• Turkhane Logo

Hukuk mezunlarına mesleki yeterlilik sınavı geliyor

Hukuk mezunlarına mesleki yeterlilik sınavı geliyor. Açıklama Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den geldi. Bakan, "Mesleki yeterlikle hukuki yeterlilik sınavı düşünüyoruz" dedi.

18:57 21 Ekim 2018 Pazar
Hukuk mezunlarına mesleki yeterlilik sınavı geliyor
Hukuk mezunlarına mesleki yeterlilik sınavı geliyor. Açıklama Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den geldi. Bakan, "Mesleki yeterlikle hukuki yeterlilik sınavı düşünüyoruz" dedi.



YÖKün geçtiğimiz eylül ayında hukuk fakültesi mezunlarına meslek icra sınavının getirilmesinin yararlı olduğunu açıklamasından sonra Adalet Bakanı Gülden de aynı yönde açıklama geldi.  Gül, şöyle dedi:

Mesleki yeterlikle hukuki yeterlilik sınavı düşünüyoruz. Hukuk fakültesinden mezun olan birisi noter, avukat, hakim, savcı, noter yardımcısı ne olacaksa önce bir hukuki yeterlilik sınavına girecek, bu sınavı geçtikten sonra diğer alanlarda, hangi mesleği düşünüyorsa o sınava girecek. Bunun da mesleğin kalitesini artıracağını düşünüyoruz.


Bakan Gül,  muhabirine, hakim, savcı yardımcılığı ve mesleki yeterlilik sınavlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yargı hizmetlerinin verilmesinde mesleki yetkinliğin önemine değinen Gül, yeni bir hukuk eğitimi modeli ile hukuk alanındaki mesleklere giriş sistemi üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Abdülhamit Gül, uluslararası uygulamaların da incelendiğini aktardı.

Hakim ve savcı yardımcılığının, mesleğe daha iyi, tecrübeli, donanımlı hazırlanmayı sağlayacağını ifade eden Gül, konunun, hakim ve savcıların, mahkemelerin iş yükünü de hafifletecek bir model olarak gündemlerinde bulunduğunu açıkladı.

Konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini anlatan Gül, hakim ve savcı yardımcılığında belirli bir süre öngördüklerini, bu sürede teori ve pratiğin kazandırılmasının amaçlandığını ifade etti.

Adalet Bakanı Gül, hukuki ve mesleki yeterlikle ilgili öngörülen sistem hakkında şu görüşlerini paylaştı:

Mesleki yeterlikle hukuki yeterlilik sınavı düşünüyoruz. Hukuk fakültesinden mezun olan birisi noter, avukat, hakim, savcı, noter yardımcısı ne olacaksa önce bir hukuki yeterlilik sınavına girecek, bu sınavı geçtikten sonra diğer alanlarda, hangi mesleği düşünüyorsa o sınava girecek. Bunun da mesleğin kalitesini artıracağını düşünüyoruz. Strateji belgemizle beraber bu konuda da önerileri alıyoruz. Kamuoyunda da büyük destek gördük. Bunun yargıya güveni ve kaliteyi artıracağına inanıyoruz.

Hukuk mezunlarına yeterlilik sınavı getirilmesini ilk kez geçtiğimiz eylül ayında YÖK gündeme getirdi. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, hukuk fakültelerinin beş yıla çıkarılması gerektiğini söyledi. Cirit, bunun için de  Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) başvurduğunu açıkladı. YÖK ise bunun üzerine açıklama yaptı. Böyle bir başvuru olmadığını dile getiren YÖK, ilk kez sınavdan söz etti.

 

Son güncelleme: 18:57 21.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı