı yüzde 10 olarak korunsa da nitelikli okul sayısı yaklaşık 2 kat artırılmış. Türkiye genelinde 303 fen lisesi, 89 sosyal bilimler lisesi, 228 Anadolu lisesi, 297 imam hatip lisesi, 26 mesleki ve teknik Anadolu lisesi olmak üzere 943 proje okulu ile alan bazlı program uygulayan 423 mesleki ve teknik lisesi yani toplamda bin 366 ortaöğretim kurumu merkezi sınavla öğrenci alacak.

Eğitimciler sınavla öğrenci alan okul adedinin yükseltilmesini isterken bakanlık yetkilileri ısrarla adedi daha fazla yükseltmeyi düşünmediklerini açıklamıştı. Tüm bu açıklamalarını yalanlayacak değişikliğin sebebi yeni okul dağılımlarına baktığınızda ortaya çıkıyor. Sene başında yapılan ilk açıklamalarda sadece fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve proje okulların sınavla öğrenci alacağını duyurmuşlardı. Ancak Aralık sonu ve Ocak ayı başında yapılan açıklamalarda bunlara Anadolu teknik liselerini de eklediler. Mesleki ve teknik eğitim genel müdürlüğünün ortaya koyduğu gerçekler onları karar değişikliğine zorlamış olabilir. Yapılanlar hem iktidarın nasıl plansız hareket ettiğini hem de mesleki eğitimde göstermelik bir düzeltmeyle yanlıştan dönüldü görüntüsü oluşturduğunu ortaya koyuyor.

Sınavla öğrenci alan okul adedini artırma sebeplerinden biri sisteme toplumu kandıracak yeni hususlar eklenmesi; Bakanlık eğitim sistemini imam hatip okullarına öğrenci kaydına engel gördüğü tüm unsurlardan temizlemeye göre yeniden düzenliyor. Engellerden biri de öğrenci velilerinin ilgi duyduğu istihdam imkânı olan Anadolu teknik liselerinin bazı bölümleri. Bu okullara sınavla öğrenci alınması onların amaçlarıyla örtüşmüyor, sınavla öğrenci almasını istemedikleri için ilk açıklamalarında bu okullara yer vermediler. Ancak 297 imam hatip okulunu sınavla öğrenci alan okula dönüştürürken onlarca meslek türüne böyle bir imkân tanınmamasını topluma izah etmeleri oldukça zordu. Bu yüzden sayıya 26 Anadolu teknik lise yanında 423 de Anadolu meslek lisesini eklediler. İmam hatipler sayesinde bazı meslek liseleri de sınavla öğrenci alan okula dönüştü.

2 bin 500 Anadolu lisesini mahalle mektebine dönüştürüp sadece 228 sini proje okul kapsamına alırken, imam hatiplerden 297 okulu bu kapsama almışlar. Fen ve sosyal bilimler liselerini hariç tutarsak proje okul sayısını 217den 551e yükseltmiş, proje İHL sayısını 131den 297ye çıkararak önemli bir bölümünü İHL bünyesinde açmışlar.

Basına yansıyan bilgilere göre Amasya, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çorum, Giresun, Kastamonu, Kütahya, Mardin, Ordu, Rize, Sinop, Tokat, Trabzon, Yozgat’ın da aralarında bulunduğu 32 ilde proje okul kapsamına alınan hiç Anadolu lisesinin olmadığı, bu gruptan hiç seçenek sunulmadığı görülüyor. Bu illerde öğrencilerin ellerinden fen ve sosyal bilimler lisesi dışındaki tüm lise seçenekleri alınmış.  Bazı illerde imam hatip okulları sınavla öğrenci alan okula dönüştürülürken ilin en köklü liseleri mahalle mektebine dönüştürülerek sıradan okul haline getirilmiş. 61 ilde sınavla öğrenci alan imam hatip lisesi sayısı Anadolu Lisesi sayısını geçmiş.

NİTELİKLİ OKULLARIN ALACAĞI ÖĞRENCİ KONTENJANI HİLELERİNİ ORTAYA ÇIKARIYOR.

Kılavuzda nitelikli okul kapsamındaki fen ve Anadolu liselerine 34 er bin, imam hatip okullarına 29 bin meslek liselerine 19 bin, sosyal bilimeler liselerine 9 bin kontenjan ayrılmış böylece fen liselerindekine yakın sayıda öğrenci grubunu nitelikli okul kapsamına alınan imam hatip liselerine zorla aktarmanın yolunu geliştirmişler. Mesleki eğitimde tüm dallara yüzde 10luk dilimden girecek öğrenci adedi dört yılsonunda 80 bine ulaşacak. Hâlbuki 4 yıl sonra tek dalda eğitim veren İmam hatip okullarına yüzde 10luk dilimden 120 bin 000 öğrenciyi doldurmuş olacaklar. İktidarın ülkenin gelişmesinde rol alacak mesleki eğitime ve imam hatip okullarına bakışını en güzel bu tablo açıklıyor.

Sanayi şehri İstanbul’da yüzde 10luk dilimdeki öğrenciler için mesleki eğitime tüm dallarda 4 bin kontenjan ayrılmışken, tek dalda eğitim veren imam hatip okullarına 5 bin kontenjan ayrılmış, bu sayı fen liseleri için ayrılan kontenjanın 5 katı İstanbul’da yüzde 10luk dilimdeki öğrencilerin önemli bölümünü imam hatip okullarına doldurmayı düşünüyorlar.
İllere göre yüzde 10luk dilimden meslek liselerinin tüm dallarına ve İHLye ayrılmış kontenjanlar arasındaki büyük uçurum iktidarın eğitimi İHLden ibaret gördüğünü açıkça gösteriyor.

Bazı illerde İHLlere ayrılan kontenjanla mesleki eğitimin tüm dallarında ayrılan öğrenci kontenjanları arasında büyük fark aşağıda görülüyor

/

Bitlis merkezde İHL için 180 mesleki eğitim için ise hiç kontenjan ayrılmamış.  Kâhta, Doğubayazıt, Manavgat, Göle, Hopa, Bandırma, Edremit, Ergani, Silivri, Şile, Bergama, Ödemiş,  Develi, Akşehir, Darende, Demirci, Midyat, Nusaybin, Bodrum, Milas, Güneysu, Akyazı, Viranşehir, Cizre, Silopi, Tekirdağ merkez gibi bazı il ve ilçelerde yüzde 10luk dilimden İHL için kontenjan ayrılmışken, meslek liseleri için hiç kontenjan ayrılmamış, meslek liselerin tüm dalları yok sayılmıştır.  

Finike, Türkoğlu, Karamürsel, Gemlik, Ordu Kumru gibi bazı beldelerde ise yüzde 10’luk dilimdeki öğrencilerin seçebileceği İHL dışında hiçbir okul bulunmamaktadır.  

İKTİDAR İHL PUANLARINI DIŞARDAN MÜDAHELEYLE ARTIRACAK HİLELİ YOL GELİŞTİRMİŞ

İktidar partisi kimseyi istemediği okula yerleştirmeyeceğiz diyerek toplumu kandırıyor. Okulların geçen seneki puan dağılımlarına baktığınızda şeytani bir hilenin okullar için farklı yerleştirme grupları oluşturup, puan dağılımlarıyla oynanarak yapıldığını görüyorsunuz, birkaç ilden örnekle yapılan hileyi aktaralım.

İstisnalar olmakla birlikte geçen yıl öğrenciler yoğun ilgi gösterdiği başarı düzeyi yüksek okullar kendi ilinde genelde ilk yüzde 20 lik sırada olan okullar. İl bazında yüzde 20 lik dilime giren okulları karşılaştırdığımızda da ilginç sonuçlar karşımıza çıkıyor.

Adıyaman’da geçen sene sınavla öğrenci alan toplam 102 okul bulunuyor. yüzde 20’lik dilime giren ilk 20 okulun başarılı bulunduğu ve öğrenciler tarafından tercih edildiği söylenebilir. Bu okulların içinde 4 fen-sosyal bilimler lisesi, 12 Anadolu Lisesi ve 3 teknik lise varken, yoğun ilgi gören okullar arasında ilk 20 de hiç imam hatip okulu bulunmuyor. İldeki en iyi imam hatip okulu 35. sırada yer alıyor. İktidar yaptığı bu düzenleme ile hiçbir başarısı olmayan 3 tane imam hatip okulunu sınavla öğrenci alan okullar arasına yerleştirmiş, okulun başarı sırasını devlet gücünü kullanıp değiştirmiş, aynı ilde yoğun tercih edilen 12 Anadolu lisesinin biri hariç hepsini mahalle mektebine çevirerek okulların yıllarca emekle kazandıkları birikimlerini ve başarılarını yok etmiş. Bunun anlamı dışarıdan müdahale ile bazı okulların puanını yükseltip bazılarını düşürmektir.  Bu durum hemen hemen bütün iller için geçerli. İlin en başarılı Anadolu liseleri bugüne kadarki tüm emekleri yok sayılarak devlet eliyle başarısız okullar arasına itilirken öğrenciler tarafından tercih edilmeyen bir okul grubu yerleştirme sistemine dışarıdan müdahale ile başarılı okullar arasına sokulmuş.

Örneğin; Balıkesir’de yüzde 20 lik başarılı okul grubunda 4 fen ve sosyal bilimler lisesi ile 4 teknik lise 28 Anadolu lisesi bulunuyor. Anadolu liselerinin 5 i hariç hepsini mahalle mektebine çevirirken, onlar yerine başarı düzeyi bu grupla örtüşmeyen 5 imam hatip lisesi listeye dâhil edilmiş. Hakkâri de bir önceki sene %20 lik dilime giren hiçbir İHL yokken bu sene 3 İHL bu gruba dâhil edilmiş. Giresun da %20 lik dilimde çok başarılı 7 Anadolu lisesini liste dışında bırakmışlar ve yerine hiç başarı göstermemiş 2 imam hatip lisesini listeye eklemişler. Isparta da başarı düzeyi yüksek bütün Anadolu liselerini mahalle mektebine çevirmişler, hiçbir başarısı olmayan 2 İHL yi sınavla öğrenci alan okul haline getirmişler. Ağrı da listede 3 İHL yer alırken Anadolu Liselerinden 1 okulu listeye almışlar.

İllerde okulların puan başarı sıralamasına göre en düşük okul grubu genelde çok programlı liseler olduğu ortaya çıkıyor. Birçok ilde İHL lerinin önemli bir bölümü çok programlı liselerinde altında bir puan aralığına sahipken zorlamalı yöntemlerle tüm okulların önüne geçirilmek isteniyor.
İl ve ilçe bazında değerlendirdiğinizde o yerleşim biriminde geçen sene 485 puanla öğrenci almış olanlar dâhil en gözde okullar devlet eliyle sistem dışına itilirken 300 puan alan İHL ler onların yerine yerleştirilip öğrenciler direkt ya da dolambaçlı yollarla bu okulları seçmek zorunda bırakılıyor.

Geçen yılın puanlarından hareketle ülke genelinde yüzde 10luk dilime girebilen İHL sayısı sadece 9 okul. İktidar okulların ülke geneli sıralamalarına da dışarıdan müdahale ediyor. Başarı sıralaması düşük 297-9 imam hatip okulunu kendi başarıları olmadan diğer okulların önüne geçiriyor.

ANADOLU LİSELERİNİ ORTADAN KALDIRIP YERİNE İHLLERİNİ MONTE ETMİŞLER

Adana da geçen yıl sınavla öğrenci alan yaklaşık 200 okul bulunuyor. Yeni sistemde sınavla öğrenci alan okul sayısını 37ye düşürmüşler. Diğer birçok Anadolu lisesini mahalle mektebine dönüştürdükleri gibi ilin en başarılı okulları arasında olan ilk yüzde 20lik dilimdeki 15 Anadolu lisesini de sıradanlaştırıp yerine 4 tane İHL sini sisteme dâhil etmişler.
İstanbul’da çok daha büyük bir oyun oynanıyor, iktidarın eğitimi ele geçirme kavgasından en çok o etkilenmiş; geçen yıl sınavla öğrenci alan 757 okulu 210a düşürmüşler, ilin en başarılı 125 Anadolu lisesinden 50 den fazlasını mahalle mektebine dönüştürürken, bunların yerine 52 İHLyi sınavla öğrenci alan okul listesine eklemişler. Kendi başarısıyla öğrencilerin ilgisini çekemeyen çok sayıda İHL yi devlet eliyle başarılı öğrencilerle doldurmanın yollarını geliştirmiş, başarılı okullara olan öğrenci ilgisini iktidar zorlamasıyla ortadan kaldırmışlar.    
İllere göre ilk yüzde 20lik dilime giren başarılı Anadolu liselerinden kapatılıp mahalle mektebine dönüştürülen ve onlar yerine zorla başarılı okul grupları arasına sokulan İHL adetleri;
Her ilde listeye alınmayan ilin en başarılı Anadolu liselerinin oranı ile hiç başarısı olmadığı halde başarılı okullar arasına yerleştirilen İHL leri



Anadolu liselerinden illerde ilk yüzde 20lik sıralamaya giren ülke genelinde en başarılı 982 okul olduğu görülüyor bunlardan 766sını yüzde 80i mahalle mektebi haline getirip iHL önündeki önemli bir engel ortadan kaldırırken yerine 297 İHL okulunu alarak okulların başarı dilimleri iktidar marifetiyle değiştiriliyor. Öğrenci velilerinin elindeki 766 Anadolu Lisesi seçeneği alınıp İHL sini seçmek mecburiyetinde bırakılıyor.

Son güncelleme: 16:53 17.04.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı